Зелена линия Витоша: Златните мостове – Владая

Планината е тук, а ти къде си?

0 коментара Сподели:

Няма друга европейска столица с толкова висока планина, издигаща се непосредствено до нея. Днес връзката между двете е по-тясна от всякога заради многобройните туристи и благодарение на проекта на Лидл България – Зелена линия Витоша. Разположена южно от големия град, Витоша е наричана „белия дроб на София“, с който можеш да дишаш и ти. А ние ще те вдъхновим с няколко материала за леки и приятни разходки, започващи или свършващи oт мecтнocттa Злaтнитe мocтoвe.

ЗЕЛЕНА ЛИНИЯ ВИТОША: ЗЛАТНИТЕ МОСТОВЕ – ВЛАДАЯ
Ако хем ти се иска да си близо до природата, хем не ти се отдалечава много, много от града, за да не пропуснеш онова парти довечера, хем от пищящите деца в парка до вас ти е дошло до гуша, можеш да си хванеш пътя за един ден време и да се отдадеш на разходка в района на едно леко като преход място, а именно от Златните мостове до Владая.

До местността Златните мостове стигаш с автобус от Зелена линия Витоша за пешеходци. Тя дава възможност на всички любители на разходките сред природата да се придвижват лесно, удобно и безплатно до Дендрариума и Златните мостове.

Когато вече си там, тръгваш по широката алея на маршрута, тя е добре оформена и поддържана, без голяма денивелация и се муши под дърветата покрай Владайската река.

Мястото е съвсем наблизо, преходът е лесен и приятен и човек може да намери там добра отмора. Пътеката е маркирана (въпреки че няма как да се объркаш), а началото й е преди последния голям завой на Златните, отбива се вдясно и надолу от шосето.

Като времетраене разходката отнема около час и половина, а може и по-малко, ако ходиш по-бързо. По алеята няма някакви невероятни панорамни гледки, но затова пък Владайската река предлага интересни речни пейзажи – мини езерца, водоскоци, интересни камъни.

Всички маршрути на Зелена линия се движат през уикендите и официалните празници между 9 юли и 25 септември. Автобусите се движат двупосочно и тръгват съответно в 8:00 ч. и 9:00 ч. от стадион „Васил Левски” и в обратната посока в 17:00 ч. и 18:00 ч. от „Златни мостове”.

Още един маршрут, по който можеш да тръгнеш: Златните мостове – х. Алеко

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *