10 нeща, по които бием клубовете на Запад

Клубовете ни са много по-добри от клубовете ви...

0 коментара Сподели:

По презумпция всичко на Запад е по-по-най. Няма човек, показал си носа зад Шенген, който после да не разказва колко по-добре е там – улиците са толкова чисти, че можеш да ядеш от земята, такситата са като спа център с джакузи, а пари растат по дърветата в парка и никой не ги къса. С едно голямо изключение, разбира се: клубовете. По някои параграфи в нощния живот няма западноевропейски град, който да ни стъпи на малкото пръстче. Ето основните от тях.

РАБОТНО ВРЕМЕ
На парти няма средно положение – или ти е скучно и искаш да си тръгнеш в 12:01, или е толкова яко, че дори спряна музика, светнати лампи и удари с метла от страна на чистачката не могат да те накарат да си тръгнеш.

В София почти няма място, където да започнат с активното гонене преди 5

, като по това време вече са затворили клубовете в почти цяла Западна Европа (между 1 и 4, в зависимост от града и празника). С изключение на Берлин, разбира се, но както знаем, германците не се шегуват с нищо, даже и с хумора си.

ГОТИНИ МАЦКИ
Стотици милиони чужденци няма как да грешат – от години насам основният износ на България отдавна вече не е точно розовото масло. Не че по клубовете навън няма страшни мацки, просто много често говорят със силен нашенски акцент или се правят, че не разбират български. Също така неслучайно поговорката „красотата се крие в очите на гледащия” няма роден еквивалент – тук сме свикнали красотата да е навсякъде, просто сме разглезени и оценяваме липсата ѝ чак като попаднем на Острова.

НЕПОБЕДИМИ ЦЕНИ
Няма по-евтино място за напиване от България и това е факт. Дори и цените да скачат непрекъснато нагоре – част от антикризисните мерки на клубовете, а грамажите прогресивно да намаляват, пак няма място на EU картата с по-тънки оферти. Да не говорим, че в определени части на Европа в непретенциозен клуб в провинцията за едно голямо (по нашите стандарти, не някакви си жалки 40 грама) плащаш паричната равностойност на бутилка уиски и четири енергийни напитки.

ИМЕНА ЗАД ПУЛТА
Миналата Нова година Richie Hawtin си избра София измежду всички възможни дестинации на Вселената, както го направи Mark Knight преди време, също и Dubfire. Диджеи като Sven Väth и Carl Cox пък толкова често са у нас, че вече сигурно в джоба си имат червен паспорт. За Fedde Le Grand и Armin van Buuren няма съмнение – те даже не спират да го афишират с развети над миксера трикольори.

ИНТЕРИОРЕН ДИЗАЙН
Много от най-добрите клубове в Западна Европа по нашите стандарти са в категория „Пълна дупка”. Причината за това е традиционната за тях пресметливост и пестеливост на фона на нашето разточителство. Както там не се хвърля и един излишен евроцент в ненужна посока, така при нас не се спестява даже стотинка по отношение на вътрешното обзавеждане, за да не се изложим. В крайна сметка за клиентите това е плюс – нещо като да те пуснат да партиш в екзекютив лаунджа на 5-звезден хотел. Не е редно, но щом ти няма да чистиш после, грам не ти пука.

ЗАСИЛЕНА ОХРАНА
Скарлет Йохансон се подиграваше на стикерите със задраскан пистолет в клубовете ни, но на фона на всички случаи от новините засилената охрана вече е по-скоро плюс. Естествено, добре е, че напоследък гонят хората на база поведение, а не лично отношение.

Липсата на стая за бой като архитектурно решение също е голям напредък от 90-те.

ЛЕСЕН ДОСТЪП
Най-добрите клубове по цял свят са скрити от туристите и имат фейс контрол, който те подлага на интервю, сякаш кандидатстваш за виза, не за един шот на бара. Общо взето, даже да знаете наизуст имената на диджеите и паролата, да имате правилния дрескод и да сте в оптимално съотношение мъже-жени, шансът да влезете в някой от важните клубове е почти същият като България да се класира за Мондиала в Русия. Не е невъзможно, просто слабо вероятно.

САЛФЕТКИ
Няма съмнение е, че бием всички клубове в света по консумация на салфетки.

Техните даже са и безплатни, така че съвсем нямат шанс.

ТАЙНИ СТАИЧКИ
Навсякъде има складови помещения с бекстейдж приложение, но много рядко те са покрити от горе до долу с огледални стелажи. После собственикът може и да се кълне по новините, че функцията им е да се чуе с гаджето си, за да ѝ каже, че я обича, но всички ние си знаем кое как е.

ПУШЕНЕ
В целия Европейски съюз можеш или да пушиш навън, или да пиеш вътре, но от години няма опция за двете по едно и също време. Особено с пепелник или чинийка с мокра салфетка до табелката със задраскана цигара.

Тук пък сме събрали 10 неща, с които HR-a може да те побърка.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *