Не просто вечеря, а представление – ела с нас в Come Prima

Gastronomic Theater в Come Prima или как думите оживяват във вкусове

0 коментара Сподели:
Не просто вечеря, а представление

“Здравейте, казвам се Омая. Кръстена съм на баба си Офелия и баба си Мая. Баба Офелия е била италианка. Казвам била, защото говореше български и умееше да прави всичко нашенско, макар и с лек акцент. Пееше, танцуваше и дори плетеше. Казваше, че и хората, и нещата тук и там са много близки. Дали защото бе потомка на български преселници от XVII в. или битът и хората навсякъде са близки… 

Разказваше ми как носиите в Сардиния приличат много на тракийските, че само дядо е по-лют от италианските мъже.

Или че пицата е нищо повече от пърленка с доматен сос. Понякога ги правеше направо върху печката прочутите си пърленки. Докато втасваха, обилно напояваха въздуха със своя леко кисел аромат, а после баба ги разточваше във въздуха и ги мяташе направо върху печката. Още горещи ги намазваше с масло – тогава маслото седеше в килера и винаги беше меко, ароматно и леeеко киселко. Накрая ръсеше самардала, или сицилиански чесън – така ѝ викаше. Като че цялото ми детство има вкус на тази българо-италианска пица.”

С този монолог, изречен с искрено густо от Гери Баева, позната още като @beyond.the.yummy, започна вечерта ни в ресторант Come Prima,

а веднага след точката на последното ѝ изречение в чиниите пред нас се появи въпросната благоуханна току-що изпечена пърленка, придружена от разкошно масло, обилно поръсено със самардала. Ето че са минали само 3 минути и вече сме напълно впечатлени от вечерята, която предстоеше. Намираме се в Kempinski Hotel Grand Arena в Банско и тук следва съвсем сериозно да ти признаем, че ние обикновено ходим до любимия ни град в Пирин не за да практикуваме зимни спортове, а за да се отпускаме блажено в един от най-добрите петзвездни хотели у нас и най-вече – за да ядем в неговия ресторант Come Prima, който буквално с всеки следващ път успява да ни впечатли повече от предходния. 

Не просто вечеря, а представление

Кулинария и литература в ненадминато партньорство

Поканата идва под наслов Gastronomic Theater, а единственото, което знаем предварително, е, че гост-готвач е небезизвестният Алекс Гоцев и че всяко ястие е съчетано с розе от най-добрите изби на Прованс. Оказа се, че концепцията на вечерята беше колкото смела, толкова и завладяваща. Преди време на шеф Алекс Гоцев му хрумва апетитната идея да преплете две любими форми на изкуството – храна и литература. И ето че ние преживяхме дебюта на формат, който тепърва ще бъде развиван, сподели с нас Алекс. Всяко ястие от менюто на Gastronomic Theater беше предшествано от кратка история, написана от Стефан Радев и прочетена от Гери Баева, създавайки брилянтно взаимодействие между вкус и наратив. Историите отразяваха прекрасно настроението, вкусовете и емоциите, предизвикани от всяка чиния, а това ни помогна да потънем в сетивно изживяване, надхвърлящо типичните граници на едно хранене.

Всяко ястие представляваше деликатен баланс между техника и артистичност,

плод на съвместния труд на главния готвач на Come Prima – шеф Никола Тодоров, за когото сме ти разказвали и преди, и шеф Алекс Гоцев, гостуващ в кухнята на ресторанта. Акцент върху чистотата на съставките, уважение към традицията и елегантна закачливост, пресъздадена в кратките разкази, описващи вкусния живот на Омая. От визуалната композиция на чинията до танца на текстури и вкусове, от самото начало стана ясно, че двамата шеф-готвачи и техният екип са обмислили внимателно всяка хапка от петстепенното меню, така че накрая да създадат трайно преживяване, което да обсъждаме в сладки приказки до късно вечерта на терасата на хотела.

Не просто вечеря, а представление

“Вкусът се възпитава с времето. Самият вкус е любов – започва с харесването и продължава с нови и нови вкусвания на това, което сме харесали. И ако не ни омръзне, ако харесваме нещото във всичките му състояния и форми, значи го обичаме. И ето как харесването става вкус, вкусът – любов, а любовта – живот.

Тези думи на Стефан Радев най-добре описват преживяното онази вечер –

от пърленката, през гъшия дроб терин с арманяк върху хрупкав тост, охлювите с пюре от магданозени корени и беарнез до пресованата телешка опашка с пърлено лардо. Тук правим пауза за прочистване на небцето с освежаващо лимонено сорбе Амалфи и стигаме до двата приказни десерта – италиански шоколадов салам с шамфъстък и tartufo di pizzo (легендарен джелато десерт) с пяна от вишни. Любов както във всяка хапка, така и във всяка глътка, съхранила в себе си най-доброто от тероара на Южна Франция.

За финал ще ти намигнем, че ако си от търсачите на забележителни гурме изживявания,

то непременно трябва да следиш предстоящите вечери в Kempinski Hotel Grand Arena, защото през октомври и ноември предстоят още две изключителни вечери с ключови думи трюфели и Азия…

Прецизна и безпощадна дисекция на любовта – гледай „Отблизо“!

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *