В очакване на „ВОЕВОДА“

Дела трябват, а след делата - зашеметяващ трейлър на филма по разказа на Николай Хайтов

0 коментара Сподели:

От много време сме в очакване на добра българска лента и силно се надяваме, че вече можем да кажем АЛЕЛУЯ! Честно казано, темата за соца малко ни измори, а новите бг сериали нямаме време да ги следим често. Ето защо, когато близо преди година засякохме в социалните мрежи страницата на филма „Воевода“ и видяхме кои са главните замесени лица, си казахме „Дано това начинание успее!“. Събирахме хайдути заедно, отправихме и специална покана към всички да се присъединят към четата.

И то успя, а днес можем да ти кажем, че филмът на режисьора Зорница София, по мотиви от разказа на Николай Хайтов „Румена войвода" е вече факт.

Във „Воевода“ ще видим в главните роли самата Зорница София, която е още продуцент и сценарист. Тя естествено е в ролята на Румена войвода, а вътре са още любимият ни Валери Йорданов, Горан Гънчев, Владимир Зомбори, Леарт Докле, Петър Генков, Димитър Селенски, Ники Амрита Николай и др. Оператор е Крум Родригес, а магическата музика е на „Кайно Йесно Слонце“. Проектът ни носи необходимата доза автентичност за душата с костюми, заради които казваме голямо браво, а част от масовката и някои от по-впечатляващите бойни сцени дължим на уменията на представители от школата „Бага тур“, а координатор каскади е Петър Минчев Гущера и Мирослав Петров от stunt technology. Снимките по филма са се случили над и в Беравна, шуменско плато и урвич, така че, ако се чудиш от къде са спиращите дъха гледки – това е мястото.

„Воевода“ ни води през драматичната съдба на Румена войвода – легендарната предводителка на чета във въпросната Осоговска планина, която е наричана още Планинската царица. Реално живяла, Румена се ражда в село Гюешево през 1829 г. под името Румяна Георгиева Павлова. През 1856 година тя излиза в гората като хайдутин и организира чета, а легендата разказва, че нашето момиче било необикновена девойка – една от малкото българки хайдути. С очи черни и поглед орлов, тя била непримирима като вятър, смела като десет момъка и отличен стрелец. Яздила превъзходно и притежавала ум, остър като бръснач, който й помагал да бъде завиден стратег. Стоян Ковача е първият, който се присъединява към нейната чета и става байрактар. След предателство обаче се прави опит двамата да бъдат убити и въпреки че оцеляват – четата се разпада и Стоян и Румена заминават за Румъния.

В лентата на Зорница София ще видим онзи съвкупен образ на силната българка, която не се огъва пред нищо. Ще запомним и погледите и репликите на нейната Румена. Ще отрием силата в жестовете, в интонацията. Ще разберем думите в мълчаливите паузи на героинята.

Румена на Зорница София е съвременното момиче воин, тя е онази старата майка на всички, коренът на рода и същевременно неговият най-млад израстък.

Магична е Румена в дълбочината на образа си. Магична е в почти легендарното си реално историческо съществуване и в екранното си превъплъщение. Припомняме ти на уше, че Зорница София като режисьор има афинитет към силните момичета, такива, каквито и ние ги харесваме. Помниш лентите й „Мила от Марс" и „Прогноза", където и Весела Казакова като Мила, и Теодора Духовникова като Маргарита определено са героини, които се търсят въпреки правилата. „Мила от Марс“ е филмът, който сме гледали стотици пъти заради маслиновите очи на Весела и заради култови реплики между нея и Асен Блатечки като:

Асен: Направих му люлката!
Мила: И какво от това. Всеки нещо му прави.

Асен: Ти кв‘о искаш?
Мила: Да ти пусна език.
Асен: А какво друго искаш?
Мила: Искам да ме разкрачиш. Да ми разтвориш краката толкова широко, че душата ми да изфръкне от там най-сетне, като птиче и да подишам малко чист въздух.

И

Тя: Обичам те!
Той: Кажи.

Тя: Ти ми кажи. Обичаш ли ме?
Той: Повече, отколкото може.
Тя: А колко може?
Той: Не може.
Тя: Въобще?
Той: Изобщо!

Във „Воевода“ обаче всичко може, защото филмът е песен. Песен за свободата, за нашенския инат, за вдигнатата глава и за едно женско непримиримо сърце. За онези герои и образи, които „не могат да утраят“, защото не искат и защото отдавна не трябва.

Ето още един български филм, в който ще се влюбиш.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *