САМ СЪМ СИ ДИЗАЙНЕР

Как да преобразиш стълбичката на Nike Karlsson в маса, стол, цветарник или етажерка дори и с две леви ръце

0 коментара Сподели:

mirmasta

Далече сме от мисълта, че всеки може да рисува толкова добре, колкото му се иска. Също толкова далече сме и от мисълта, че това е жизненоважно за хората и ще спаси света от всяко зло. Да, няма, но пък със сигурност ще го направи по-хубав, а това никак не е малко. И дори промяната да не е в мащабен план, то защо поне да не направим своя свят по-приятен. Или поне да опитаме…

Сега сигурно следват ироничните въпросите "Как?!"; "Да бе, да…"; "Аз съм с две леви ръце – абсурд!", ама изчакай малко с констатациите. Няма да надхвърляме възможности, за да получим все пак някакъв резултат – приличен. Ще се постараем да даваме идеи, които смятаме, че са посилни за хората с желание. Приказката за "мерака" я знаеш. Е, с него и със запомненото от часовете по изобразително изкуство в средното ще стане работата.

Идеята е пряко свързана с небезизвестната стълбичка на Nike Karlsson. Шведският дизайнер я изработва за IKEA преди няколко години и смеем да кажем, че освен доста стабилна тази мебел е и мултифункционална. Употребата й съвсем не се изчерпва с това да се качим две стъпала по-високо. Освен че е малка и компактна, изработена от масивна дървесина, стълбата може да бъде използвана и по много други предназначения. Тя е напълно полезна като помощна маса, стол, а също може да влезе и в ролята на нощно шкафче или етажерка – както стояща, така и висяща. При това сме сигурни, че има още варианти, за които ако не ние, то ти ще се сетиш. Например цветарник или малко местенце на обувки… Идеи да имаш. Затова ще ти покажем как може да промениш именно нейната визия, която на този етап в магазините е сведена до дървесен, бял и черен цвят. Да кажем с това:

Този модел в първоначалния си вид беше със светъл дървесен цвят. Можеше да изберем такъв с бяла основа, което значително щеше да намали работата, но ние сме ентусиасти и предпочитаме да си направим нещата сами. Та ето каква е тайната.

Преди да преминем към рисуването на страниците, боядисахме всички елементи с бяла акрилна боя. Въпреки че е създадена на водна основа, тя е изключително покривна и има висока свързваща способност с различни основи, сред които е и дървото. Ако не една, то две ръце неразреден акрил е напълно достатъчен да направи равен тон.

Постигнеш ли го, веднага след неговото пълно изсъхване си готов да преминеш към творческата част. Да, тя е най-приятна, но и най-прецизна. И ако тук настъпва онзи момент на смущаване, че в тази част никакъв те няма и шансът да излезе нещо красиво е сведен до минимум – спокойно. Погледни примера и пак си помисли дали не можеш да рисуваш с чертички. Тези герои са достатъчно стилизирани, направени само с контур и лишени от всякакви сенки, така че… без напрежение. Дори да ти отнеме повече време, отколкото на един художник, ще се справиш. Важно е да ти е кеф!

Преди да хванеш четката, скицирай рисунката си върху стълбичката с молив. Ако нещо кривне, може лесно да го изтриеш с гума, стига да следваш правилото – не се прилага никаква сила и не се дълбае с графита. Рисуваш си елементите от – до с тънки следи. Идеята е само да маркираш местоположението и формата на "героите", така че да се получи добра композиция и после просто да повториш щрихите с боя, скривайки молива.

Този модел е черно-бял, така че драма с цветовете няма да имаш. Правиш контура с черен акрил и четка с остър връх (естествено за детайлите използваш по-тънка, а за фона – няколко номера по-голяма). В случай че боята е гъста, провлачва се и не остава изчистена линия, можеш да я разредиш с няколко капки вода. Много внимавай обаче с тази част, защото, ако прекалиш с количеството, боята ще започне да прозира и ще повтаряш всичко поне по два пъти. Най-лесният и сигурен начин да избегнеш този евентуален проблем е да отсипеш малко количество от тубичката в чашка и постепенно да прибавяш към него по малко вода. Разбъркай хубаво и пробвай гъстотата на хартия. Ако всичко ти изглежда както трябва – действай, движиш се към финал, а най-хубавото е, че творението ще ти се струва все по-добро с всяко минаване на четката. Така че сме сигурни, стигнеш ли дотук, ентусиазмът ще си каже думата и няма да те пусне, докато не видиш новата си мебел напълно завършена. Изрисувай и последния детайл и изчакай боите да изсъхнат напълно, преди да се захванеш със сглобяването й.

Гледай да не оплескаш работата ,докато навиваш винтовете, защото на този етап рисунката ти няма защитно покритие и може, без да искаш, да я издраскаш, а това ще ти дойде, меко казано, "изненадващо".

Последната стъпка остана – запечатването на боята. Може да използваш всякакъв лак, но съветът ни е да се спреш на този, който е под формата на спрей. Той се нанася значително по-лесно и не оставя следи. След него вече, ако искаш, можеш да удариш и една ръка полиуретанов лак. По този начин не само ще запазиш картината си в перфектен вид, но ще се погрижиш и за "живота" на самото дърво. Това беше цялата работа и сега вече може да видим ползите от нея – имаш си уникална мебел твое творение; откри нещо ново за себе си и имаш поне един шедьовър, с който да влезеш в клуба "Сам съм си дизайнер" 😉

P.S. Ако все пак се спънеш някъде по пътя към така наречения redesign на стълбичката, можеш да потърсиш помощ на https://www.facebook.com/RakursDecor

Виж още идеи от mirmasta или по-конкретно как да превърнеш терасата от склад в зона за релакс!

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *