Дядо Коледа ден и нощ

Кирливите ризи на добрия старец или какви ги върши извън работно време

0 коментара Сподели:
santa claus

Дядо ни Коледа е пленителен и леко съмнителен образ. Рядко в днешно време се среща човек, който да си пише писма с малки деца и да не е нарочен за някакви нередни действия. Освен това влиза в домовете на толкова много хора, чупи камини и комини, яде от чужди празнични трапези за без пари и в крайна сметка не носи никаква наказателна отговорност.

Не знам под чия юрисдикция се намира добрият старец, но определено някой трябва да му свали имунитета!

Не му е чиста работата и никой не знае с какво точно се занимава през времето в годината, в което не кара шейни и не разбива хорските къщи. В моите очи Дядо Коледа води тежък двойствен живот и годината му протича по не особено лек начин. Не ангажирам никого с гледната си точка, но зад маската на добър старец, който пие вредна кола в индустриални количества, се крие мъж на средна възраст, с тревоги, сметки и опасно висок холестерол по празниците, а хапчетата за кръвно са му винаги подръка.

Точно след Коледа дядото е в добро настроение, разнесъл е подаръците, но му предстои посрещане на Нова година със Снежанка. Не знам дали ти е известно, но двамата не се разбират много. Снежанка леко кифлее и мрази да споделя живота си с човек, който на всичкото отгоре й е натресен по принуда, и не проявява разбиране към нуждата на „дядото” да прекарва останалата част от годината с нормалните хора в градския живот. Освен това едно от джуджетата пусна интрига, обвинявайки Снежанка в афера с Дядо Мраз и това още повече обтегна отношенията им.

Около 3 януари Дядо Коледа слиза от планината и става обикновен цивилен гражданин на около 40 и малко години, но със сигурност под 50, разведен, с две дъщери, пушач и комарджия, с леко набола брада и татуси.

Първата му грижа сега е да изкара пресата до лятото, за да може да е във форма за мацките на морето. Януари като цяло е тежък месец за Фердинанд Христов (това е истинското му име, кръстен е на старото име на родния си град Монтана), предстоят му имени дни, а втората му жена ще му опява, че е хаймана и нищо не става от него, задето пак е зачезнал по празниците, вместо да е с малката си щерка. Каква ирония! „Ще взема аз да й подаря един нов мъж на тая вещица и да ме оставя на мира вече!” Първата му съпруга е много по-разбрана и не го нервира. Фактът, че е разведен, го прави изключително щастлив на 14 февруари, защото не му се налага да пие вино с гадже и може да спокойно да раздели бутилка фалшиво уиски със себе си. И без това сега е в период от живота си, в който „не търси сериозна връзка”. Ферди обожава дъщерите си, но 8 март му идва в повече, трябва да уважи цели 4 дами.

През пролетта е най-тежкият му период чисто психологически, защото тогава работи конкуренцията в лицето на Великден и Заека, а след това са св. Георги и печените агнета.

Има и други причини. Последните години холестеролът му се вдигна застрашително и жълтъците и агнешкото са му противопоказни и кара на марули и репи. Горе-долу по това време е свършил парите и заработва някой лев като транжор в една месарница в Банишора. Откъде е научил занаята, не питайте, рядко споделя, но съм чувал, че и в тази история има женски пръст. В свободното си време ходи на бокс на „Герена“, където гледа и мачовете на любимия си „Левски“.

Дядо Коледа може да е дядо и може да работи през зимата, но трябва да знаете, че лятото е неговият най-активен сезон. Тогава се превръща в готин чичка с плочки, тен и кола маска. Прекарва половината сезон на вилата на гаджето на голямата си щерка в Шкорпиловци, а другата част бачка като викач на ресторант „Черноморски престиж” на Слънчев бряг. Парите са добри, а и чат-пат пада по някоя мацка.

Есента му е най-трудна, тогава минава на високовъглехидратна диета, спира с бокса и минава на седене на дивана и гледане на Биг Брадър. Големият брат му е голямата мъка в живота, такава ВИП личност като него е принудена да живее под прикритие и не може да се пробва за голямата награда. Втората най-голяма мъка му е, че няма кой да го наследи, а малката му щерка почти не се сеща за него. Третата му мъка е, че поради служебна ангажираност и тази година ще му се наложи да гледа концерта на Веско Маринов по телевизията.

Някъде към края на октомври Фердинанд Христов става отново Дядо Коледа, боядисва косата и брадата си и се катери към планината. Всяка година, докато пътува натам, си обещава да е за последен път. Джуджетата го напрягат, а и на шейната му се обажда плекситът. Загубил е мотивация още миналата зима, когато заблудени ловджии от македонско гръмнали един от елените по погрешка. Маса пари отишли за ново животно, пък и докато се сработи с останалите…

Както сам виждаш, животът на един Дядо Коледа не е само Снежанки, руски салати и приказки пред камината. Старецът не е толкова млад и има свой живот с проблеми, който не е за всеки. Затова, ако някой път го проклинаш, че е пропуснал да ти остави мечтания подарък, се постави на негово място.

Теб те мързи до магазина да отидеш, дет се вика, а той трябва да обиколи за една вечер цялата планета!

И за финал детството приключва тогава, когато искаш да ти изпълни желание не Дядо Коледа, а Снежанка!

Виж още няколко неща, с които реалността се различава от приказките.

Сподели:
Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *