Jameson представя: Култовите филми на Александър Сано

"Филмите минават през мозъка, а всъщност трябва да минат през друг орган"

0 коментара Сподели:

Не, не сме се объркали. Този път ти представяме не просто любимите, а култовите филми за култова фигура от българското кино. И понеже няма нищо случайно, само ще загатнем, че предстои нещо… култово.

Доброто лошо момче от големия екран Александър Сано ни прожектира своите топ пет с уговорката, че има само един над всички останали. Филмите минават през мозъка, но всъщност трябва да минават през друг орган. Така че, ако ще гледаш, гледай със сърцето.

ДУХ КУЧЕ: ПЪТЯТ НА САМУРАЯ (1999)
GHOST DOG: THE WAY OF THE SAMURAI (1999)

Ако можем да степенуваме обожанието си към  даден филм, то виртуозната лента на Джим Джармуш е в превъзходна степен за Александър. Това е един от най-забележителните филми, създавани някога. Велико е да гледаш как героите се разбират и общуват на един език, без да говорят един език. Идеята с чувството за задълженост  към някого също е пресъздадена блестящо. Просто трябва да го е гледал, защото филмът е уникален. Не може да има подобен.
Трейлърът е тук.

СИБИРСКИЯ БРЪСНАР(1998)
THE BARBER OF SIBERIA
(1998)

Руснаците правят кино с абсолютен размах, независимо дали говорим за режисура или актьорска игра. Гениални са! Филмите, които са успявали да ме разплачат, са два-три и този е един от тях. Сцената на гарата…
Трейлърът е тук.

ВРЕМЕ РАЗДЕЛНО (1987)

Ще дам и един български филм. Оставям го без коментар.
Гледай откъс тук.

НЕВЕРОЯТНАТА СЪДБА НА АМЕЛИ ПУЛЕН (2001)
AMELIE FROM MONTMARTRE (2001)

От европейското кино предпочитам френските филми. Франсетата са майстори на съспенса. Френските екшъни винаги са по-различни от останалите – как се развива действието, как те държи в напрежение. Но Амели Пулен е най-красивият филм, който съм гледал.
Трейлърът е тук.

ПУРПУРНИТЕ РЕКИ (2000)
THE CRIMSON RIVERS (2000)

Жестоко заснет, дори с внимание към началните букви от Тиери Арбогаст, който всъщност е актьор. Когато го гледах преди 16 години, бях потресен от начина, по който е направен. Приковава те от първия кадър, гениално!
Трейлърът е тук.

Виж какво гледа Петя Данкова.


 

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *