Животът е кратък. Как да го съкратим още повече

Гледай на годините като на тухли, които трябва да редиш нагоре и под някаква форма, а не просто в права линия. Към края ти ще живееш в постройката

0 коментара Сподели:

Животът е кратък. Напомня за име на някой филм, в който героите се избиват да вършат щуротии, за да дадат смисъл на живота си. Те излизат от вмирисаните си офиси и се впускат в приключения, които да разнообразят ежедневието им. А има толкова страхотни възможности да скъсим и без това краткия си животец.

Спомням си, че като студентка лесно намирах всякакви начини да пилея времето си, да се давя в скуката и да губя по час-два всеки ден в дейности, за които нямах спомен след това. После времето стана ценно и взехме да го пестим. А беше толкова готино да се отпуснеш за час и половина в лекция, чийто смисъл грам не разбираш, пък и да си наваксаш със съня. Знаете за какво говоря, ако някога сте присъствали на лекция по УОТП. Още чувам дъскорезника, който седеше на масата зад мен. Отброявах вдишванията и издишванията му, които заглушаваха напевната реч на преподавателката. Поне си намирах занимание, след като вече бях преброила всички резки на дървената маса и лунички по лицето на престарялата лелка, която се опитваше да ме научи на нещо.

В живота на модерния млад човек един цял ден на работа може да се окаже полезен, ако цели да измисли нови методи за самоубийство, всеки по-болезнен от другия. Но трябва да пазим положение. Ако решиш, че ти е важно да поддържаш имиджа на служител на месеца, има много други варианти извън офиса, които могат да те накарат да мразиш живота си също толкова много, както когато някой лъчезарен клиент те напсува, а ти посиняваш от усилието, което ти коства да не му отвърнеш.

ТЪПИТЕ ФИЛМИ, КОИТО СЕ НАСИЛВАМЕ ДА ГЛЕДАМЕ

Като по-малка се опитах да гледам Кланът Тененбаум. Филм с несъществуващи отзиви за себе си, защото още не познавах чудесата на IMDB и хорските умения да сравнят със земята всяка творба на изкуството, която не им допада. Но пък актьорският състав беше многообещаващ. Е, по-голяма боза не бях гледала. Не си спомням и една секунда от филма. Вече не помня и кой играеше в него и може би е за добро. Мислех, че това е най-тежката ми киновечер, преди да се появят по кината продукции като Зимна приказка в Ню Йорк, пълна гавра с една прекрасна книга, и една от най-новите комикс екранизации Отряд самоубийци. Разбираш, че си си съсипал живота, ако след края се молиш, ако е възможно, да ти върнат парите. Е, да, ами двата загубени часа в бъркане в носа и удряне по челото… това никой не може да ти възстанови.

Поне си се посмял на холивудските измишльотини и като горд българин можеш да заявиш, че и ти би се справил по-добре с режисирането.

НАЙ-ДОСАДНАТА КОМПАНИЯ НА СВЕТА

Може да са млади хора, наскоро станали родители. Не сте се виждали отдавна и си мислиш, че тъкмо ще наваксате с клюките за общи познати, и някой заговаря за бебешки лиги, изпражнения и най-добрите детски градини. Или за липсата на така желания сън. Е, и ти не си спал от две вечери, защото съседът ти правеше купон през първата, а ти присъстваше само отчасти, като се молеше токът да спре и веселбата да приключи.

Друга подходяща група от хора, която може да обремени съзнанието ти за седмици напред, са колеги от работата, които не спират да говорят за това, от което с радост си избягал преди два часа и не искаш да се връщаш дори и в мислите си.

МЕДИТИРАНЕ

Много е модерно. Плюс, че можеш да намериш инструкции как да го правиш дори и само от интернет. Но ако си зает, сериозно психически обременен с чуждите и своите проблеми човек, няма да намериш спокойствие и за секунда. Мислите ти ще продължават да се въртят из препълнената ти глава, ще започнеш да медитираш над следващото си ядене и защо сега не си в бара с приятели, а на леглото у дома в компанията на звуци от градската джунгла. Медитирането определено не е за всеки. 

КУРС ПО САМОУСЪВЪРШЕНСТВАНЕ

Всякакъв такъв вид курсове ме връщат към студентските ми години, преподавателката с луничките и дъскорезника. Защо ти е някой да ти обяснява как можеш да станеш по-добър, когато вече си една доста готина версия на себе си.

Гледай на годините като на тухли, които трябва да редиш нагоре и под някаква форма, а не просто в права линия. Към края именно ти ще живееш в постройката.

Вероятно няма да те номинират за Нобелова награда скоро и от лотарията може да не спечелиш, но ще продължаваш да играеш.

Колкото и да ти е ценна младостта и всеки миг от нея, който можеш да пилееш в безсмислени занимания, които иначе ти носят удоволствие, винаги идват тези другите преживявания, след които наистина се замисляш за смисъла на живота и какво правиш ти тук. Но са полезни, защото те карат да откриваш истински смисленото. След двата загубени часа в киното и половинчасовия разговор с клиента бразилец, чийто английски грам не разбираш, животът извън тези неща ще ти се стори като прекрасно возене в лунапарка. Затова не ги избягвай. Ако се измъкнеш жив, ще оцениш живота си като никога до сега.

Не попадай в капана на плана.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *