WORKHACKS: Флористът Жени Ковачева

Защото цветята не са конфекция, а букетите със собствено послание изискват своето време, а не се грабват от първата улична будка

0 коментара Сподели:

Вихрен Георгиев за boyscoutmag.com

WORKHACKS е рубриката, която те учи как да хакнеш системата по интелигентен начин. Всяка седмица те срещаме с представител на различна професия, ентусиаст със специфично хоби или просто човек с интересно занимание. От него без недомлъвки измъкваме тайните оръжия, инструментите, с които е по-продуктивен, по-прецизен, по-добър въобще. Кои са нещата, които се радваш, че Майката природа е родила или човешкият ум е създал и без които се чудиш как въобще си успявал да съществуваш?

Днес своите #workhacks издава Жени Ковачева.              

Харесваме Жени заради изключителното усещане за естетика, което лъха от нея. Това важи с пълна сила и за магазина й за цветя NEA – едно от малкото места в София, където няма да посипят букета ти с разноцветен брокат и да го увият в лъскав цикламен целофан. Жени приема NEA много лично и именно това прави мястото специално и необикновено. Там тя се стреми да изпълва ежедневието с цвят и естетика, да създава своите вдъховяващи композиции, които пък продължават пътя си и се превръщат в незабравим спомен за някого. Запазена марка на Жени (и NEA) са терариумите, кокедамaта (японска техника) и други нетипични композиции от красиви растения.

РОЛЯТА НА ИЗКУСТВОТО
От дете се увличам по археология, архитектура, различни приложни и изящни изкуства, по фотография. Завършила съм живопис в Художественото училище в Пловдив, където научих фундаментални неща за изкуството, композицията, комбинаториката, цветните хармонии и структури. Имах изключителни преподаватели. Продължих образованието си в друга сфера, като ме приеха в Художествена академия с другата ми страст – модата. Започнах с дизайн, но предимно се занимавах със стайлинг, за да стигна до момента, в който реших да се посветя на цветята и да вплета в това занимание познанията, които бях придобила дотогава. Това беше моят начин да осъществявам идеите си много по-бързо, самостоятелно и за по-широка аудитория. Все пак всичко научено до тази точка ми помага да виждам и усещам много по-добре формите, цветовете и композицията, която би могла да се направи, да създавам сложни цветови съчетания и разнообразни стилистични аранжировки.

КОГАТО ХОБИТО СЕ ПРЕВЪРНЕ В ПРОФЕСИЯ
Исках да съчетая хобито с професията и да приложа всичко, научено досега. Вярвам, че имам необходимия опит и широкообхватни познания, за да мога да се занимавам с декориране на събития и да изготвя цялостна концепция за пространства, празници и сватби. Това е едно от любимите ми занимания, като рисуването е, в което създаваш от едно бяло платно цялостна визия, послание и неповторима магия. От вдъхновението, през различните елементи, особености и детайли, търсенето на специфични продукти, съчетанието, взаимодействието до създаването на истинска хармония, която да бъде огледало както на твоята естетика и усещане, така и леко надникване към деликатността на двойката или смел израз на техните копнежи чрез твоите творения.

Обичам предизвикателства и се вълнувам силно за всеки един проект. Бих желала повече двойки да имат смелостта за нетипични, уникални, характерни само за тях аранжировки и декорации.

КАЧЕСТВЕНИ РАСТЕНИЯ И СТЪКЛЕНИ ВАЗИ
Това, което ме отличава, е внимателният подбор на определени екземпляри, качествени растения. Може да нямам много цветове от даден вид, но винаги имам добър подбор от разнообразни цветя и такива, към които имам лично отношение. Хармоничната гама пък позволява на клиентите да съчетават различни видове с моите насоки, разбира се, а не да залагат на сигурното. Едно от нещата, на които много държа, е да съхранявам и показвам цветята в стъклени вази, които винаги да са перфектно почистени и дори дезинфекцирани. Хигиената е много важна, както и честата смяна на водата, това удължава живота на цветята. Исках те да са поставени на нивото на очите и клиентите да ги виждат в цялостния им вид, без хитрини и способи, на които съм била свидетел на други места. Много държа и се старая да работя с натурални материали. Понякога се налага да се прибегне до непромокаеми материали и това е единствената причина да избера в определени моменти нещо, което не е органично.

Искам да променя отношението към това изкуство у нас и начина, по който то се създава.

TOЧНО НАВРЕМЕ
Добрата организация е много важна – от ранното ставане, добре обмислените покупки, изпълняването на поръчките в максимално добър вид и в зададения час. Зад тази красота се крие много труд и се изискват много жертви, но истински доволните клиенти са силен стимул за развихряне с креативни детайли. Цветята "ме запознаха" с много хора, често свързани с изкуството, естети. Интересното и обогатяващо общуване с тях е зареждащо. Имах случаи с клиенти за сватба, които не живеят в България – две от дамите не искаха да се разделят с булчинските си букети, съответно не ги хвърлиха, а ги отнесоха у дома (направихме втори за хвърляне).

ЗАРЯДЪТ НА ПОЗИТИВНИТЕ РЕАКЦИИ
Много често се отбиват чужденци, които спират по пътя си и не пропускат да изразят мислите и възхищението си от мястото. Правят ме много щастлива! Има много истински ценители на това, с което се занимавам, но ми се иска повече българи да го разбират.

Радвам се на хора, чието доверие съм спечелила и ми дават пълна свобода, но, разбира се, има и такива, които гледат неразбиращо и стреснато през витрината!

Повечето хора са свикнали магазините за цветя да са джунгли – хаотични и неподредени, със сувенири и какво ли не. Опаковките да са лъскави, а методите канцеларски (телбод и промишлени количества тиксо и тел). Боря се срещу това и онези безброй пластмасови детайли и декорации.

ЦВЕТЯТА НЕ СА КОНФЕКЦИЯ
„Къде са ви готовите букети?“ – концепцията ми е, че такива няма или ако има – да бъде много рядко, само когато имам спонтанно вдъхновение, което трябва да си намери формата. Не искам цветята да бъдат конфекция. За съжаление у нас често се срещат еднотипни, заучени схеми и типове букети. Никога не повтарям определен вид, цветята са винаги съчетани според човека и много държа да носят определено послание, да са съобразени с конкретно място, позициониране, вид ваза, ако искаш… Знам, че това е разочароващо за хората, които бързат, но с много клиенти работя с предварителни заявки, за да имам достатъчно време да вложа отношение и да обмисля детайлите. Вярвам в NEA и бих искала да достигне до повече хора, които да оценят това, което правим.

Виж какво ни разкри за своите WORKHACKS магьосникът Андрей Михов

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *