СТИВ ДЖОБС И ОЩЕ ТРИ ПРЕМИЕРИ ПО КИНАТА

"Стив Джобс", приключенската екшън-драма по събитията, вдъхновили Моби Дик - "В сърцето на морето", "Виктор Франкенщайн" и американския римейк - "Тайната e в техните очи"

0 коментара Сподели:

“Сойка-присмехулка част 2” остана на върха и в последния уикенд, като успя да събере малко над 200 000 лв. Втори се нареди “Добрият динозавър” с близо 150 000 лв. приходи. “Мостът на шпионите” остана пети с малко под 40 000 лв., а "Почти нормален" се представи доста по-зле – 15 000 лв. През първия декемврийски уикенд отново ще имаме богат избор на премиерни заглавия – "Стив Джобс", приключенската екшън-драма по събитията, вдъхновили Моби Дик – "В сърцето на морето", "Виктор Франкенщайн" и американския римейк – "Тайната e в техните очи".

СТИВ ДЖОБС
режисьор: Дани Бойл
сценарист: Арън Соркин
в ролите: Майкъл Фасбендър, Кейт Уинслет, Сет Роугън, Джеф Даниелс, Майкъл Щулбарг и др.
очаквания: 9/10
рейтинг в imdb: 7,7/10 (от 14213 гласа)
рейтинг в metacritics: 82/100
рейтинг в rottentomatoes: 84%

За краткото време след смъртта на Стив Джобс вече видяхме няколко документални и един игрален филм, а през този проект преминаха няколко имена от ранга на Дейвид Финчър, Крисчън Бейл, Леонардо ди Каприо, Натали Портман и т.н., за да се стигне до Дани Бойл зад и Майкъл Фасбендър + Кейт Уинслет пред камерата. Базиран по книгата на Уолтър Айзъксън, "Стив Джобс" ни отвежда зад кулисите на дигиталната революция, изграждайки ни портрета на човека в нейния епицентър. Историята за Джобс се разиграва около премиерата на три големи продукта, завършвайки с представянето на iMac през 1998.

Критиката дава предимно високи оценки на лентата на Бойл:
"Забавлява и просветлява и ни показва с гръм и трясък как големите идеи се раждат – не с компромиси, но с визия и решителност."

В СЪРЦЕТО НА МОРЕТО
режисьор: Рон Хауърд
сценарист: Чарлс Левит, Рик Джафа, Аманда Силвър
в ролите: Крис Хемсуърт, Том Холанд, Бен Уишоу, Килиън Мърфи, Брендан Глийсън, Жорди Моя и др.
очаквания: 8/10
рейтинг в imdb: 7.8/10 (от 800 гласа)
рейтинг в rottentomatoes: 67%

Филмът е базиран по книгата на Натаниел Филбрик от 2000 година, разказваща действителната история за китоловния кораб "Есекс", разполовен на две от огромен кашалот през 1820 година – история, вдъхновила "Моби Дик".
След големия успех на филма си от 2013 "С пълна газ" големият Рон Хауърд застава зад друга реална история, а видяното до момента изглежда впечатляващо. В главната роля отново влиза Крис Хемсуърт.
Отзивите на критиката са по-скоро положителни:
"Въпреки че няма толкова много екшън, за колкото рекламите ни подготвят, "В сърцето на морето" заменя голямото напрежение за задълбочен поглед към оцеляването на всяка цена."

ВИКТОР ФРАНКЕНЩАЙН
режисьор: Пол Макгигън
сценарист: Макс Лендис
в ролите: Даниел Радклиф, Джеймс Макавой, Джесика Браун Финдли, Бронсън Уеб, Андрю Скот и др.
очаквания: 4/10
рейтинг в imdb: 6.4/10 (от 2286 гласа)
рейтинг в metacritics: 36/100
рейтинг в rottentomatoes: 30%

Разказан от гледната точка на Игор (Радклиф), виждаме произхода на изтормозения млад асистент и приятелството му с младия студент по медицина Виктор фон Франкенщайн (Макавой), ставайки свидетели на това, как Франкещайн се превръща в човека легенда, когото познаваме днес.
Отзивите на критиката са очаквано ниски:
"Пресъздаване без създаването. Виктор Франкенщайн залага в показването на свежа перспектива на добре познатата история, но в крайна сметка не предлага почти нищо, което зрителите не са видели в по-добрите филми за Франкенщайн."

ТАЙНАТА Е В ТЕХНИТЕ ОЧИ
режисьор: Били Рей
сценарист: Били Рей (по едноименния филм на Хуан Хосе Кампанела)
в ролите: Чиуетел Еджиофор, Никол Кидман, Джулиа Робъртс, Дийн Норис, Алфред Молина, Майкъл Кели и др.
очаквания: 5/10
рейтинг в imdb: 6.2/10 (от 2122 гласа)
рейтинг в metacritics: 45/100
рейтинг в rottentomatoes: 41%

Номинираният за "Оскар" сценарист на "Капитан Филипс", "Войната на Харт" и "Игрите на глада" се захваща с римейк на едноименния носител на "Оскар" от 2009, който надали много хора искат да видят. По-любопитното е как актьори от ранга на Кидман, Робъртс и Еджиофор са се съгласили да участват.
Сплотен екип от изследователи заедно с техния супервайзер внезапно са разделени, след като научават, че една от собствените им дъщери е брутално убита.
Отзивите на критиката са предимно отрицателни:
"Тайната в техните очи изразходва невероятния си състав за римейк, който не успява да достигне нивото – или дори да осмисли собственото си съществуване, в сравнение с изключителния оригинал."

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *