Учител приключенец: Никол Истилиянова

"Заедно в час" за положителна промяна

0 коментара Сподели:

Запознай се с Никол. Тя е приключенец по душа и учител по професия. От три години се е отдала на второто, приемайки го като мисия – да направи света по-добър. Причината е програмата „Заедно в час“, която я печели с обещанието (вече изпълнено!) да я срещне със страхотни хора – колеги и ученици, а впоследствие да я накара да повярва, че

всяко малко усилие може да доведе до промяна в положителна посока.

Какво означава за теб да бъдеш учител?
За мен това е умение, което се развива с целенасочена подготовка, не всеки може да застане пред 20 деца и уверено да ги преведе през процеса на научаване на нещо ново. Първоначалната ми идея беше преподаването да е 2-годишен преход от Англия към България, възможност да се запозная с готини хора и да развия полезни умения.

Оказа се обаче, че в образованието има много за оправяне, а аз все още имам желанието да работя за успеха на децата.

Това ме накара да развия търпението си – вече съм доста по-контролирана и не държа всичко да се случва тук и сега, защото осъзнавам важността на дългосрочните цели.

Каква е ролята, която имат учителите?
Учителят трябва да бъде човек за пример и да събужда интереса на децата към неща, които смята, че са важни. Например преди време започнах да си нося книги в училище, да ги оставям на бюрото си и да намирам по 15 – 20 минути в обедната почивка да чета. В момента имам ученици, които правят същото и идват в моята стая, за да си четем в междучасията.

Има ли митове за учителската професия, които се потвърдиха, когато започна да преподаваш?
Да, например този, че професията е доста феминизирана. Това е една от причините да се възхищавам на „Заедно в час“ – те не само вливат свежи кадри в образованието, но успяват да привлекат и мъже учители, които са ни силно необходими като ролеви модели в българското училище.

Представяш ли си бъдещето в класната стая?
Със сигурност си се представям като участник в образователната система. Това е една от най-силните страни на програмата „Заедно в час“ – влезеш ли веднъж в системата, изпиташ ли предизвикателствата от първа ръка, после е много трудно да се върнеш назад.

Още няколко причини да сме "Заедно в час".

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *