ОСЕМ СТРОФИ МЪДРОСТ

Понякога текстовете на любимите ти парчета са най-добрият съветник

0 коментара Сподели:

Да следваш сляпо чуждите съвети е изпитан начин да си прецакаш живота. Изключение правят житейските уроци от хора, които са живели отвъд пределите на максимума си и наистина имат какво да разкажат.

Шепа музиканти успяват да изразят малко мъдрост по простичък, но същевременно поетичен начин, така че да те накарат да тръснеш глава, да извикаш „Еврика” и да усилиш стереото до дупка. Ето няколко класически рок примера:


LENNY KRAVITZ: ЗА КЪДЕ СМЕ СЕ РАЗБЪРЗАЛИ?
В песента си Where are we runnin’ Лени ни напомня, че имаме нужда да поспрем, да си поемем дъх и да отделим малко време за себе си, за да си прочистим главите от всичките мисли за работа, пари и скъпи дрешки. Докато звукът на електрическата китара препуска с бързо темпо, въпросът „За къде тичаме?” не спира да отеква в ушите ни като урок по смисъл, преподаден директно от г-н Кравиц.


THE BEATLES: НАКРАЯ ЛЮБОВТА, КОЯТО ПОЛУЧАВАШ, Е РАВНА НА ТАЗИ, КОЯТО СИ ДАЛ
Днес това твърдение е точно толкова вярно, колкото е било и през 1969 – годината, в която парчето The End излиза на бял свят. Със скромните си шест реда текст песента може да ти подейства както изключително позитивно, така и крайно негативно, защото с нея

The Beatles изваждат наяве безпощадната истина, че всеки получава това, което сам си е заслужил.

GUNS’N’ROSES: НЕ МОЖЕШ ДА ПРЕГЪРНЕШ ЕДИН СПОМЕН
Ами наистина не можеш. Да си мислил, когато му е било времето, и вместо спомен и флашка с общи селфита пред теб е стояло горещото тяло на твоя човек. Оригиналната версия на You Can’t Put Your Arms Around A Memory всъщност е на Johnny Thunders, но Guns я съживяват с кавър версията си в началото на 90-те. Ако съществуваше скайп в тези смутни години, съм сигурна, че хиляди младежи щяха да постват текста на песента в балончето на профила си, за да дразнят бившите си гаджета.

MUSE: НЕ СИ ГУБИ ВРЕМЕТО. ИЛИ ВРЕМЕТО ЩЕ ТЕ ПОГУБИ
Песента Knights of Cydonia е доста епична и шантава, а въпросният цитат, взет от нея, те мотивира да действаш сега или никога, защото безделието може да ти види сметката.


THE ROLLING STONES: НЕВИНАГИ ПОЛУЧАВАШ ОНОВА, КОЕТО ИСКАШ, НО АКО ОПИТАШ, МОЖЕ ДА ОТКРИЕШ ТОВА, ОТ КОЕТО ИМАШ НУЖДА
За да осъзнаеш, че това, което искаш, и това, от което наистина имаш нужда, са две различни неща, ти трябва комбинация от малко лош опит и парчето You Can't Always Get What You Want, случайно дочуто по радиото.

Откажи се от илюзиите за недостижимите хора и вещи, които и без това не са ти необходими.

Току-виж, с повечко късмет си се сбутал с най-подходящото „нещо” за теб пред щанда за млечни продукти в някой супермаркет.

JANIS JOPLIN: ДА СИ СВОБОДЕН ЗНАЧИ ДА НЯМАШ НИЩО ЗА ГУБЕНЕ
Връзки, приятелства, къщи, коли и работни позиции се трупат с времето, за да те отдалечат от безгрижието, което си носел в сърцето в ранните си години. Нещата, които притежаваш, те притежават на свой ред. Текстът на Me & Bobby McGee обаче ти намеква, че свободата е нож с две остриета. Когато се отърсиш от всичко, което е имало някаква стойност за теб, и останеш съвсем сам, няма да даваш и пет пари за това, колко си свободен.

AUDIOSLAVE: БЪДИ СЕБЕ СИ
В Be yourself Крис Корнел пее, че да бъдеш себе си е единственото, което можеш да направиш. Просто и ясно. Послушай го.

OASIS: НЕ ПОГЛЕЖДАЙ С ГНЯВ НАЗАД
В едно интервю Ноел Галахър признава, че не е сигурен за какво точно се пее в Don’t Look Back In Anger, макар че самият той я е написал. Въпреки това заглавието на песента дава най-добрия съвет, който някога можеш да получиш, а именно да спреш да се взираш в миналото, да приемеш настоящето и да гледаш само напред. В същата песен Ноел пее с нехарактерна за себе си скромност и „Не оставяй живота си в ръцете на рок банда, ще го прахосат”, което е добро намигване към музикалните фенове. Все пак това е просто музика и не трябва да приемаме нещата прекалено сериозно, нали?

И КАТО СТАНА ДУМА, ЧЕТИ ЗА ВОЙНАТА НА СУБКУЛТУРИТЕ

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *