Новите вкусни символи

Мастършефове и други близалки

0 коментара Сподели:

Ако преди бяха на мода графитаджиите, диджеите, спортистите, футболистите, галеристите и натфизчиите, то отскоро на пазара излезе нова дрога, която може да се определи като идеално Well Done, премиум клас свежо месo, с гурме презентация и фини пикантни нотки до съвършен завършек. Новото на пазара са суперсекси шефове, които сякаш до вчера се криеха зад бели шапки и затоплени конвектомати, но днес ни махат смело от всеки ъгъл и списание. Освен кулинарните формати, които не са новост на световната сцена, модата да се издигнеш до висшите нива на кулинарното изкуство привлича все повече последователи, и то какви! Ние лично освен фенове на добрата храна сме и почитатели на едни други добри неща, а

тук говорим директно за чисто съвършенство.

И ако шеф Михалчев с флешове и татуси досега ви е бил интересен като падаща звезда от екрана, то е време да ви покажем какво предлага световният пазар. Както се сещаш, Джейми Оливър и други популярни герои ще ги пропуснем за сметка на нещо доста по-прясно. Наздраве и да ви е сладко.

ДАНИЯ ЗНАЕ КАК

Това красиво бижу, или по-точно този изтънчен шеф, се казва Рони Ембург и освен че върти ножове по-добре от бай Данчо касапина до „Алабин“, определено изплаква очите ни, бистър като перфектното консоме. Благодарение на Рони (чието име мечтаем да крещим след всяка степен на менюто) критици от цял свят обърнаха поглед към Дания, която някъде от около пет години бележи своя възход в новаторската кулинария. Наричат главен шеф Рони Ембург стрелеца или изгряващата звезда, а стилът му на готвене се определя като елегантен и обединяващ умения висш пилотаж с чисто визуално изкуство. Хитът, който го изстреля нагоре, се казва The Sensory Kitchen – стил на готвене, в който гостът трябва да използва очи, уши, нос и вкус по време на храненето, за да преживее храната с всичките си сетива.

Рони умопомрачително ни напомня на Киану Рийвс, а щом може и да ни нахрани сензитивно, мислим, че по-добре няма накъде.

МОЛЕКУЛИ ХУБОСТ

Джоузеф Юсеф е новатор по всички параграфи, а ние ще добавим, че красотата не е нещо ново, но пък той я притежава в излишък. Автор на книга за молекулярна гастрономия у дома,

Джоузеф експериментира в кухнята почти на научно ниво, като говорим за сложни съчетания на атоми, молекули и всякакви вкусни частици.

Преди своите експерименти нашето момче има честта да работи в някои от най-добрите лондонски ресторанти и петзвездни луксозни хотели, включително Helene Darroze, The Dorchester Hotel и The Fat Duck. Освен това неговите разработки са цитирани в редица медии, а изследванията, които прави в кулинарните си опити, са съвместно с Чарлз Спенс от Оxford University’s Crossmodal Department. Господинът много често гостува във всякакви телевизионни студиа, за да разказва за необичайните си експерименти, така че пускай познатите канали и нахрани сетивата.

БРАЗИЛИЯ, МОМИЧЕТА, БРАЗИЛИЯ!

Е, добре, той е почти на 50, но боже, какви 50! Той е шеф Алекс Атала и ни е мечта още преди да осъзнаем, че бразилците са МЪЖЕТЕ!

Атала е бунтар, пънкар, бивш диджей, чисто луд, татуиран и безумно секси, а някои казват, че бразилската кухня има два периода – преди и след Алекс Атала.

През 2013 г., ресторантът му – D.O.M. в Сао Пауло беше обявен за четвъртия от 50-те най-добри в света от списание Restaurant magazine, а също грабна и титлата Acqua Panna Best Restaurant In South America.

Започнал да готви в професионална кухня едва на 19 години, Алекс дълго време търси своята ниша, а после се прочува светкавично с оригиналната си кухня, в хармоничен баланс между класика и модернизъм, позната и дива природа. Под дива природа имаме предвид, че човекът готви с неща, като редки амазонски съставки, риба Filhote, „сърце от палми“, Chibe – вид бразилски кускус, купуаку – вид примитивно какао и др. Той залага на традиционни бразилски продукти и ястия, в чисто нов фюжън прочит и така започва нова ера в бразилската гастрономия, известна като Новата бразилска кухня. Ние пък мислим скоро да отскочим до далечната дестинация и първото, което ще посетим, няма да е популярната статуя над града. Моля ви, направете ни услуга и разгледайте фотосесията му само по сметана и татуси или другите му снимки тук, а за останалото просто отворете менюто. Понякога кухнята може да бъде наистина впечатляваща. Ммммм!

Освен горепосочените мастършефове, искаме и наръчник за пестене на време в кухнята.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *