Неочаквани статистики

Цифрите и процентите могат да ни разкрият интересни факти

0 коментара Сподели:

83% от статистическите факти са измислени на момента. Всички сме чували тази шега и може би това е една от причините да се отнасяме с недоверие към статистиката. Но всъщност нейната цел не е да убеди някого в нещо, а просто да обобщи историята до момента. Как ще се отнасяме към тези факти, си е наша работа. Ето и малко примери.

Във века на информацията всички знаят, че най-безопасният начин за пътуване е със самолет. Въпреки това 40% от хората изпитват панически ужас да летят заради вероятността от катастрофа. Всъщност шансът за самолетна катастрофа е 1 към 1.2 милиона. Доста по-вероятно от това да участвате в катастрофа е да умрете от неизправен тостер или от падане от леглото, докато спите. Още по-изненадваща статистика е това, че дори да имате нещастието да попаднете в такава катастрофа, шансът да оживеете е 95,7%. Дори при най-тежките самолетни катастрофи вероятността за оцеляване е 76%. Тези факти са още по-интересни на фона на резултатите от едно

проучване между пилоти, в което 56% от тях си признават, че са заспивали по време на полет.

Като си говорим за летящи из небето предмети, имам добра новина за вас. Изчислено е, че има едва 1 към 100 милиарда възможност да бъдете сериозно наранени от това космически отпадък на нахлуе в атмосферата и да падне върху вас. За период от 75-годишен живот шансовете вече клонят към 1 на 1 милиард, така че имайте едно наум, ако имате наблюдения, че сте голям карък.

Всички обичаме съвпаденията. Когато се запознаеш с някой и се окаже, че имате рожден ден на една и съща дата, разговорът веднага потръгва. А колко голяма трябва да е една група от хора, за да има такова съвпадение? Имайки предвид, че в годината има 365 дни, изглежда като да са доста, нали? Всъщност при група от 23 души шансът двама да са родени на една дата е 50%. А при група от 70 човека, шансът е 99.9%.

Ако пък често ви се случва да търсите дистанционното управление, изследване на Logitech показа, че има почти 50% шанс то да се намира между възглавниците на дивана ви. Междувременно 4% от дистанционните биват открити в хладилника или фризера, а 2% блуждаят някъде навън или в колата ви.

69% от децата на възраст между 2 и 5 години могат да използват компютърна мишка. Но само 11% от тях могат да си завържат сами обувките. Хмм, може би е време някой да направи приложение, което да им помогне за това?

28% от хората, които работят в IT индустрията, не казват за това на част от семейството и приятелите си. Защото се страхуват да не ги помолят да им „оправят компютъра“.

Най-разпространеното първо име в света е „Мохамед“. Най-разпространеното фамилно име е „Уонг“. Значи ли това, че най-много хора се казват „Мохамед Уонг“? Оставям на вас да прецените.

Около 3,7 милиарда хора притежават мобилен телефон, но само 3,5 милиарда имат четка за зъби. Е, приоритети.

10 до 20% от всички бременности завършват със спонтанен аборт. Всъщност доста рядко чуваме за такива случаи, защото потърпевшите избягват да говорят за това. За съжаление този шанс расте с годините, като стига до 40% при жените над 40 и 80% при жените над 45.

Всички си мислим, че ракът на гърдата засяга ексклузивно жените. Всъщност всяка година от рак на гърдата умират около 300 мъже.

Анорексията и булимията също не са изцяло женски проблем. Всъщност 25% от страдащите от тези разстройства са мъже.

И за да не бъдем толкова черногледи, ще завърша списъка с една доста позитивна статистика: процентът на хора по света, живеещи в крайна бедност, е спаднал около три пъти от 1970 г. насам. Най-добрият начин за използване на статистиката е за повдигане на духа. Не знам за вас, но от този факт на мен ми става по-добре. Весели празници!

 

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *