Еволюция на мъжкото начало

Как идеалът за мъж се е променил през годините

  • 28.06.2013
  • от Биляна Славейкова

Ако приемем, че началото е Адам, то от негово време до днес мъжете са извървяли дълъг, осеян с разбити женски сърца път, кога обути с римски сандали, кога с пънкарски кубинки. Проследихме еволюцията (или деградацията)на женския вкус за мъже през последните 100 години. За място на тези две страници се борят всепризнатите сексимволи.

20’S: РУДОЛФ ВАЛЕНТИНО

 

Смятат го за първия секс символ, изгрял в ерата на нямото кино. Италианската му жилка печели холивудските режисьори, а жените обезумявали, когато Рудолф се появи на екран, при това без дори да продума. Валентино умира при странни обстоятелства, от отравяне на кръвта само на 31 години.  Любопитно е, че години наред след смъртта му мистериозна жена, облечена в черноqоставя цветя на гроба му. Самоличността й не е установена.

 

30’S: КЛАРК ГЕЙБЪЛ

секссимволи, Кларк Гейбъл

В родилното му свидетелство погрешка написали пол: женски, но това не попречило на Кларк 30-тина години по-късно да си спечели прозвището Кралят на Холивуд. Най-култовият му филм е Отнесени от вихъра (1939)– лента, която актьорът всъщност намира за блудкава и не понася. Гейбъл колекционирал оръжия, за които има отделна стая в дома си, а в списъка му със завоевания попадат Лорета Йънг, Джуди Гарланд и Карол Ломбар. В последния си филм – Непригодните (1961), играе с Мерилин Монро.

 

40’S: КАРИ ГРАНТ

секссимволи, Кари Грант

По онова време всеки иска да е Кари Грант или поне да има смразяващия му английски акцент. Смята се, че Иън Флеминг създава образа на Джеймс Бонд с Кари на ум. В крайна сметка актьорът отказва да изиграе себе си в Dr. No, защото смята, че на 58 е твърде стар, за да бъде Бонд. Бил единственият актьор, когото ексцентрикът Хичкок уважавал (по думи на режисьора). Двамата работят заедно в Подозрение (1941), Да хванеш крадец (1955) и други. Казва, че връзката със София Лорен е най-страстната в живота му.

 

50’S: ЕЛВИС ПРЕСЛИ

секссимволи, Елвис Пресли

Каквото и да кажем за Краля ще е малко, а да му лепнем етикет сексимвол само на 50-те си е живо кощунство, но няма как. Рок-енд-рол, няколко години в армията в края на 50-те и 31 игрални филма. Появата му на концерт кара десетки фенки да крещят истерично и да изпадат в несвяст. Интересен факт от любовния му живот е, че се запознава с бъдещата си съпруга Присила, когато тя е едва на 14 години. В края си Кралят е сам, умира в своя дом в Грейсланд по всяка вероятност от свръхдоза преспивателни и успокоителни.

 

60’S: ШОН КОНЪРИ

секссимволи, Шон Конъри

Преди да стане филмова звезда Шон Конъри работи като доставчик на прясно мляко и позира гол за студентите в единбургско училище за изкуства. Е, няма как да не се чудим къде са тези картини днес?!Най-емблематичната му роля е тази на Бонд, а фаворитът му сред филмите от поредицата е От Русия с любов (1963). Наскоро дочухме, че Харисън Форд иска Шон Конъри в предстоящия пети филм за Индиана Джоунс, но шотландецът бил оставил киното в миналото. 

 

70’S: АЛ ПАЧИНО

секссимволи, Ал Пачино

В началото на кариерата си работи като стенд-ъп комедиант. Не сме сигурни как точно е изглеждал в тази роля, но в едно нямаме нито грам  съмнение – никой не може да изиграе престъпен бос по-добре от Пачино (Трилогията Кръстникът, Белязаният (1983) и Dick Tracy (1990). Актьорът е абсоютният сексимвол, който обаче никога не е бил женен. Жалко за дамите!

 

80’S: ХАРИСЪН ФОРД

 

Можете ли да повярвате, че той е бил дърводелец преди да попадне в Холивуд. В началото на 80-те обаче вече е изиграл Хан Соло в Междузвездни войни (роля, която Ал Пачино отказва),спечелил е доста сърца, тлъсти чекове, пък и ролята на младия Индиана Джоунс. Той е единственият актьор, играл във филми на Копола, Спилбърг и Лукас.

 

90’S: ЛЕОНАРДО ДИКАПРИО

секссимволи, Леонардо Дикаприо

Макар и да изгря в края на 90-те, Лео определено разби много сърца. Крайно романтичната му смърт в Титаник (1997),изиграна толкова драматично с ясната цел да не остане и една жена неразплакана, го изстреля в небето. Впоследствие Лео умря филмово поне още 5-6 пъти и след серия от едни или други пристрастявания сега е решил да го играе сериозен актьор – в Гетсби (2013) ни хареса.

 

2000’S: БРАД ПИТ

секссимволи, Брад Пит

Актьорът беше абсолютният еталон за мъжка красота. И логично се сгоди за актрисата, абсолютен еталон за женска красота, след като съвсем по учебник разби сърцето на доброто момиче във филма. Любима на дамите е ролята му на омировия Ахил в Троя (2004). Напоследък го харесахме в Гадни копилета (2010) и определено не го одобряваме с козя брадичка. Татко Пит (или питбул, както го наричали в гимназията) и Анджелина си народиха и осиновиха дечица и заживяха щастливо.

 

ДНЕС

секссимволи, Раян Рейнолдс

Въпреки че това десетилетие е още в началото си, се появиха сериозни проекто сексимволи. Колкото и да не ни се иска да го признаем, вампирският принц Робърт Патисън е един от тях. Млади надежди са Раян Рейнолдс, Джеймс Франко и Шия Лебьоф.