ПОДАРЪЦИ: ДОБРИЯТ, ЛОШИЯТ И ЗЛИЯТ

За хората, които избират подаръци с подход "чехли и..." сещаш се...

0 коментара Сподели:

Коледа е онова магическо време от годината, когато всеки се оплаква, че трябва да купува подаръци. После след цялото мислене, тръшкане, обикаляне и избиране, обикновено крайният резултат от шопинга е нещо неописуемо тъпо. Коледната традиция се е изродила в размяна на ненужни вещи за фалшиви благодарности. Ето няколко практични съвета как да счупите този порочен цикъл  и да избегнете най-големите гнусни клишета.

Като човек, роден на 1 април, аз има дълъг и болезнен опит с тъпите подаръци. И докато Денят на шегата може да оправдае подаръци като изкуствена тухла, пърдяща възглавничка и блокче за оцветяване, Коледа се предполага, че е тиха и свята нощ с подобаващи дарове. Коледа в истинския живот обаче не е Коледата от филмите.

Докато в приказния свят на американските приказки подаръците идват в чорапи, в суровата българска действителност най-често подаръците са чорапи.

Или афтършейв, дезодорант, чехли и прочие стоки за бита. Общо взето, всеки подаръчен комплект над стойността на шоколадово яйце и пакет дъвки трябва да се приема за голям жест. Изобщо подаряването на храна на празник, свързан основно с висене на маса и тъпчене, звучи като проява на изключително лош вкус.

Понякога обаче хората решават да развържат кесията и въпреки това крайният резултат е все така, меко казано, нескопосан.

Общо взето, цената не прави подаръка, с други думи тъп подарък си остава тъп, дори да е скъп.

Най-лошото качество при подаръците е същото като при хората – неадекватност. Без значение дали е леко неуместен като електриковозелен шал за човек с черно-сив гардероб или пък някоя съвсем нова категория на дизастър, например плейстейшън за момче със счупен палец. При всички случаи е нелоша идея да отделиш известно време за рисърч, преди да се метнеш да пазаруваш. Не трябва да забравяш, че купуваш нещо, което да се хареса на другия човек, не това, което би изкефило теб. В тази връзка ръкавици с лого на футболен отбор за момиче не е никак добра идея.

Има няколко подаръка, които трябва да бъдат избягвани на всяка цена.

Освен споменатите „чорапи-морапи“ в тази графа попадат всички неща, до които си стигнал след елементарна логика: „тя обича фреш = сокоизстисквачка“ или „той има отпаднал вид = пауър гривничка“.

Също така много дразнещо е да получиш евтина версия на нещото, което искаш – пембян китайски смартфон вместо розов iPhone например. По темата за поточна линия номер едно в света един приятел има епичен фейл с пеещ и танцуващ Дядо Коледа, който се оказало, че пее Jingle Bells, само че на китайски. Децата му кой знае защо изобщо не оценили иронията и счупили яростно ментето.

Тъпите коледни подаръци обаче не са само български, а световен феномен. Неслучайно съществуват цели страници с домейни като „Нежелани коледни подаръци.com“ и слогани като „тук мечтите идват… за да умрат“. Според статистиката на тези сайтове всяка година в света се правят по 104 милиона нежелани подаръка, а 4 от 10 човека симулират радост при получаването им. Това обаче явно не притеснява никого – 25% от американ­ците купуват подаръци с ясната идея, че никой няма да ги хареса, но просто не им се занимава. На въпроса, какво искат същите тези хора в анкетата на въпросния сайт, повечето отговарят недвусмислено – „кеш“.

Бестселърите сред нежеланите играчки от американската Коледа там са фитнес DVD-тата. Колко безсърдечен трябва да си все пак, за да подариш на някой без спортни амбиции фитнес DVD? Човек или тренира, или се депресира, че не тренира – няма средно положение. Фитнес DVD няма да го накара като с магия да поправи живота си. Със същия успех можеш да подариш на жена си книга за отслабване и да се прикриеш с ръце, защото най-вероятно после ще бъдеш уцелен с нея.

Затова, ако все още се чудиш какво да подариш и те мързи да прочетеш някоя от стотиците класации за най-желани подаръци или пък да измислиш начин да накараш елегантно човека да си признае какво иска за Коледа, заложи на най-сигурното. Никой никога в историята не се е оплакал от един подарък. А именно любимата си марка алкохол. Може да не е оригинално, но пък често най-гениалните решения са най-простите. Пък и какво по-хубаво от това да полееш подобаващо Коледата. Особено под звуците на нещо тематично като например парчето на Гошо от Почивка „Ко-ко-коледа“.

Все пак – пиене и дразнещи песнички, това е истинският коледен дух.

Виж къде най-общо празнуваме светлите декемврийски празници с мрачните ни алкохолни навици.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *