Какво прави морето през пролетта?

Мечтите ни за любимото синьо

0 коментара Сподели:

Знаеш ли какво правят хората от морето, когато не е лято? Мечтаят! Една-едничка мечта си имат – да съблекат якетата и шубите и да сложат джапанките и банските. Това е! Но това теб въобще не те вълнува най-вероятно. Ти си живееш с мечтата за петъка, един вид по-често ти се сбъдва. Не знаеш какво са 6 месеца самота. Изоставени от всички, хората от морето живеят с едно примирение със съдбата си – „Така си е, тук зимата е тъпо!“.

Не само зимата е тъпа, какво да кажем за ноември? А какво да кажем за април?

Април. Цялата вътрешност на страната се къпе в бадемов цвят и зеленина, топлите лъчи на слънцето сгряват, вятърът носи аромат на пролет,  усмихваш се в блаженство, затваряш очи. Нали? По същото време слънцето по морето не топли, а само свети, вятърът е мокър парцал, който влиза във всяка пора на кожата ти и не му стига това, ами и дълбае, не се успокоява, докато не стигне до душата ти.

Морският бриз през април съвсем не е онова нещо, което те галеше през юли – не те гали, ами те блъска, стиска, рови ти из вътрешностите и те кара да изричаш думи, които не са за малки деца.

Зелено няма. Ок, преувеличавам. Има зелено листо тук и там, колкото да различиш пролетта от късна есен, но като цяло съществува предимно в спомените от миналото лято.

Толкова много искат да е лято хората от морето, че след като се обяви астрономическата пролет,  започват да се прекрачват някои граници. Примерно сутрин е 2 градуса (през април), но ти си бягаш смело в парка по къси гащета и потник – естествено си син от студ, но това няма значение, топли те визия на теб по бански и как ги избиваш всички с тяло. Всички знаем, че крилатият израз „от студ умри, гъзар бъди“ е възникнал в близост до морето. По всичко му личи, студ много, гъзари много – няма как да не се свържат.

Ако си решил все пак да дойдеш на гости на морето преди май и не си гъзар, може да има само две причини – или си влюбен, или си по работа. Каквато и да е причината – евала, човек, поздравления за смелостта. И за да покажем колко се кефим, че не си забравил морето и неговите хора, за да почетем ентусиазма, който те води насам, ето и няколко препоръки и хватки как да оцелееш, пък даже и да ти хареса:

Винаги можеш да се радваш на пролетта комфортно от колата си, с пуснато парно
. Ще се любуваш на вълните, гларусите, можеш и музика да си пуснеш.

Не забравяй палтето и ботушките.
Да, знам, че не можеш така – март/април е! Но послушай патило!

В раздела – какво да правя на морето, когато времето  е смотано – не са изписани много научни трудове. И ние това се чудим 6 месеца в годината, така че не очаквай кой знае какви идеи шедьоври.

Разходка покрай морето с чадър.
Освен чадър си вземи дъждобран (дъждът вали хоризонтално и от всички посоки). Ски якето си вземи, също и две-три ветровки, да се облечеш тип „зелка“. Не се тревожи, няма да се изпотиш (преди да е настъпил май).

СПА-то грешка няма – само не се подлъгвай да комбинираш разходката след СПА-то. Никой не е оцелял да разкаже как е след този експеримент.

Посещение на цацарник (кръчме с цаца)
По морето я наричаме и трицона понякога, не се бъркай.

Толкоз!

Така че пази си отпуската за лятото и не съжалявай, че не си си купил онзи апартамент в Равда да си ходиш цяла година на морето.

На море не се ходи в месеците, в които има „р“ в името… Добре, ще изключим септември, който си е пич отвсякъде. Оставете си ни на 6-месечната самотна съдба, никой не ни трябва. Ние, хората от морето, си имаме една мечта…

Прочети за хората от морето.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *