МАЕСТРО ЛУКИАРИ
Готвенето е голямата любов на италианския майстор в Spaghetty Company
Към голямата фамилия на Spaghetty Company се присъедини италианският готвач Марко Лукиари. Той е на 29 години, от Неапол и още в ранна възраст завършва училище за готвачи, където бързо научава тънкостите на занаята. След натрупания опит в родината си той напуска границите на красива Италия и поема по широкия свят на кулинарията. За 16 години той работи като Pasta Chef за едни от най-добрите ресторанти на цели 3 континента…
и така докато съдбата не го доведе при нас.
Едно е сигурно, Марко ще доближи Spaghetti Company още повече до духа на оригиналната италианска кухня.
Как се зароди у теб любовта към готвенето?
Всичко започна от детските ми години. Обожавах да гледам как баба ми и майка ми приготвяха закуската всяка сутрин. След време имах възможността да се уча от шеф Дон Алфонсо. Той приготвяше традиционна италианска кухня, но много модерно презентирана.
Кое е любимото ястие, което обичаш да приготвяш?
Спагети с морски дарове. Също така и риба. Аз съм от Неапол и при нас винаги има прясна риба. А за да приготвиш едно ястие на ниво, са необходими пресни и качествени продукти.
Каква е основната грешка, която хората допускат при приготвянето на паста?
Основната грешка е, че не опитват това, което правят. Тайната е не само в това да сложиш много подправки. Тук, в България, пастата се поднася прекалено сварена и с много съставки. Най-лесно се работи с прясна паста. Паста ал денте се вари само 3 мин и е много по-полезна за стомаха.
А какво ще ни кажеш за пицата?
Аз съм от родния град на пицата. Точно в Неапол е измислена пица „Маргарита“ в чест на кралица Маргарита Савойска по случай рождения й ден. За една пица най-важно е брашното, от което се приготвя, и да е направена с любов.
Бизнес ли е за теб готвенето?
Готвенето е голямата ми любов, не просто бизнес. Приготвям всичко с много страст и желание, най-важно за мен е да доставя удоволствие на хората и да ги виждам, че се връщат отново и отново. Тогава любовта е взаимна.