Уникалната Северна Корея

10 шокиращи факта за държавата, която се отличава от останалия свят по много неща

0 коментара Сподели:

Северна Корея, иначе известнa като Корейска народнодемократична република (КНДР), е уникална нация и всички причини за това са много лоши. Можем спокойно да я наречем най-изостаналата и изолирана държава на планетата. Поради тази изолация информацията какво, аджеба, се случва в страната и как управлява режимът на власт, е повече от оскъдна.

Все пак Северна Корея е малка и воюваща нация с възможност да предизвика реална вреда на страните около нея, дори и в Съединените щати. Това са 10 неща, които трябва да знаете за коварната Северна Корея.

1. Без бензин, корейците карат коли, задвижвани от дърва
Да, Северна Корея е уникална, особено с това, че ни кара да се замислим какво би било бъдещето без наличието на петрол и бензин. Затворената за външни лица държава търгува само с Китай, представете си, ето защо се налага да функционира почти напълно без бензин. Тъй като петролът не извира от повечето задни дворове, както е случаят в други страни, на Северна Корея се налага да импровизира. Автомобилите там са преконструирани така, че да се движат с „дървен бензин“ – въглероден моноксид и хидрогенен бензин, извлечен от дърва или въглища. Тези коли, естествено, разказват играта на крехката ни екосистема, причинявайки огромни въглеродни замърсявания в градовете. Интересно е, че тези двигатели, задвижвани с дървен бензин, са изобретени през 1839 г. и започват да залязват още през Втората световна война. Но не и в иновативна Северна Корея, очевидно.

2. Бедността на страната се вижда от Космоса
В Северна Корея на електричеството не може да се разчита. Видимо е дори от спътниците в небето колко е тъмна тази държава от горе. Повечето домове получават по няколко часа ток на ден, ако изобщо получат. Икономиката е централно планирана, страшно слаба, най-вероятно най-лошата в света. Средният брутен вътрешен продукт на глава от населението е 1800 щатски долара, което подрежда севернокорейците на 197-о място в света. В САЩ тази цифра е 28 пъти по-висока. Тъжно е, че доста от жителите на развитите държави притежават чанта или часовник за въпросните 1800 долара. В допълнение зимите са по-гадни от нашите и ужасно студени, за да се стоплят, хората горят какво ли не в камините си. Нещата заплашително приличат на коледната песен на Чарлс Дикенс и бедното семейство на малкия Тим. Неслучайно продължителността на живота в Северна Корея е 69 години, а децата страдат от болести поради недохранване. За Сникърс едва ли някой някога е чувал.

3. В Северна Корея няма закон срещу марихуаната
Е, трудно ми е да оповестя, че тревата е легална в Северна Корея, но пък не се криминализира по никакъв начин. Оказва се, че канабисът се разпространява доста спокойно сред населението, според разказа на английски писател на свободна практика. Той описва как си взел голяма торба с трева от закрит пазар в провинцията на Северна Корея, след което най-спокойно я пушил из ресторанти, барове и паркове. Завиждате ли им вече? Според въпросния писател режимът на Ким Чен Ун не вижда тревата като наркотик и затова не се меси в пушенето й.

Възможно е също жителите да ползват канабиса като алтернатива на цигарите, които са прекалено голям лукс за повечето хора там.

4. Там все още има концентрационни лагери
Знаете за какво говоря, разбира се. Само че сигурно си мислите, че лагерите, събрали нежелани за някого хора, са реликва от миналото, отдавна забравена след Втората световна война. Тук грешите, приятели. Концентрационните лагери са живи и са много добре в Северна Корея. Говори се, че в тях лежат около 200 000 човека, обвинени в някакво политическо престъпление. Когато те осъдят за такова престъпление, тикват цялото ти семейство в лагер, заедно с теб. Ако решиш да избягаш, най-вероятно ще убият всички останали твои роднини. А за прекарването вътре въобще не ми се говори. 40% от затворниците умират от недохранване, друга голяма част е осъдена на „тежък труд“, който пак води до смърт. Та в тази връзка някой тежък ден в офиса май не е толкова страшен, а?

5. Образованието е задължително, но си има цена
Децата в Северна Корея трябва да посещават училище, както и у нас. Все пак, открояват се някои разлики. Понеже мизерията е голяма, децата трябва да си носят бюро и стол от къщи и освен това да дават пари за отоплението на стаята. Това отключва друг проблем, вече доста познат у нас – някои родители подкупват учителите да не ги издават, че не водят децата си на училище.

6. В Северна Корея е 105 година
Тук вече става интересно. Календарите в Северна Корея не са базирани на това, което целият свят ползва. Вместо 2017 г. там днес тече година 105. Защо ли?

Календарът им е базиран на датата на раждане на техния любим лидер Ким Ир Сен – 15 април 1912 г.

7. В Северна Корея все пак има избори
Е, може би не са свободни избори, но такива има. Всеки път обаче ти се предлага само един избор и ви давам един опит да познаете кой е той. Когато бюлетините се преброят, 100% от избирателите са посочили своя любим лидер за победител. Невероятно, просто невероятно.

8. Наказанията траят по три поколения
Ако си роден в Северна Корея и дядо ти е извършил престъпление, ти също си виновен за това. Да, когато някой сгафи, цялото му семейство ще търпи последствията. Баба и дядо, родители и деца могат да излежават присъдата на само един от тях. Това е известно като „правилото за наказание на 3 поколения“.

9. Ким Ир Сен е техният единствен истински лидер
От комунистическата революция насам единствен и неповторим лидер за корейците остава Ким Ир Сен, въпреки че е отдавна мъртъв. Ето защо синът и внукът му успяват така лесно да се наместят на диктаторското място. Те са плът и кръв на великия Ким Ир Сен, следователно и те са обожествявани. Използвайки неясната, но безумно силна любов на поданиците, те се надяват да царуват вечно.

10. Новият лидер, Ким Чен Ун, е ексцентричен и брутален диктатор
След като поема властта на много по-млада възраст от баща си и дядо си и с европейско образование, за Ким Чен Ун се смята, че ще донесе реформи за страната си. Но не, твърдо не. Ун е също толкова ожесточен да запази едноличната си власт, както роднините си преди. Списъкът с неговите ексцентричности е дълъг. Той е единственият „генерал“ в света, без каквато и да е военна подготовка.

Правил си е пластична операция, за да прилича повече на великия си дядо.

Заповядвал е екзекуции със старовремски топове. Обсебен е от Майкъл Джордан. Чичо му изчезва някъде из лагерите, след като е обвинен в престъпления срещу държавата. Екзекутира бившата си приятелка. Да продължавам ли?

Виж фактите, в проценти или доста неочаквани статистики.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *