Историята го предпочита горещо!

Или топ 7 на най-запомнящите се исторически целувки

0 коментара Сподели:

Класации за „най-известните еди-какво си“ има доста, но на прага на зимата ние не мислим, че човек трябва да се занимава с каквото и да е друго освен с целуване. Дълго, напоително и дълбоко като морето. Целуване, което да избистри ума и да ти даде нужната доза love и вайб. Целувките са най-сладкото в отношенията и, честно казано, ги намираме за доста по-интимен и личен жест от онова другото нещо.

Именно заради това спретнахме за теб греховните прегрешения през годините или най-запомнящите се световни целувки, чиито кадри са обиколили надлъж и нашир и са предизвикали повече усмивки и от кило банани по соц време.

Увери се сам и виж как го прави историята. Уста в уста.

КРАЛЯТ И ПАЛАВАТА МИС ГРЕЙ

Тази снимка, направена през юни 1956 година, докато Елвис се подготвял за концерт пред 3000 души в „Моск Тиътър" в Ричмънд, Вирджиния, е една от най-големите загадки на 50-те. В нея Кралят е само на 21 години и всички тийнейджърки в страната на Чичо Сам дават мило и драго да хвърлят бикини и панделки само за секунда насаме с него. Кадърът е сниман от фотографа Алфред Уъртимър, а цели 55 години всички се чудят коя е блондинката, която докосва с езика си фамозния Елвис. Едва преди няколко години мистерията беше разкрита и нещата станаха даже по-интересни. Оказа се, че момичето се казва Барбара Грей и днес е пенсиониран агент на недвижими имоти. Тя ще остане в историята обаче и като може би единствената дама, казала „не“ на Краля. След сесията мистър Пресли е искал да има продължение, но Барбара просто му заявила, че отива във Филаделфия при приятеля си и всичко приключило дотам.

LE BAISER DE L’HÔTEL DE VILLE, ИЛИ „ЦЕЛУВКАТА ПРЕД КМЕТСТВОТО“

Французинът Робер Дуано е забележителен фотограф и го доказва с една от най-известните си снимки Le baiser de l’hôtel de ville, или „Целувката пред кметството“. Кадърът е заснет в Париж през 1950 г., а след като същата година снимката излиза в списание Life, тя предизвиква невиждан фурор. Изображението е разпространено на повече от 500 000 плаката и над 400 000 картички, а мнозина го обявяват за най-романтичното, правено някога. През 1992 г. става ясно, че всъщност двойката на снимката се казва Françoise Delbart и Jacques Carteaud, а любовта им просъществува едва 9 месеца, но въпреки всичко кара и до днес мнозина да мечтаят и въздишат по вечния мираж на любовта – Париж!

ЛЕОНИД БРЕЖНЕВ И ЕРИХ ХОНЕКЕР. ГОЛЕМИТЕ!

В политиката целувките винаги значат нещо повече и рядко нещата опират до любов. Прословутото „уста в уста“ на 72-годишния Леонид Брежнев и 67-годишния Ерих Хонекер, направено през 1979 г., е целувката, обявена за „най-великата“ в световната история. „Братската целувка“, както още е известна, беше увековечена и като рисунка на Берлинската стена от московския художник Дмитрий Врубел, който я подписва с надписа: „Господи, помогни ми да преживея тази смъртоносна любов“.

ФАВОРИТКАТА!

Тази целувка определено е номер едно в класацията и няма човек по целокупната Земя, който поне веднъж да не я е виждал. Кръстена лаконично „Морякът и медицинската сестра“, снимката е направена на Таймс Скуеър, по време на празненствата след капитулацията на Япония през Втората световна война. Авторът на фотото е Алфред Айсенщад, а кадърът го изстрелва на върха на сладоледа заради огромната популярност, на която се радва и до наши дни.

АХ, ТАЗИ ЕЛИЗАБЕТ ТЕЙЛЪР!

Тук можехме да сложим много кадри на целуващи се популярни лица, но избрахме снимката, която разбунва духовете в кино средите, а и в цял свят през 60-те. Тя е правена през юни 1962 г. от папараци и улавя тайната и незаконна любов на Елизабет Тейлър и Ричард Бъртън на палубата на неговата яхта, плуваща край бреговете на Иския в залива на Неапол. Рич и Елизабет са женени и снимат заедно филма, който по-късно ще стане емблематичен за Тейлър – „Клеопатра“.

Нещата обаче излизат извън контрол още на снимачната площадка и двамата се влюбват толкова лудо, че нито техниците по декорите, които чуват стенанията им от гримьорната на актрисата, нито половинките им са предпазени от очевидната истина.

По-късно двамата се женят официално, но когато снимката излиза, предизвиква такъв скандал, че дори първата дама Джаки Кенеди пита публициста Уорън Коуен: „Уорън, мислиш ли, че Елизабет Тейлър ще се ожени за Ричард Бъртън?"

ЩЕ ТЕ ЧАКАМ, ВОЙНИЧЕ!

Най-популярните снимки от Втората световна война не са на бункери и укрития, а на целувки. Изпращането на стотици млади момчета на фронта освен сълзи в очите на близките им предизвиква и страстните целувки за сбогом на техните любими.

Запечатани по десетки гари от незнайни фотографи, снимките говорят повече и от дузина любовни поеми.

ПРОТЕСТНИ ЦЕЛУВКИ

От площад Таксим в Турция, през Ванкувър, до най-масово целуващите се младежи в знак на протест заради реформите в образованието в Чили – всеки протест има своите си целувки и всички те показват неговото човешко лице. Независимо дали протестиращите се целуват по между си, или целуват униформените наоколо – целувката е знак за мирен и „нежен“ протест, за ненасилие.

Както знаем, любовта и войната вървят ръка за ръка, но това, което побеждава накрая, е ясно за всички и то е само на едни устни разстояние. Приближи се!

Виж няколко факта за влюбването, за които не си подозирал.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *