6 португалски филмови шедьовъра, които да гледаш безплатно

Дни на португалското кино - тази седмица в „Червената къща“

0 коментара Сподели:

За трета поредна година ще се проведе събитието „Португалска филмова лаборатория”.  Събитието  е посветено на различното португалско кино. „Лабораторията“  отваря на 20 февруари от 18:30 в Центъра за култура и дебат „Червената къща” „Андрей Николов”, където гост ще бъде ръководителят на на португалския институт „Камойнш София” Франсишку Назарет и ще представи всичките прожектирани филми. Освен хубавите ленти, имаш и прекрасната възможност да му задаваш разни въпроси, които прожекциите са предизвикали. Както всяка година, и тази ще има акцент – този път пада върху режисьора Йоахим Леитяо („До утре, другари” , на „Надеждата е там, където най-малко очакваме”. )

 Представяме ти 6-те филма, които ще бъдат прожектирани със английски субтитри, а ти ще можеш  да им се насладиш напълно безплатно.

ДО УТРЕ, ДРУГАРИ
20. февр. (понеделник) 2017, 18:30
Червена зала

Филмът разказва за борбите на промишлени и аграрни работници, свързани със съпротивата на Комунистическата партия, по времето на португалската диктатура под управлението на Салазар и т. нар. „Нова държава”. Лентата поставя въпроса за  борбата за справедливост, както и силната ръка на властта, която пречупва бунта.
Режисьор: Йоахим Леитяо, 2005, 180 мин.
резервирай място

ВТОРА УПОТРЕБА
21. февр.  (вторник) 2017, 19:00
зала „Гъливер”

Жоржи, автор на второкласни романи, счита, че всички живеят по-добре от него. Среща се с Лора, самотна майка, която се грижи сама за сина си Андре. Убеден е, че с нея най-накрая си е намерил щастието. Перфектен живот обаче няма и Жоржи скоро ще разбере, че точно както и той, навсякъде някой се бори за щастие.
Режисьор: Катарина Руиво, 2012, 110 мин
резервирай място

ЗАБРАВИ КАКВО СЪМ ТИ КАЗАЛ
22. февр. (сряда) 2017, 19:00
зала „Гъливер”

История за трагикомедията на живота ни: любов, конфликт, раздели, повторни сблъсъци. Всичко се повтаря циклично до неизбежната смърт. Животът на петима души, намерили любов, омраза, раздяла и приятелство. Това са Месия (почти магьосник), Фелизбела (почти щастлива), Йоана (почти певица), Барбара (почти със семейство) и дядо Тобиас (почти безсмъртен).
Режисьор: Антонио Ферейра, 2002, 108 мин.
резервирай място

НЕВИДИМИЯТ ЖИВОТ
23. февр. (четвъртък) 2017, 19:00
зала Гъливер

Филмът проследява живота на Уго, държавен служител, който работи на място, пропито със символиката на някогашната Португалска империя: дворецът „Терейро до Пачо” в Лисабон. Обсебен от филми на 8 мм, намерени сред вещите на наскоро починалия му шеф, той се потапя в свят, пълен със спомени и загуби.
Режисьор: Витор Гончалвес, 2014, 103 мин.
резервирай място

ПОСЛЕДНИЯТ ПЪТ, КОГАТО ВИДЯХ МАКАО
24. февр. (петък) 2017, 18:00
Червена зала

Двама режисьори отиват в Макао в опит да открият един мултикултурен и загадъчен град-лабиринт, където спомените от детството – спомени като на кино от преживяна реалност в града – влизат в диалог със спомените на Изтока, изградени от киното и литературата.
Режисьор: Жоао Педро Родригез, Жоао Руи Гера да Мата, 2012, 82 мин.
резервирай място

НАДЕЖДАТА Е ТАМ, КЪДЕТО НАЙ-МАЛКО ОЧАКВАМЕ
24. февр. (петък) 2017, 20:00
Червена зала

Известeн треньор по футбол е уволнен. В живота на сина му предстоят драматични промени, тъй като баща му вече няма да бъде в състояние да поддържа предишния му начин на живот. Въпреки това, той ще открие, че животът е пълен и с хубави изненади.
Режисьор: Йоахим Леитяо, 2009, 122 мин.
резервирай място

Чуждестранното кино ни е тръпка, особено това Made in France…

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *