Тези дни всички говорят за…

Хелзински модел за студ и красота

0 коментара Сподели:

В тази седмица на наградите, точно, когато си мислехме, че големият победил е La La Land, всъщност победата е за FinLand. Там, далеко от топлината на родната Нигерия, заобиколена от привилегировани бели (които са виждали робство само в някои книги и в палата на Джаба в Междузвездни войни) 19-годишната Сефора Икалаба стана Мис Хелзинки! И не само това. Също както в La La Land, тя ни показа, че няма невъзможни мечти. Дори когато мечтата ти е да си красива, а не си. Красотата е субективна, хора, особено ако сте чернокож. И докато някои хора се правят на изненадани, нашата родна красавица Анита Мейзер, отдавна ги знае тези закономерности.

След тази победа над расизма, светът никога няма да е същият. Веднъж ако вдъхнеш надежда, не може да я …отдъхнеш. Дадохме титла за красота на Сефора, нобелова награда на Обама, какво следва? Grammy за Фики? Нищо чудно. Междувременно Sephora вече решиха да преминат от козметика към производство на ски маски. Певецът Seal мисли да се конкурира с бившата си Heidi Klum, като направи нов конкурс за мода, в който единственото условие да спечелиш, е да не си бял.

Разбира се, няма значение, че ние сме далеко от тези западни страсти. Няма значение, че в нашата история ние сме били робите. След като гледаме американски филми и си пробваме късмета за зелена карта всяка година, добре е да преклоним глави пред тази култура и да скъсаме с расизма веднъж завинаги! Айде да вземем малко финландски акъл, а не само водка. Живот и здраве ще доживеем да видим конкурс за най-красива майка в България, в който да спечели 13-годишно дете от Сливен. И така ще покажем на света, че и ние имаме сърце, дори да сме бели.

А ако още си на вълна студ или те е страх, че Фейсбук ще издаде всички твои мръсни тайни, то прочети това.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *