На лов за диви книги

Една красива инициатива прави градовете по-богати, докато се превръща в световен тренд

0 коментара Сподели:

Нейно Величество книгата отново се завръща на мода благодарение на една спонтанна световна инициатива. Тенденцията, наречена “лов на книги”, е на път да изтика и без това позатихналия Pokemon Go от сърцата на жадните за приключения градски откриватели. При това без да се налага да зяпаш нонстоп в дисплея на смартфона си.

За да се впуснеш в търсенето на диви книги в градска среда, не ти е необходимо нищо друго освен регистрация в социалните мрежи, малко свободно време и огромна любов към четенето. Е, детективският нюх и доброто познаване на тактиките на Шерлок Холмс определено биха те превърнали във виртуозен играч.

Ловът на книги се организира в тематични Фейсбук групи.

Част от потребителите избират няколко издания от своята библиотека, които са изтъркали от четене. После излизат навън и ги скриват добре. След това качват в групата снимка на пакета със “съкровището” и улики къде точно се е притаило то.

Останалите потребители се впускат в усилено търсене, а онзи, който успее да открие книгата, трябва да я пусне отново на свобода, след като я прочете. Често книгите са опаковани в пластмасова обвивка или плик, за да не бъдат повредени от лошите атмосферни условия и набезите на любопитните четириноги обитатели на квартала.

До момента идеята предизвиква най-голяма любов в Белгия. Местната Фейсбук група, в която се организира играта под наслов Chasseurs de livres (“Ловци на книги”), е събрала над 78 хиляди последователи в рамките на два месеца. Нейната създателка Авелин Грегоар работи като директор на начално училище, а идеята за лова на книги й е хрумнала спонтанно, докато се чудела къде да дене хилядите томчета, препълнили библиотеката й. Дамата твърди, че се вдъхновила за групата по време на игра на Pokemon Go заедно с децата си.

Тя обаче съвсем не е първата, нито единствената, която организира подобни събития. Лов на книги се провежда също и в САЩ, Англия, Франция и още много други държави. Провеждал се е и преди, макар и плахо и да… дори и в България.

Преди няколко години родните ловци на книги се впуснаха на куест из софийските улици по време на лятна инициатива, организирана от издателство Ciela.

Белгийската група обаче постигна гигантски успех и във времената, в които имаме най-голяма нужда от повече смисъл в ежедневието си. Тя изтупа от прахта любовта ни към разкриването на загадки навън, в реално време. Ето защо популярността на играта се разрасна лавинообразно точно сега.

Сигурно е страхотно да превърнеш търсенето на книги в част от сутрешния си маршрут към работа или в начин да разнообразиш разходката на кучето из квартала.

А може би вече имаш идеи за книжни скривалища в твоя град?

Виж още игри за начетени.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *