GO АГЕНТ В ЛИСАБОН: АСЯ ИВАНОВА

Запечатай това! Или мястото, което заслужава снимка на всеки квадратен метър

0 коментара Сподели:

От колко време се подвизаваш в Лисабон?
Вече 4 месеца.

С какво се занимаваш?
Предимно уча, ха-ха. Студентка съм.

Какво ти се иска да знаеше, преди да попаднеш там?
Преди да дойда в Португалия, не знаех почти нищо за страната, освен че е най-големият производител на корк, което не ми беше много от полза. Знаех, че хората са много топли и отворени, и това ми беше достатъчно. Всичко останало го открих с течение на времето, което направи престоя ми още по-очарователен.

Опиши ни типичния местен?
Типичните местни са обикновено с тен през почти цялата година, за което аз искрено им завиждам. Много приятелски настроени са и винаги искат да помогнат. Много се усмихват. По манталитет приличат на нас и определено знаят как да се забавляват. Абсолютно всички говорят английски и страааашно много закъсняват. Ако си уговориш среща с португалец в 21 часа, трябва да отидеш не по рано от 21:40 и е много възможно пак да чакаш… Но иначе са хубави хора. 🙂

Разкажи ни за най-интересния човек, с когото те срещна Лисабон?
Съквартирантката ми от Виена не знам дали се брои, защото не е местна. Още първия ден, в който я видях, си знаех, че ще ни се получи съжителството. Толкова много истории имам с нея, че дори не ги помня всичките.

Препоръчай ни места за парти?

Едно от най-хубавите неща на Португалия е, че хората си пият на улицата. В Лисабон има цял квартал – Bairro Alto, в който има стотици малки барове, от които си взимаш бира или сангрия за около 1 евро и излизаш пред бара, където има тълпи от хора.

Неизбежно е да се заговориш с непознат и така се получават едни от най-забавните вечери, а ако ти стане скучно, отиваш до следващия бар, който е на 20 метра, и си намираш нови приятели.

Португалците всичко правят късно – излизат късно, вечерят късно и на дискотека ходят късно – обикновено около 3. Моето любимо място в Лисабон е LUX – дискотека на три етажа, в която пускат електронна музика. Обстановката е много приятна – има тераса, която гледа към реката, и е страхотно за посрещане на изгрева или просто да си поговориш с някого.

Препоръчай ни места за хапване?
Най-доброто място според мен е Cervejaria Ramiro. Португалия е известна с морската си храна, която аз обожавам, и мисля, че това е мястото, където може да се опита абсолютно всякакъв вид риба, морски дарове, разбира се, гарнирани с ароматно местно вино… мммммм.

Препоръчай ни места за почивка (парк или нещо друго за chill)?
Mirs Duro – така местните наричат места, които имат гледка над града. Понеже Лисабон е построен на 7 хълма, има много такива. Mira Duro Santa Catarina е едно от любимите ми места за изпращане на залеза с бутилка вино и приятна компания.

В Лисабон навсякъде има улични музиканти и обикновено по тези места винаги има съпровод от жива музика, което прави преживяването наистина магично. Убедена съм, че няма човек, който да види залеза над реката и града и да не се влюби в това място!

Кои са забележителностите, които би вкарал в графа “задължителни”?
Задължително е да се разходиш по малките улички на стария квартал, да усетиш истинския дух на града. Има толкова малки улички, по които не може да минеш с никакво превозно средство освен с краката си. Belémе страхотно място около реката, има парк, в който е много приятно да  се разходиш.  Кулата на Beléme символ на португалските откриватели – била е отправната точка на мореплавателите. Повечето от забележителностите са съсредоточени в центъра, така че просто трябва да се разходиш из града и да намериш това, което си заслужава според теб.

Най-странното място, на което си билана парти/прекарвала нощта?
Веднъж бях на парти в един от парковете в центъра. Най-странното беше, че можеш да видиш хората от много далеч, скупчени в средата на една полянка без нищо друго наоколо. Всички си носеха за пиене и си говореха. Нямаше никаква музика, което ме накара да не се застоявам.

Какво ти липсва от България?
Единствено приятелите ми. Ако можех да ги доведа всичките и да ги събера в една къща някъде тук, не бих си тръгнала.

С какво не можеш да свикнеш?
Португалците не са джентълмени. Факт.

С какво се свиква лесно?
С евтиното хубаво вино. Хубавото слънчево време. Постоянния нощен живот. Океана!

Каква суперсила би ти свършила добра работа в Лисабон?
За суперсила не знам, но бих искала да имам един фотограф, който постоянно да снима случващото се около мен, защото е толкова красиво и искам да запечатам абсолютно всеки момент точно така, както е!

Кое време от годината е най-доброто да ти дойдем на гости?
По всяко! Може би през май или юни е най-хубаво, защото още не е толкова горещо, но става за плаж.

Кой е твоят източник за travel информация в мрежата?
Facebook & Google.

Кои са трите задължителни неща, които взимаш със себе си, когато пътуваш (изключваме тройката на лични документи, пари, телефон)?
Балсам за устни (не мога без него), слушалки, защото понякога наистина отчаяно се нуждая от тях и вода.

Ще се задържиш ли във Португалия и Лисабон?
За съжаление скоро трябва да се прибера в България, но плановете ми за живота със сигурност включват да си поживея още няколко годинки в Лисабон.

Виж още какво разказа за Австралия Стоил.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *