5 съвета за първо ходене на палатка

Пак провери багажа

0 коментара Сподели:
camping

Селски къмпинг изживявания под блещукащо нощно небе или модерни убежища с електрически одеяла с кинопрожектор?

Всъщност няма значение, защото си далеч от трафик, домакински задължения и шефа ти. Нощувките на открито предлагат необходимото бягство за любителите на природата,

които ги блазни дивото, а не лъскавото.

Все повече се обръщаме към природата и къмпинга.

Изморени от гледките на забележителности, навалицата от туристи или просто промяната в търсенето, палатките отново се купуват като топъл хляб. Ако си нов в къмпингуването, тези съвети ще ти помогнат да преживееш предизвикателствата на природата по-лесно. След това те очакват само песните на птичките, целувките на слънцето и няколкото падащи звезди, които ще сбъднат следващите ти желания.

Къде да лагеруваш?

Мисли за по-малко популярни места. Не само ще избягаш от хората, но и няма да мислиш за кучето и детето. Ако за първи път отиваш обаче, вземи трениран на издръжливост приятел или компания.

Използвай карти

Въпреки че без телефон ще се свържеш повече с природата, помисли, преди да го оставиш вкъщи. Задължително вземи компас и карта с теб. Те ще ти помогнат, когато тръгнеш на разходка до река или гледка.

Какво да вземеш?

Правилната палатка има две изисквания – размер и сезонен рейтинг. Оразмеряването зависи от това колко души може да се съберат в палатката, и ако целта е комфортът, вземи си по-голяма. Оценките за сезона показват през кой период на годината палатката ще ти свърши работа. Обикновено палатките са трисезонни, но ако смяташ да избягаш и през зимата, ще трябва да подготвиш по-голям бюджет. При спалния чувал положението е сходно. Търси според температурната оценка, защото тя ще покаже дали изборът ти ще запази топлината и ще издържи на сурови атмосферни условия.

Препоръчваме ти закупуването и на подложка, ако ти е мил гърбът.

Camping Essentials

Малките предмети не бива да се подценяват. Вземи си фенерчетата, зареди се с батерии и предвиди място за резервни дрехи. Освен това си набави запалки, лекарства, комплект за първа помощ, репелент срещу насекоми и слънцезащитен крем. В раницата трябва да има още джобно ножче, дъждобран и повече от нужните пари, в случай че посетиш място, в което има резервиране на място.

Природата ще ви приюти и нагости, така че бъдете отговорни.

Когато си тръгвате, оставете мястото по-добре почистено от деня, в който сте го намерили. Носете свои собствени торби, няма да натежат на багажа.

Какво да ядеш?

Първо, вземи си съдовете за готвене, прибори и нож (повярвай, винаги се забравя). Хладилна чанта също ще е от полза. Ако ще приготвяш храна на място, ще ти трябва лагерен огън или котлонче. Имай предвид, че някои райони са поставили ограничения за палене на огън, а други дори имат барбекю.

Как да се пазиш?

Независимо дали си на къмпинг с други хора или сам, винаги уведомявай някого къде отиваш и какъв е планът ти за прекарване на почивката. Дори да си отворен за предизвикателства, вземи телефон със себе си. Отделянето от света не трябва да означава паника за близките ти.

Също така проучете предварително мястото, на което ще нощувате.

Може да не е толкова подходящо, колкото изглеждаше на пръв поглед. Напомняме да не оставяте лагерния огън без надзор, заредете вода в близост до него и се уверете, че е напълно загасен, преди да те заспите.

Три ленти за къмпинг приключения

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч. 

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *