#ЛАЙВС – 100 КУЛТОВИ ФРАЗИ ЗА УСМИВКИ

Какво кара група приятели да напишат със спрей 100 емблематични български фрази из цяла София и защо #лайвс не е вандализъм, а израз на позиция

0 коментара Сподели:

Ивета Ленева

Ако и ти си от хората, които не са забили поглед в смартфона, а все пак си гледаш в краката, няма как да не си забелязал поне една от стоте култови български фрази из София, целящи да те усмихнат. Акцията е на сайта Младите успели българи, който ежедневно те среща с успехите на реализиралите се в България хора. Зад смелата и малко нелегална идея да разкраси столицата ни стои Александър Хинков, който ни разказа как се избира шрифт за графити и как се маркира цял град за три часа.

Как му хрумва на човек да напръска със спрей 100 фрази из целия град?
Идеята не беше напълно моя. Съквартирантката ми, Иринка, която е графичен дизайнер, ми предложи да разпръснем 5-6 самостоятелни фрази из града. Аз не само, че се навих веднага, но и директно исках да са 100.

Сред фразите са култови реплики от български филми, поговорки, стихотворения и текстове на песни. Как успяхте да се спрете на точно тези 100?
В подбора се бяхме включили 5 човека и имахме събрани общо около 200 фрази, от които в крайна сметка избрахме само половината. Искахме да не бъдат неща, които се харесват само на нас лично, но и такива, които ще усмихнат всяка възрастова група.

Колко време ви отне изработването на шаблоните?
Оказа се, че най-сложната част беше да се спрем на подходящ шрифт. Иринка има друг поглед над нещата и искаше да е изпипано дизайнерски, но аз седях и си мислех как един по-особен шрифт би стоял на асфалта и дали ще може да се чете. Но след като успяхме единодушно да си изберем шрифт след цяла седмица дискусии и за най-дребната запетайка, Иринка се справи с визуализацията за един ден.

Поръчката на шаблоните също се оказа сложна задача, понеже цените за шаблон варираха между 90 стотинки и 8 лева. Накрая случайно намерихме човек, който ги направи за три дни без да ни разори. После му показахме видеото и беше много щастлив, че е бил суъчастник в инициативата ни.

Разкажи ми за нощта на акцията…
Първо трябваше да се съберем достатъчно хора, за да може да се разпределят кварталите. Бяхме общо 12. Понеже всичко се случи през нощта на вторник срещу сряда, никой от нас не си беше лягал за повече от час преди да стане за работа на другия ден. Но адреналинът от това да правим нещо сравнително нелегално, което обаче има за цел да усмихва хората, ни зареди за целия следващ ден.

Самата акция мина без проблеми, въпреки че засякохме полицаи на няколко пъти. Някои от нас бяха пеша, други с колелета, а аз обикалях крайните квартали с колата. Накрая се събрахме и отидохме да закусим.

Видях, че още на следващия ден хората започнаха да ви пращат снимки на графитите. Каква е идеята тук?
Всяка фраза е разкрасена с хаштаг #лайвс. Когато я снимаш и я качиш във Фейсбук или Инстаграм, ние я публикуваме на сайта на Младите успели българи заедно с името на автора. Искаме по този начин да изготвим един своеобразен гестлист за предстоящо събитие, на което да съберем всички хора, зарадвали се на идеята ни.

По какъв начин идеята за фразите се вписва в концепцията на сайта на Младите успели българи?
Сайтът стартира преди три години с единствената цел да показва хора, които съзнателно са избрали да останат в България и да се развиват тук. Затова новините, които ще прочетете там, са положителни и в силен контраст с другите медии. Разпространяването на позитивни новини се оказа пазарна ниша. Сметнахме, че същите тези хора, които харесват Младите успели българи, ще оценят подобна акция и ще се усмихват всеки път, когато открият някоя фраза. Затова и го направихме – за да усмихваме хората.

Планирате ли подобна кампания за някои от другите български градове?
Имаме много идеи и без да конкретизирам, бъдете нащрек и си гледайте в краката!

Специални благодарности за Ивета Ленева, чието дело са снимките и видеото.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *