БОЛНИ ОТ БИВШИ

Не можеш да откъснеш човек от миналото му, ако той не желае това

0 коментара Сподели:

Като жена, която има професионално изкривяване да излиза на срещи с професионално и емоционално изкривени мъже, съм се сблъскала с всичко. Това, което научих, е, че има безкрайно болезнени сравнения, които може да понесе една жена, но най-жестокото и непоносимо от тях е сравняването й с някоя друга. Особено ако под „друга“ се има предвид тази мистична и идеализирана особа под наслов Бившата. 

Не знам за вас, но когато човек, с когото излизам на среща, ми говори само за бившите си, започвам автоматично да си представям, че вече съм една от тях още преди да съм станала настояща.

По време на срещите някак достигаш като фея от приказките до сандъчето, пълно със съкровените тайни от неговия личен живот. Естествено, че предприемаш мерки да разбиеш хилядите катинари или като по-интелигентна особа изчакваш собственика сам да ти даде ключовете към личната му кутия на Пандора.

Под очарователната усмивка, стабилни познания в различни сфери, качествени аргументи, впечатляващ стил на обличане и премерени маниери, акомпаниращи си със свежи жестове към теб, започват да прозират неговите странности. Откриваш всяка една карфица, нож, оръжие за масово емоционално унищожение, на което е бил подложен твоят любим, преди да срещне теб. Това разбираш, че…

Бившата винаги е само една. От всички, които са преминали през живота на един мъж, винаги на челна позиция стои тази, която го е счупила на възможно най-много парченца.

Не е много изненадващо, защото, каквото и да се твърди, не всяка жена има сърце, наподобяващо автобус, а често сърцата ни са с формата на малка библиотека, където сме запазили изчетени шедьоври, които никога не бихме разгърнали отново, но са ни научили на много неща. Сред тях има и такива, които няма как да изхвърлим по никакъв начин от там, защото това би означавало да запалим цялата библиотека, побрала се в този ценен мускул.

Подобно на това Бившата с главно „Б“ в мъжката схема се е разположила и заела пространство, което не трябва да заема. Тя е митологично чудовище, несравнима стихия, съществото с най-впечатляващи и отблъскващи качества, което се е загнездило в мислите и е обсебило настоящето му, въпреки че е останала в миналото.

При ненадейно сравнение между теб и нея гласно от него, ако още не си го обезглавила – недей. Подмини или го захапи достатъчно, за да се усети и да се реваншира, а ако не го направи, бъди достатъчно умна – не може да откъснеш човек от миналото му, ако самият той не желае това.

 

Всъщност въпросната Бивша може да не подозира, че все още е толкова важна, издигана на пиедестал или ако знае, вероятно изобщо не иска да е там, но Е.

Едновременно с това не е, защото често всичко, което остава, след като една връзка приключи, са само идеализираните проекции върху човека, с когото сме били. Тези спомени активно живеят и се възраждат благодарение на неповторимите моменти, които сме изживявали взаимно, и нещата, на които сме се научили. Миналото е урок и трябва да остане такъв.

Имам една новина обаче и тя е, че ако в настоящето забравите защо някой е останал в миналото ви, бързо се вгледайте наоколо и в себе си и намерете отговор на този въпрос.

Ако не намерите такъв, е по-добре да изровите „труповете“, оставени в спомените, защото явно съвсем не са такива, а превръщат вас в един нелегитимиран труп, който живее с липсата за някой зарязан от гордост някъде далеч от вас, където не му е мястото.

Във всеки случай, ако си хлътнал по човек, който страда от Диагноза: БИВШ/АТА, преодоляването никога няма да стане, като се сравняваш с тази диагноза. Би могло да се получи, ако изобщо не мислиш за съществуването й.

 

Вашето време е тук и сега, за да създавате своите мигове, които са хапчета против самота, угризения и унищожителен живот в миналото, което няма да се върне. Никога. Не и така, както е било някога.

Стартирайте лечението с естественост, усмивка и един хубав пролетен пикник, на който сте неотразими. Ако това не помогне – има много хора, които очакват вие да се превърнете в тяхната любима тръпка, а не диагноза.

С тровене на себе си или някой друг няма да го откъснете от онази перфектна илюзия и причинената болка, в която е избрал дълго време да живее. Вярвате ли, че може да дадете нещо по-добро… ами дайте го и дано бъде оценено. Дори да не бъде, няма по-голяма гордост от тази, че си постъпил на висота в дадена ситуация и отношения.

КАК ДА ОЦЕЛЕЕШ ОТ ПСИХО БИВШИ ВИЖ ТУК

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *