ТУРИСТИЧЕСКО ЛОГО ЛИ БЕ – ДА ГО ОПИШЕШ?

Разборка на престижната селекция шеметни символи на бг туризма

0 коментара Сподели:

Трепетът, с който очаквах да бъдат представени финалистите за новото туристическо лого на България, надмина настървението, с което редовият турист очаква порция цаца с пържени картофки, удобно настанен на някое капанче в Равда.

Преди известно време хапнахме пържени яйца върху плато от тюрлюгювеч с национални символи и пихме една студена вода с вкус на лимонада. A визията се оказа прекопирана от братски Киргизстан. Да видим какво са ни забъркали този път видните естети и специалисти по символика и нейното визуализиране с маркетингови цели.

ПРЕДЛОЖЕНИЕ 1

Заявката е за стилизирано изображение на планина, слънце и море. Дотук добре, обаче планините нямат навика да никнат като гъби върху моретата, нито биват украсявани с петолъчки. Е, връх Бузлуджа прави изключение, но да не изместваме темата. Ако ставаше въпрос за логото на фирма, която отдава под наем уиндсърф оборудване, щяхме да сме доста близо до истината. И да отпечатаме едни съвсем прилични флаери, наподобяващи картичките, които си пращахме по пощата, преди да измислят селфитата.

ПРЕДЛОЖЕНИЕ 2

Идеята за шевиците всъщност не е лоша, а цветовете ни препращат към трибагреника. Но по някакви неведоми графичнодизайнерски пътища древният знак „маказ“ е замязал на две зелени риби, сблъскали се челно една в друга в мътните води на Черно море. Инцидентът е съпътстван със средно тежки телесни повреди и малко кръв. Авторите са търсили внушението за „народ“. Получило им се е, но по-скоро като препратка към ежедневните катастрофи по републиканските пътища.

ПРЕДЛОЖЕНИЕ 3

Аз съм на кон. Обаче това не е обикновен кон, а генно модифициран и еволюирал. Кръстосал е умело ДНК веригите на различни животински видове, избрали за свой хабитат пределите на милата ни родина и високите технологии. Създанието прилича на кон, членестоного и дрон едновременно. Асоциацията, която следва да се породи в черепната кутия на редовия гражданин, е по посока на свободата и волността. Но слънцето с форма на яйце и цвят на тиква, както и микровълновото лъчение с контур на птички неволно възпрепятстват този процес. Заповядайте в страната на мутантите.

ПРЕДЛОЖЕНИЕ 4

Изконната българска роза. Плетеницата от разноцветни кръгове въплъщавала сложността и многопластовостта на нашата история и култура. Хубаво, ама кръговете повече наподобяват на силиконови гривни за идентификация от някой музикален фестивал. Коригирани са според дебелината на китката на притежателите им, а впоследствие са небрежно захвърлени на земята след края на мероприятието. Даже може да отидем още по-далеч в морфологичното асоцииране – България като Силиконовата долина на розите. Найс, а?

ПРЕДЛОЖЕНИЕ 5

 

Детската рисунка е мощен подсъзнателен инструмент, който внушава инфантилността на народонаселението, обитаващо така желаната туристическа дестинация. Ще си позволя да цитирам описанието на логото: „Решено в лишената от орнаментика стилистика, напомняща детска рисунка“. Нямам какво да добавя освен едно предложение за дребна редакция. Ако е възможно точковидното слънце леко да се измести и да се постави под стъблото на розата. По този начин ще се образува един съвършен въпросителен знак, питащ недвусмислено: WTF?

ПРЕДЛОЖЕНИЕ 6

По мое скромно мнение – безспорният фаворит. Клета майка България като произведение на стиймпънка. Лъв с часовников механизъм. Детайлното вглеждане в изображението разкрива необятната шир на житния клас, четирилистните детелини, розетката от Плиска, две кокошки и една свинска опашка. Последната представлява същинска еманация на стиймпънка, съчетаваща инженерната технология с чувствителността на миналото и настоящето.

ПРЕДЛОЖЕНИЕ 7

Минимализъм. Няма лошо, ама е толкова минималистично, че чак България е написана с малка буква. Някои веднага ще кажат, че това е работа на соросоидите и логото е изработено с подкрепата на поредния грант, целящ да заличи отечеството от туристическата карта на света. Мен повече ме притесняват концентричните кръгове, които сякаш следват траекторията на погледа и/или движението на пиян турист в Слънчев бряг. Както и зейналата зелена уста, неуспяваща да уцели синята сламка.

ВИЖ КАК ЕДИН ДИЗАЙНЕР ИЗРАБОТИ ПОСТЕРИ ЗА ФИЛМИ С ТЯХНОТО БУКВАЛНО ЗНАЧЕНИЕ

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *