Фейсбук групата, в която всеки ден е Ден на лъжата

Там, където всички се надлъгват

0 коментара Сподели:

В българското интернет пространство могат да се намерят всевъзможни примери за интересни фейсбук групи. Има една обаче, в която всеки се чуди как да излъже другия. Нещо повече – никой там няма проблем с това, напротив то се насърчава. Това е групата Матури 2019 и отвъд привидно образователния си характер тя е пространство, в което хората предимно се забавляват. 

Отговори тук, отговори там

Масовите медии в страната от няколко години държат именно тази група отговорна за отговорите на матурите. Истината обаче е, че трябва наистина много да си го закъсал, за да дадеш пари на някого, който очевидно се шегува. Повечето от обявите, гласящи "Имам отговори", са абсолютна лъжа и са направени за забавление, а тези, които все пак си въртят търговия… И те са в кюпа на лъжливото овчарче. И не, никой не се вдига на бунт, членовете на групата или се забавляват искрено, или просто подминават. 

Авторите нападат

Основните шеги, които се въртят, са тези, при които фалшиви профили на български автори, които пишат забавни статуси. Ето и няколко примера: 

И така, докато не стане едно голямо общо объркване, което не е неприятно, напротив, кара те да се усмихваш искрено и да скролваш надолу в групата, за да видиш колко по-смешно може да стане всичко.

Никой няма проблем с това, хората се забавляват и някои от тези статуси често се превръщат в най-въртените шеги в интернет.

Интересното в случая е, че в групата има хора, на които вече не им се налага да държат матури – те са там само за да се забавляват. 

Какъв е смисълът? 

Изначалният смисъл на групата е очевидно загубен и сега тя е пространство, в което има едно постоянно първенство по надлъгване. Какъв е смисълът тогава тя да съществува? 

Админът на групата ни казва, че първоначално я е създал, защото му се е искало да има място, в което хората да се чувстват като част от общество, в което си помагат. Когато тя обаче се трансформира в място, където хората най-често се шегуват един с друг, той не смята, че трябва да пречи на този естествен ход на събитията. Единственото, което прави, е да регулира от време на време това, което се публикува, и да премахва нещата, които излизат извън границата на здравословния хумор.

Ние ясно виждаме смисъл в такива групи и дори се изненадваме, че това е единствената такава в родния интернет. Млади хора се събират, не се взимат насериозно и искат да се смеят възможно най-много и затова се подиграват един с друг. Тук смехът просто преминава в едно всеобщо надлъгване, с което всички неизказано са съгласни. Това е фейсбук групата, в която всеки търси как да излъже другия не за да го нарани, а за да го накара да се усмихне. И докато разни сърдити хора са възмутени от "младото поколение", на тях никак не им пука, стига да се усмихват. А лъжите могат да са хубаво нещо, когато искрено те напушват на смях. 

 

Това са 10 от най-забавните фейсбук групи. 

А кои са най-безумните теории на конспирацията

За градско вдъхновение – последвай ни в Instagram.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *