ПОП КРЪСТЮ Е НА ТЕЛЕФОНА. ЗА КОГО ДА ПРЕДАМ?

Стари българи в новото време....

0 коментара Сподели:

Златната ябълка, goldenappleseries.com

Любител си на историята и искаш да видиш, къде биха се вписали големите ни герои и революционери в днешният мирен и толерантен свят ? Значи този материал е за теб ! В едно пламенно писмо, придобило широка популярност през последните години, авторката се обръща към Левски с думите „Спи, Дяконе! Не се събуждай!“ По нейна молба, аз няма да го будя за този текст.

Ще започна обаче с една противоречива фигура, за която историците са разделени на две.

В днешния свят той може спокойно да работи като техник-конструктор на предавателни устройства на свободна практика, както и в кол център като постоянна работа, където ще ползва репликата „Поп Кръстю е на телефона. За кого да предам ?“

Георги Раковски изпълнява длъжност в паспортната служба към общината, в отдела за промяна на лични данни, по-конкретно имена, чиито пръв клиент е бил той самият. На опашката се е записал и Гаврил Груев Хлътев, за да се превърне в Георги Бенковски. Като изтъкнати и доказани полиглоти, двамата съименници са съдружници в езикова школа, където преподават знанията си по гръцки, италиански, полски, румънски, персийски, френски, арабски. Бенковски организира и конни надбягвания с „Хвърковатата си чета“ като предлага и отлични коефиценти за любителите на хазарта.

Захари Стоянов е топ репортер, който излъчва директно от горещите конфликтни точки по света. Същият води и собствен блог, в който описва по епичен начин преживяванията си по време на репортажите.

Тодор Каблешков е директор на клон в „Български пощи“, който случайно или не, се намира точно до лабораторията за кръвни изследвания.

Любен Каравелов и Алеко Константинов пък са в остър съдебен спор за титлата „Основател на туристическото движение в България“. Щастливецът е официалният носител, но Каравелов спори, че пръв го е заслужил с „Хубава си, моя горо !“

Христо Ботев ръководи туристически круизи по река Дунав и заедно с Боримечката имат обща кръчма в София.

Райна Княгина има собствена фирма за трикотаж и произвежда дрехите за ревютата на известните дизайнери.

Стефан Стамболов води курсове за самозащита, специализирани в предпазване от нападения с хладно оръжие от повече от един противник. Поведението му все пак е защитно и не може да се брои за агресия в днешното  общество, макар че в съдилищата ни не е важно какво е станало, а какво можеш да докажеш.

Не всички обаче са се превърнали в мирни граждани. Баба Тонка, например има апартамент в центъра на София, който се ползва като квартира за нелегални мигранти, а Хаджи Димитър и Стефан Караджа са сформирали организирана престъпна група, която се занимава със събиране на пари и извършване на „мокри поръчки“.

Ако дядо Вазов четеше текста ми (в някой друг живот може би) и гледаше в какво са се превърнали революционерите в днешно време, с право щеше да възкликне,  „Бедни, бедни, Македонски! Защо не умря при Гредетин ?“

 Това не е пародия, нито  уронване престижа на героите на България, а следва да покаже, че ние всички се обезличаваме и превръщаме в обикновени хора, щом отнемат от непримиримостта ни и щом забравим за изключителния български дух! А, смелите ? Те са безсмъртни, дали са живота си.

ИМА НЕЩА, КОИТО СВЕТЪТ МОЖЕ ДА НАУЧИ ОТ БЪЛГАРИТЕ. ВИЖ КОИ СА 🙂

Сподели:
Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *