„За“ и „против“ 8 март

Ръка на сърцето – имаме ли нужда от този празник?

0 коментара Сподели:

Ако има нещо, което обединява 99% от жените по света, то това е, че обичат вниманието. Особено приятно е, когато вниманието е придружено от комплимент, подаръче и/или букет цветя. Дали обаче трябва да има специален ден за това? Не трябва ли всеки ден да бъде Ден на жената, или ще бъде прекалено? А какво става с момичетата, които още не се чувстват достойно остарели за категория „жена“? Или пък просто не обичат да празнуват подобни масовки? Трябва ли само защото имаме вагина, да сме сложени под общ знаменател и подложени на въпроси като

„Как така не празнуваш 8 март?“.

Обединихме някои от най-популярните схващания, свързани с празника, и се замислихме за кое в тях жените са "за" и за кое "против".

ЗА: Получаваш цветя

Дори букетът цветя да изглежда като жест, който служи за отбиване на номера в последния момент и изказване на признателност с възможно най-малко усилие, няма как да отречем, че подаряването на цветя е един от най-нежните начини за засвидетелстване на обич. Не е нужно да е някой огромен букет от 88 казанлъшки рози. Няколко пролетни цветя в специална празнична опаковка вършат чудесна работа.

ПРОТИВ: Планетата страда

Искаш – не искаш цветя, подаряват ти. Когато се опиташ да обясниш, че Земята и без това го е закършила достатъчно и няма нужда от още един „празник“, мигат на парцали. Обясняваш, че така се унищожава флората и се замърсява допълнително морето с панделки и целофани. Ставаш странна, луда и еколожка.

ЗА: Честитят ти

Каквото и да си говорим, колкото и големи непукисти да сме, едва ли има някой, който не обича да му честитят. Дали имаш рожден ден, имен ден, годишнина от завършването, покрай съобщенията в чатовете и телефонните обаждания, денят минава поне два пъти по-бързо и неусетно става време за празнуване. А в крайна сметка, партито вечерта е най-приятната част, нали?

ПРОТИВ: Не спират да ти честитят

За съжаление 8 март дава разрешително на всички от мъжки пол да ти честитят празника, без значение от нивото ви на близост. Това е един от тези дни, в които честитките буквално валят. И валят. И валят. Покрай Фейсбук в един момент честитките се превръщат в спам. То не са картички, то не са мемета. Винаги има дълбоки постове, проникновени статуси, въобще струи мъдрост от всички страни. Чак ти идва ту мъч.

ЗА: Празник на жената

Чудесно е жените да имат празник. Особено когато имаме предвид информационния поток новини през последната година изглежда сякаш немалка част от обществото има нужда постоянно да ѝ бъде напомняно, че жената е пълноправна единица на същото това общество и то такава, която заслужава признателност за постиженията си. Ако можем да си позволим лека крайност, дори бихме казали, че ще е чудесно, ако беше възможно да си имаме още 11 празника – за всеки месец по един.

Да влезе традицията с Ден на майката, Ден на женското дете, Ден на тийнейджърката.

Изобщо не вярвам някоя от нас да се оплаче от прекалено много празници. Даже и най-голямото мрънкало.

ПРОТИВ: Доста ретро празник като цяло

Историята на празника 8 март може да ти се стори леко депресираща особено в моментите, в които поглеждаш към празника като към „Денят на трудовата жена“. Освен това само като провериш на картата къде този ден е официален празник, и ти се изправят косите – държавите с най-потиснато женско население на света! Значи така:

един ден в годината цветя, през другото време – сексизъм.

Айде, мерси.

ЗА: Повод за празнуване

Всеки повод за чаша-две вино е страхотен повод. Без значение дали ще е с любимия или с шайка приятелки, 8 март си е предпоставка за едно чудесно излизане. Ако намажеш и някой подарък, различен от чорапогащник с панделка, направо страхотно.

ПРОТИВ: Никъде няма места

Всички заведения виждат в 8 март поредната възможност да кешират, да изкарат някой лев. Навсякъде има куверти, програми, изобщо без връзки и резервация трудно ще се уредиш с що-годе сносно прекарване. Пък и накрая всичко е сложно – такситата са кът, компаниите се разцепват, има драми. След толкова обикаляне се прибираш с нула забавление и подути от токчетата крака. Това ли е празникът на жената?

Нагледно доказателство от форума "БГ мама", че някои мами просто не ги слуша главата.

7 лесни начина да станеш нов човек от утре.

Какво се случва в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *