ЧЕРНА КОТКА, СЧУПЕНО СТЪКЛО, ВСИЧКО КОФТИ В ЕДНО

Петък 13-и – да трепериш от с(мя)трах

0 коментара Сподели:

Ако си станал сутринта и си стъпил първо с левия крак, готви се за кошмарен ден…. А ако днес ти мине котка път, завърти се 3 пъти по часовниковата стрелка, скочи сто пъти на един крак и си посипи главата със сол, все пак е петък 13-и

Без значение дали някой е религиозен или атеист, няма човек, който да не вярва в поне едно суеверие. А когато настъпи петък 13-и, се развива 24-часов спектакъл, съпроводен с чукане на дърво, дърпане на уши и ръсене на сол зад рамо, ей така, за всеки случай.

Много хора изпитват ужас от днешния ден (даже някои страдат от фобия, наречена от лекарите paraskevi dekatria phobia), но малко от тях могат да обяснят защо точно петък 13-и е толкова страшен. Това превръща този ден в най-голямото суеверие в световен мащаб.

След задълбочена справка се оказва обаче, че към днешна дата все още не е изяснен точният произход на фаталния ден. Има теории, които обясняват защо тринайсет не е любимецът сред числата. Според една от тях в Древен Рим магьосниците се събирали винаги по дванайсет, а когато идвал 13-и, той се смятал за самия дявол.

Съгласно нумерологията тринайсет е фатално заради неговия предшественик дванайсет, който символизира завършеност – дванайсет са зодиите, месеците, зодиакалните знаци, апостолите.

В картите Таро пък тринайсет е картата на смъртта. А комбинацията на числото с петък произлиза от историята, според която на 13 октомври 1307 г. по нареждане на френския крал Филип IV последователите на Oрдена на тамплиерите били задържани и след жестоки мъчения направили самопризнания в обвинения в ерес.

Това съответно довело до тяхното масово екзекутиране или изгаряне на клада. След това денят петък 13-и започнал да се счита за фатален от последователите на тамплиерите.

Суеверията се оказват толкова широко разпространени, защото, за разлика от повечето други вярвания, при тях няма правила. Можеш да си избереш едно или няколко, в които да си убеден, а за другите спокойно да повдигаш насмешливо вежди, когато се случи друг да вярва в тях.

Винаги съм се чудила на хора, които ми обясняват как е пълна глупост да си вържеш червен конец против уроки, но изпадат в ужас, ако си запаля цигарата от свещ.  

След като си сложих скилидка чесън в джоба, спокойно ти представям най-известните суеверия, свързани с лошия късмет по нашите ширини. Те са хиляди, но ето някои от най-разпространените.

„Да ти мине черна котка път“ се свързва с това, че ще те сполети нещастие, а за противодействие трябва да се завъртиш три пъти около оста си (сигурно така на “лошото” ще му се завие свят и вместо с теб ще се заеме да повръща).

Счупеното огледало носи след себе си 7 години нещастна любов.

А счупеното огледало на петък 13-ти носи не 7, а цели 13 години нещастна любов.

За цяр се препоръчва да заровиш парчетата на лунна светлина, а ние препоръчваме да зарежеш този, който те прави нещастен, и да излезеш да купонясваш на лунна светлина.

Ако разсипеш сол – това е знак, че скоро ще те сполетят беди. За да се спасиш, се препоръчва да поръсиш сол през лявото си рамо, тъй като се вярва, че там седи дяволът и така ще го накараш да си затвори очите за теб.

По-добре използвай само био хималайска сол за тази цел, защото Луцифер също е почитател на здравословното хранене и друга не приема.

Да минеш под стълба – няма да пораснеш или ще те сподели беда. Стълби има, откакто свят светува, но триъгълната, още бояджийска е от Средновековието. Суеверието се отнася именно за нея, не за останалите. Съществува една теория, в която е замесено християнството.

Стълбата е триъгълник, а дори да не е от този вид, пак формира триъгълник. А Троицата е свещена за християнството. Друга теория е свързана с бесенето, понеже ранните бесилки са приличали на разпъната стълба или наистина са били такива. Смятало се е, че духът на обесения остава под стълбата.

"Подарен часовник ти отмерва живота". Това суеверие идва от Китай. Смята се, че с тиктакането си часовникът отмерва времето ти на земята и едва ли не е покана за твоето погребение.

А да подариш часовник на гаджето или на жена си означава също, че стрелките започват да отмерват времето ви заедно. За някой това може да се окаже добра опция…

Сега  си представи си всички тези да ти се случат на петък 13-и, денят натоварен с най-абсурдните поверия, като това за ставането с левия крак.

И ако ти си мислиш, че си железен и че нищо не може да те „бутне“, защото не вярваш в нито едно от гореизброените, помисли пак…(Бууу)

Има две суеверия, които са се превърнали в такава неизменна част от ежедневието ни, че дори не осъзнаваме, че са такива. Едното е когато „чукаме на дърво“, докато говорим за нещо хубаво, с цел то да не се провали, а другото е думичката „наздраве“ след като някой е кихнал.

В крайна сметка, както обича да казва една приятелка, не забравяй, че „Всичко е съзнателно внушение“. Затова се настрой положително в днешния ден и дори да не ти върви във всички други дни от годината, точно днес, петък 13-и, ще ти е много късметлийски.

ВИЖ КОЯ Е НАЙ-ПОДХОДЯЩАТА МУЗИКА ЗА ВСЕКИ ПЕТЪК 13-ТИ И НЕ САМО

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *