Около света за 18 месеца и 26 дни

Или как разбрахме, че пътуването е достъпно само за свободни души

0 коментара Сподели:

Чели сме истории за великите пътешественици и техните духовни пътувания. Знаем и за експедициите на Колумб, който е смятал, че земята е много малка, но открил изцяло нов континент на запад. Но за първи път чуваме за жена, успяла да обиколи целия свят за рекордните година и половина.

Това са мемоарите на един ентусиаст, прекосил океани, планини, пустини и гори, за да види това, за което очите й копнеят и душата й мечтае – а именно целия свят.

Един паспорт и 196 държави. Самолетни билети и компас – сърцето

Каква е цената да обиколиш земята? На 27-годишната американка Каси де Пекол са й стигнали 198 060 долара, като личните й спестявания са били само 10 000 долара, а другата част от тях успяла да набави чрез спонсори, като рекламира хотели и места в своите социални мрежи. А за идеята да обиколи света в свои интервюта тя споделя, че това е съкровената й детска мечта.

Вече достатъчно пораснала, тя успя, като точно преди няколко дни счупи световния рекорд за най-бързия турист и първата жена, обиколила всичките държави в света за по-малко от две години.

Тайната за успеха на Каси с „Експедиция 196“ е добрата й нагласа, защото тя не е казала „не мога“, а си е поставила за цел да намери отговор на въпроса, „как да осъществя мечтата си“.

На една крачка от приключението е само този, които вече е планирал всичко.

С една начертана географска карта пътят й започва от град Палау, разположен в Каролинските острови, минава през най-студените държави като Русия и дори през опасните Иран и Ирак, не пропуска топлите Мексико и Монако, а България в листата й е 52-ра.

В блога на пътешественичката виждаме, че тя, освен да чупи рекорди, е и член-доброволец на няколко неправителствени организации.

Да съчетае световно значими цели и своя копнеж – перфектния баланс е успяла да достигне американката Каси, която е пътувала из света като посланик на мира и е популяризирала опазването на околната среда. А от снимките й в Инстаграм разбираме, че след като качи спиращ дъха кадър с медузите в океана или пък в средата на дивата пустиня, тя се залавя за работа и събира проби от езера и водоеми в Германия и още няколко страни за изследвания, разказва човешки истории на бедни семейства от Йемен и Сирия и апелира колко е важно да опознаеш различните култури по света. Тя не си губи времето с просто безцелно обикаляне, вместо това засажда 28 дървета в паркове и градини.

Едно пътешествие може да промени не само теб, но и хората, които те посрещат гостоприемно в дома и страната си, това доказва Каси със своето невероятно приключение. Може би няма да има друг толкова отдаден турист на екологията и на страстта да пътува или още утре някой ще предприеме „Втора част на 196“ и още нова година и половина ще следим как се сбъдва поредната мечта. Оказва се, че да видиш света е възможно, не коства големи усилия, изиска малко смелост и креативност.

А всъщност багажът ни не е тежестта, която ни пречи да потеглим и да разперим криле, умът ни ни придържа там, където сме всеки ден.

Историята на туриста ни мотивира да направим още сега нашия буркан със спестявания и сладка лепенчица на него „Да обиколя света“.

И сам пътешественикът е на път, и сам можеш да се насладиш на 196 различни места, но винаги ще ти липсва още нещо, защото човешкото любопитство е безгранично.

Ако те навихме да обиколиш земното кълбо, ето и авиокомпанийте, които летят от/до България…

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *