Направи добро, грабни палто

Тръгваме на лов за модни находки всякакви, а стръвта е поредната добра кауза

0 коментара Сподели:

Беше един есенен ден миналата година. Моя близка приятелка ми разказа за доста интересно събитие –

възможност да занесеш ненужни за теб дрехи, обувки и аксесоари,които само пълнят гардероба ни, и същевременно да се заровиш в съкровищата на другите и да тръгнеш с каквото поискаш, неограничен брой, безплатно.

Въодушевих се! Ние с нея тогава си ближехме раните покрай един опит за онлайн бизнес с дрехи секънд хенд и разполагахме с огромно количество красиви неща, които гардеробите ни не можеха да поберат.

Събитието се състоеше в едно известно столично заведение в близост до НДК. Напълнихме две големи чанти и отидохме. Наистина беше прекрасен ден – неделен, мрачен, сив, но много уютен.

Вярвам в духа на дрехата.

Вярвам в това, че всеки от нас си има много любими такива. Вярвам и в това, че когато едно нещо вече не е твоето – трябва да го пуснеш на свобода, за да търси нечие друго притежание. Затова се влюбих в идеята, а и по-късно, (както ще разберете по-нататък) и в усмихнатите и светли момичета, които стоят зад нея.

Първото събитие на Empty Your Wardrobe или както се пребрандираха съвсем наскоро  – Въртидрешка, мина очарователно. Пихме вино, смяхме се и аз лично си тръгнах с много яка тениска на Angry Birds и чифт кралско сини skinny jeans.

След второто събитие разбрах, че всичко, което остане след това се дарява на хора в неравностойно положение. Разбрах също, че момичетата всеки път намират по някоя смислена кауза и така свторото събитие са събрали средства за бебе Валери.

Прииска ми се да се запозная с тях. Винаги има смисъл да се запознаеш с хора, които правят и случват добри неща, търсят и движат промяната в света и разбира се, успяват да усмихнат доста хора , вдъхвайки живот на вече непотребни дрехи.

Зад идеята стои това, което всички наблюдаваме към този момент: свръхпроизводство, свръх консумация; пагубното влияние на рекламната индустрия върху мозъците ни и набиването на идеята, че нещо е модерно и трябва да го имаш, за да се чувстваш приет, съвременен, интегриран, изглеждащ като всички останали.

Изчерпването на ресурсите на планетата – като вода и памук са съществени, имайки предвид увеличаването на населението в световен мащаб. Ако някой ви е казал, че на тази планета има неизчерпаемо количество вода и други ресурси и ние ще можем да се възползваме от тях завинаги – излъгал ви е. Трябва да се грижим за нея. И това да не стимулираме до изнемога големите индустрии като непрестанно пълним гардеробите си с нови дрехи, които понякога дори не носим – е една малка крачка.

А с въображение и някоя находка от такива събития може да се сътвори индивидуалност и да се демонстрира вкус и стил, който никой мърчандайзер няма да е нагласил на витрините в мола.

Зад името Въртидрешка, от основаването й  стоят три слънчеви дами, които сияят на всяко едно от техните събития – ще ги забележите, пърхат наоколо и се грижат всичко да мине добре. Аз успях да се запозная с тях и не спирам да се възхищавам на енергията и отдадеността им. Те отвориха за мен това приятно пространство и ме приеха радушно да им помагам, което ме изпълва със смисъл и удволетворение.

На последното им събитие се проведе благотворителен търг с дрехи на известни личности. Със събраните средства подкрепиха “Фондация очи на 4 лапи”, която се грижи и осигурява отглеждането и обучението на кучета водачи

– кауза, която също приемам на сърце.  А аз си тръгнах с чифт малинови боти на Steve Maden. Чисто нови, моя номер, високи, влюбена съм в тях и си мисля какъв късмет е, че ги намерих там и защо някой ги е изоставил изобщо. Плюс небесно синя плисирана пола до коляното с принтове на винтидж коли. Не завиждайте!

Предполагам знаете или поне сте чували за източните учения, които са пропити с духовност – те ни учат, че не трябва да се привързваме към вещите си (добре де, може в 1-2 чифта обувки, но не прекалявайте). Как човек може да живее и без много материални неща, ако носи всичко важно вътре в себе си; как , ако се освободим от всичко ненужно – ще направим място за всичко ново и положително в живота си, което се опитва да стигне до нас, но не намира път и място.

Така че – заповядайте на 02.10.2016г. , неделя, в betahaus Sofia, от 10 ч. сутринта.

Мисията този път е да помогнат на НАТФИЗ, като дарят на академията част от дрехите, които останат след събитието. Те ще се ползват за реквизит и облекла на кукли. Останалата част ще бъде дадена безвъзмездно на Дари Любов/ Give Love.

Ще има и работилници, чрез които да се забавлявате и да научите нови неща: работилница по рисуване с къна, грим, рисуване със светлина , направа на бижута, рисуване на текстилни чанти и още много.

Донесете дрехи,  пийнете чаша домашна лимонада или кафе, запознайте се с хората, които искат доброволно да направят деня ви по-приятен; намерете си нещо супер яко, което ще вземете със себе си… 

Заслужава си, обещавам.

Повече за събитието тук.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *