ПОДПИСКА ЗА ЯВОРОВ И ЛОРА

Обрасли в бурени и трева, с рушащи се плочи и абсолютно занемарени се оказват местата, където би трябвало да можем да се поклоним и да отдадем последна почит

0 коментара Сподели:

Малко неща, които са наистина важни, се случват напоследък. В деня на новините еднодневки и на безкрайния фън има едни облачета, които ни замъгляват „безоблачното“ готино. Животът не е купон нонстоп, а понякога е просто тихо, достолепно величие. В мир.

На 29 октомври се навършиха сто години от фаталната смърт на поета, драматург и общественик Пейо Тотев Крачолов, по-известен като Пейо Яворов. Последната капка за Яворов са смъртта на Мина Тодорова и обвиненията в убийството на Лора, които го довеждат до самоубийство на 29 октомври 1914 година. Малко преди него, измъчвана от съмнения, живота си отнема и неговата голяма любов – Лора Каравелова.


Днес нещата отново вземат неприятен обрат, защото в интернет беше публикувана петиция за възстановяване гробовете на самия Яворов и на прекрасната му Лора. Според автора на онлайн писмото, отворено за медии и институции, последните домове на двамата са в трагично състояние, не могат дори да бъдат открити в гробищния парк без помощта на администрацията, а цялата картинка се допълва от абсолютното нехайство на институциите и неглижиране от страна на обществото и на Министерството на културата.

Обрасли в бурени и трева, с рушащи се плочи и абсолютно занемарени се оказват местата, където би трябвало да можем да се поклоним и да отдадем последна почит.


Ние изричаме няколко не особено поетични ругатни наум по повода и те приканваме, ако не си отишъл да се увериш на място как държавата отново спи по важните въпроси, да подкрепиш петицията ето тук, а ако искаш да я последваш в социалните мрежи или просто да създадеш твоя подписка по наболели проблеми, местата са тук и тук.
 

Сподели:
Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *