„Къде ще си на Нова година“ или много шум за нищо

Най-сигурният начин да си прецакаш вечерта е да си обещаеш, че тази година всичко ще е различно

0 коментара Сподели:
„Къде ще си на Нова година“ или много шум за нищо

В края на декември, в безснежни зими като тази не знам дали Коледа е във въздуха, но въпросът, къде ще си на Нова година, със сигурност е.

Колкото повече се отдалечавам от ученическите си години, толкова по-досаден ми става той. И на голяма част от хората около мен също. Не ми се хаби излишна енергия за проучвания, планове и дори разправии с приятелите ми къде е най-добре да бъдем, че току-виж сме прецакали този толкова важен ден.

Горе-долу парти като парти, ден като ден.

Обичам празниците, и то най-вече коледните, обичам онова специално нещо, което се носи във въздуха и те кара да вярваш в чудеса, да си някак по-влюбен, по-обнадежден и по-позитивен. Обаче не разбирам цялата чак такава, в някои случаи едномесечна превъзбуда по празнуването на Нова година. Лично аз си прекарвам почти всеки петък вечер по-добре от последните няколко почти разочароващи Нови години.

Проблемът сякаш е в прекалените очаквания.

„Къде ще си на Нова година“ или много шум за нищо

От деца са ни учили да чакаме Коледа и Нова година като най-вълнуващите дни в годината. Когато ще получаваме подаръци, ще сме обградени от хора, които ни обичат и обсипват с внимание, ще се радваме на снега и на любимите гозби на мама, ще гледаме коледни филми и ще ни е позволено да ядем колкото шоколад искаме. И така всички свикваме с идеята, че нощта на 31 декември е една от тези, в които непременно трябва да сме най-щастливи. Купуваме си нови рокли и ризи, мятаме трицифрени суми за грим, прическа, обувки или нов парфюм и очакваме онова чувство, което пазим от детството.

Само че обикновено именно на Нова година разбираш, че нещата, които по учебник трябва да те правят щастлив, невинаги успяват.

„Къде ще си на Нова година“ или много шум за нищо

И точно заради прекалените очаквания, които често са дори подсъзнателни, на сутринта сваляш лъскавите дрешки и си казваш – това ли беше?! Понеже точно на най-бляскавото парти, докато пиеш скъпо вино от красиви чаши, искаш или не, наум си правиш равносметка. И точно когато си най-щастлив, в главата ти се появява някой, който не е до теб сега, сякаш за да ти напомни, че не си. Където и да си, на Нова година винаги се сещаш за най-щастливия си 31 декември и си мислиш колко неща са се променили. За този, с когото се целувахте под блясъка на пищната заря и си обещахте винаги да сте заедно на този ден. Или за онзи, който те обичаше повече от всеки друг на света, но ти не може да направиш същото и той си отиде. Или за онзи, с когото за теб всеки ден бе по-хубав от празниците, но не и за него.

И дори през останалите 364 дни да си ОК с всичко случило се или неслучило се и отдавна да си го приел, точно на Нова година трябва да си го припомниш и да те сдуха.

На Нова година щастливите са най-щастливи, защото умеят да благодарят за всичко, което имат сега, а някога е било само мечта.

Понякога хората наистина изваждат късмет, да му се не види! Обаче тъжните са още по-тъжни, защото нима е справедливо в най-чакания ден, когато всичко и всички са най-красиви, да се сблъскваш с грозната истина, че без да усетиш, успя да прецакаш толкова много неща за 365 дни? Поне според мен най-сигурният начин да си провалиш прекарването на вечерта е да си обещаеш, че тази година всичко ще е различно. Че най-накрая ще се нареди. Че догодина по това време ще бъдеш по-щастлив, по-успешен, по-богат, по-слаб, че ще си отказал цигарите или ще си си купил нов апартамент.

Че вече няма да си сам или най-накрая ще се почувстваш истински обичан.

„Къде ще си на Нова година“ или много шум за нищо

Че ще сложиш край, където сега не ти стиска. Ако трябва да стане, ще стане.

И това, което плануваме, и дори повече. Или пък по-малко, което, без все още да подозираме, след време ще ни бъде достатъчно. Една година е много време и често е достатъчно, за да разберем , че искаме друго. Да предначертаем посоката и да заобичаме други места, хора и усещания. Сигурна съм, че всеки би се смял, ако преди година някой му беше казал какво му предстои през следващите 12 месеца. И колко от нещата, за които сме си казвали, че никога няма да направим или бъдем, сега са нашата същност.

А Нова година е само един ден.

Просто една вечеря и няколко чаши вино на двойни цени. Вечер, в която не е нужно да измерваме колко сме щастливи според това, къде сме, с кого сме или колко добре сме облечени. Понякога не сме на местата, на които мечтаем, но това не значи, че никога няма да бъдем. Не сме с всички, с които ни се иска, но това не значи, че не сме достатъчно добри. И това, че нямаме всичко, което мислехме, че ще искаме, не значи че сме провалени.

С идването на Коледа и Нова година пристигат и подаръците. Виж култовите такива през годините.

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *