R.I.P на журналистиката, която познавахме

Междуновинарски войни

0 коментара Сподели:

До колко е нормално да се лъже и превръщат ли се фалшивите новини в тренд?

Журналистиката като четвърта власт е гуру за обществото. А какво става, когато гласът на истината се заглуши и вместо мъдрост чуваме само лъжи?

Официално погребахме журналистическата етика с фалшивете новини. Обличаме се в черно и слагаме слънчевите очила в памет на това, което крепеше колегите от гилдията. Истината е, че журналистиката, която градиха на базата на достоверност, е засенчена от фалшивата информация.

Войната с фалшивите новини тепърва започва, но срещу кого се борим?

Фалшивите сайтове са еднодневки, които изчезват след няколко дена и две-три ексклузивни новини, които генерират средно по 40 хиляди долара с няколко хиляди уникални импресии.

А хората, които стоят зад това, са прикрити в сянката. Пробойната в онлайн журналистика е едно от непоправимите последствия към момента. Въпреки че всяка втора медия или социална платформа в интернет е обявила война на фалшивите новини. Истината е, че зад повечето нереални истини, свързани с политиката, стои добре платен пиар на политиците.

А кои бяха най-добре написаните фалшиви новини, които заблудиха хиляди потребители в интернет през 2016?

Ако се интересувате от световна политика, то няма как да не сте видели бума на заглавието „Папа Франциск шокира света, подкрепя Тръмп за президент”. Не само от Ватикана се чуха писъци, но и цяла Америка пропищя от тази фалшива новина. Самият папа описа новината като шокираща и категорично отрече да е изричал тези думи. Докато милиони се вързаха на номера. Честит 1 април, да, ама беше октомври!

На лъжата краката са къси, но бяга като олимпиец. Недоловима за обикновено око и умело прикрита зад завесата, тя ни се присмива колко сме лесни.

Играта Син кит се оказа фалшива, след като много родители се притесниха и се стресираха от статистиката, върлуваща из интернет. „Деца се самоубиват заради игра” е спекулация, развенчана от специалисти в мрежата. А защо всеки повярва, че я има и в България?

Паниката е рулетка за пари, която нежурналистите използват в своите неновини. Слагам не, защото това не е това, което трябва да бъде – а именно достоверна информация и журналистическа етика.

Освен предимно политическите теми и намесването на Доналд Тръмп в шоковите заглавия има и новини, които целят единствено да ти причинят ефекта на удар с мокър парцал. „Арестуваха служителка в морга, защото е родила дете от починал”. Въпреки че е абсурдно, отново милиони хора в социалните мрежи се хванаха като лапнишарани на това заглавие. Колкото и да е абсурдно, трябва да има поне малко останал разум на редакторите на този сайт. Който вече е фантом…

Можем ли да окажем контрол на информацията в интернет, или всеки е сам за себе си? Ако V като Вендета живееше днес, през 21-ви век, то в Туитър акаунта си щеше да обяви началото на информационна революция и да хакне всички фалшиви сайтове по света. Уви, за жалост няма го нашия символ на справедливост и обединение. Затова чети 10 пъти, ако искаш, но не вярвай в новината, преди да си я проверил.

А колегите от гилдията все по-трудно могат да печелят от новини, защото фалшивата новина надмина лошата по четения,

а това променя изцяло посоката на развитие на информационната ера.

И за да не потъваш в фалшиви новини и пр., ти представяме няколко събития, с които да минеш на следващия левъл.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *