Една история за въстание на съзнанието

Да бъдеш горд българин и след 3 март, и след изборите. Възможно ли е?

0 коментара Сподели:

Непрекъснато си изложен на риск, независимо дали си горд българин или потиснат сънародник. И в двете хипотези солидна доза тролове ще те оплюят за има-няма два поста време. И да се гордееш от произхода си, ще те питат с к‘во, та ти не караш бентли и сигурно месечните ти доходи са достатъчни само за тристаен в Лозенец, но ако пък се осмелиш да плюеш милата ни татковина, ей тогава ще си виртуално разстрелян. Та кой си ти и с какво право изказваш негодувание срещу липсата на кофи за боклук, ямите в тротоара пред онова твое апартаментче в Лозенец и безнадеждните ти опити да дариш пари за всеки един болен човек, за когото други сънародници са организирали чудеса от храброст, за да съберат огромните и непосилни суми за лечение.

Обратнопропорционално на почти всичко в тази наша българска необятна Вселена връщането към традициите и изучаването на историята ни става все по-модерно.

Забелязвам, предполагам и ти, че обличането в народни носии, уроците по народни танци и приготвянето на домашни манджи предизвикват огромен интерес. И ако родните ни политици се заиграват с тези дейности предимно и изключително само около избори, има едни луди, които са посветили дейностите си изцяло на идеята да ви провокират не да се гордеете, а просто да опитате да се докоснете до България под една различна форма.

Исках да ви запозная с тях на самия 3 март, но те тотално ме отразяха, а и да си признаем, нашите медии са непоносимо горди по време на празници. Все по-често в празничните дни предпочитам да попадна в информационно затъмнение. Подобно на масонските организации, моите герои, тези съвременни четници, умеят да пазят тайнството си. За дата на откриване на проекта си и те бяха избрали именно 3 март и дотогава твърдо ми заявиха нито дума. Bolyar.bg вече е факт и можем да си говорим на светло за България. Наслади се!

Марто Чорбаджийски е на 23 години от София. Специфичния му усет към историята забелязват още в СУ „Св. Климент Охридски“, където той учи Международни отношения. Той е и бивш председател на Студентския дипломатически клуб при Университета. Защо е посветил свободното си време на едно сравнително архаично занимание като изучаването дълбинно на бг историята, ще разбереш по-надолу.

Марто, не се ли опасяваш, че сте поредните? Май стана много доходоносно да се продава носталгия по отминала ни история?
Не искаме просто да си спомняме с носталгия за миналото, а искаме да видим на какво може да ни научи и как неговите уроци могат да ни бъдат полезни в настоящето и бъдещето. Всеки един наш продукт преследва тази цел – да представя историята като нещо практично и с полза за цялото общество.

Защо избрахте БолярЪ, а не примерно ГражданинЪ или БългаринЪ?
Исторически болярите са хората, най-близки до владетеля, и като такива участват във вземането на най-важните държавни решения. Това са хората, които трябва да покровителстват културата и да пазят традицията. Както личи и от самото изписване на името, Боляръ черпи вдъхновение от българската култура и традиция и има за цел разпространението им.

Този проект опит за въстание ли е?
Аз лично го възприемам като въстание на съзнанието. Всеки ден виждам толкова много хора, носещи облекла с какви ли не надписи и личности и някак си винаги ми се е губело типично българското в това множество. Боляръ се опитва да покаже, че българското също може да е на мода, че не е нужно да загърбваш света, за да прегърнеш родното или обратното.

Аз също имам едни такива недели, в които го играя мързелива. Част от слогъните на БолярЪ са : Ако ти не отидеш на връх Шипка, той ще дойде при теб, Ако ти не отидеш при Царевец, Царевец ще дойде при теб. Как става този номер?
И Царевец, и Шипка са мили и скъпи символи за нас като българи. Времевата дистанция между тях и настоящето е огромна, а споменът сякаш оживява само няколко пъти в годината. Чрез нашата модна серия се опитваме да премахнем тази дистанция и да върнем тези символи обратно в ежедневието, не само на определени дати.

Посочи ми бързо три причини, които те карат да обичаш България, и три ситуации, в които наистина ти става срамно.
Три причини да се гордея

1. Волята на нашия народ да оцелява и да не се предава и в най-трудните моменти.
2. Българската природа.
3. Българските народни песни.

Три ситуации, в които ме досрамява

1. Шуробаджанащината.
2. Стремежът винаги да минем на тънко за сметка на друг.
3. Когато оставяме дребните различия да ни пречат да видим общата цел.

Един от тишъртите ви носи чудното заглавие „Хвани се на хорото“. Кой или какво може да те откаже да изиграеш българското хоро докрай?
Веднъж щом се хванеш на хорото, отказване няма. Играе се до последно.

А ти мечтаеш ли си за едно родопско село?

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *