Изсичане на 39 дървета на ул. „Опълченска“ – сбогом, зелена София, дано си щастлива

Сечта на 39 дървета на софийската ул. "Опълченска" започна със засилено полицейско присъствие и протестиращи граждани във вторник.

0 коментара Сподели:

Снимки: Етюд-и-те на София / Sketches of Sofia 

Вчера следобед видяхме много сълзи на телевизионните екрани, много хора от квартала около ул. „Опълченска“, които казаха, че

отсичането на 39 абсолютно здрави дървета заради ремонта на ул. „Опълченска“ в участъка между булевардите „Тодор Александров“ и „Сливница“ е истинско кощунство.

Ремонтът на „Опълченска“ предвижда разширяване на улицата и добавяне на две бусни ленти, което ще подобри свързването на северните столични райони с центъра. Предвижда се и подмяна на ВиК инфраструктурата и обновяване на електроразпределителната мрежа. Именно заради това от Столична община твърдят, че премахването на дърветата е неизбежно. Целият ремонт трябва да продължи около 8 месеца и е предвидено да приключи до март 2025 г. Проектът за реконструкция на ул. „Опълченска“ е от 2012 г . Ремонтът ще струва над 14,5 млн. лева с ДДС, а договорът е подписан още през януари 2023 г. от тогавашния заместник на бившия кмет Йорданка Фандъкова – Ангел Джоргов. Въпреки че от Общината многократно обещаха да засадят нови 50 дървета по улицата след края на ремонта, както и още 53 дървета в района, жителите на квартала бяха категорични, че ние правим точно обратното на всики европейски столици.

Според гражданите другите градове в Европа залесяват и се стремят към все по-зелени централни части,

дори премахват пътни платна и участъци, предназначени за движение на автомобили в полза на зеленината, а ние сечем и строим „градски магистрали“. Така хората определиха новото пътно платно, което ще бъде изградено. Те категорично заявиха, че се готвят още по-масирани протестни действия. Очаква се жители на района да излязат на още протести, като вероятно ще блокират движението на кръстовището на ул. „Опълченска“ с ул. „Пиротска“, а по-късно и на кръстовищата с бул. „Тодор Александров“ и бул. „Александър Стамболийски“. 

„Къде е обещанието за „зелена София“, което получихме?“ се питат те, а ние кимаме с глава и питаме същото.

София не е град, проектиран за толкова голямо население, което живее в него в последните 5 – 7 години, това е ясно на всички. Милата ни столица има нужда от генерално преустройство и съвсем нова инфраструктура, за да може да побере всички желаещи да работят, учат и живеят тук. Имаме нужда и от генерално решаване на въпроса с автомобилите в централните градски части. Това обаче не трябва да се случва за сметка на зелените пространства в града, защото столицата буквално „спира да диша“, както казаха редица експерти.

Тя изнемогва, запъхтява се, трудно побира вече жителите си, автомобилите си, претъпканите си околовръстни пътища, комплексите си, нерегламентираните си квартали и крещящата липса на цялостен план за развитието ѝ.

А пък ние я обичаме много и мечтаем да я видим красива, растяща и нестарееща, зелена, цивилизована, европейска, с мисъл за устойчивото ѝ съществуване.

На едно дърво са му необходими поне 20 години, за да придобие вида, височината и устойчивостта на тези, които вчера бяха премахнати на ул. „Опълченска“. Дори да имаме 50 нови фиданки около натовареното ново платно за движение, ще може да се радваме на сянката и красотата им едва след като децата ни празнуват абитуриентски бал – това не е представата ни за развитие на столицата. Затова за финал казваме – София, дано си щастлива и все по-зелена… някога. Пак ще се срещнем след 10 години, когато се надяваме в суматохата ти да цъфтят кестени, да прецъфтяват и пак да цъфтят. Дотогава – кураж!

За още от същото – виж Ремонтът на ремонта на ремонта на жълтите павета

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *