Убий Плюшкина в теб в пет лесни стъпки

Хаосът по рафтовете лесно се пренася и в живота

0 коментара Сподели:

Знаеш ли кой е Плюшкин? Герой на Гогол от „Мъртви души“, който е вещоман и именно с него можем да сравним успешно всеки, който изпитва затруднения да изхвърля за сметка на желанието да трупа.

В някаква степен ще се разпознаеш, дори да си далеч от силно преувеличения образ на руския класик, и определено ще се замислиш от какво реално имаш нужда и с какво можеш да се разделиш.

Предлагам ти пет точки за размисъл.

КНИГИ
Тук доскоро удрях най-много на камък, защото изпитвам силна привързаност към книгите си и когато изгубех някоя (тоест не помнех на кого съм я дала и не знаех на кого да държа сметка), ме завладяваха твърде силни емоции. Постепенно ми просветна колко нелепа е тази обсесивност и съвсем умишлено започнах да подарявам нещо вече прочетено на хора, които знам, че ще го оценят. Какъв е смисълът да ми краси рафта, като далеч по-хубаво е някой друг да я разлисти и след това на свой ред да я предаде по веригата. Това не означава, че не трябва да притежаваш нито една книга, но се опитвам да запазя само най-най-любимото и сантименталното, като например книги с автограф/посвещение, подарени от близък човек или изчерпани от тираж.

СУВЕНИРИ
Мътна и кървава е втора точка. 99% от тях няма никога за нищо да ти потрябват, но за сметка на това събират прах като за световно. Лошото е, че ако си сантиментален като мен, дори и най-безсмислената вещ ти се откъсва трудно от сърцето. Затова няма нужда да се изнасилиш и да изхвърлиш наведнъж всичко, но малко по малко, постепенно започни да променяш бройката, като, ако ти е много трудно да хвърлиш на боклука, може да продадеш на смешна цена в някои от всички подходящи сайтове (не са никак малко). Тук влизат фигурки, декоративни лъжички (красиви са, но…), магнитчета, безброй ракиени чашки от света, кутийки, плюшки и всичко в този дух. Ще се учудиш колко пространство може да се освободи по рафтовете и колко по-малко прах ще има.

САНТИМЕНТАЛНИ ХАРТИЙКИ
Коварната трета точка е почти навсякъде. Това са картичките, които си пазиш още от ранните ученически години, лексикони, списания, билети за кино/театър, остарели визитки, всякакви спомени с всички бивши гаджета, бележки от училище, лекции. Аз пазя ВСИЧКО, пазя си картичките от 4-и клас до сега, всички дневници,

с маниакална свирепост не си давам бележките от 10-и клас, които си разменяхме с другарчето по чин, и осемте тона лекции.

Последните, разбира се, не мога просто да изхвърля, но е много лесно да намериш човек, който има нужда от тях в момента и да му облекчиш живота/сесията, вместо да трупаш на купчина записки от предмети, които, признай си, няма да седнеш някоя вечер след работа да четеш. А броевете на „Мики Маус“, лепенките с Пикачу и любовното писмо на човека, който не си сигурна вече кой е напълно, дори няма да коментирам накъде трябва да се запътят.

ДРЕХИ
Всички ние имаме няколко такива, които не сме обличали от години, а дори е възможно и нито веднъж, но за всеки случай така си ги оставяме. Тази самозаблуда, че евентуално един ден пък току-виж излезеш с нещо, с което досега не си имал желание нито веднъж, е обречена да съществува, докато й позволяваме. Край. Има хора, които нямат НИЩО, така че, вместо да сгъваш за пореден път блузата, която няма да види бял свят, я дари. Не е извинение, че не знаеш къде и на кого, интернет е пълен с благотворителни кампании. Зарадвай непознат, не робувай на количество. Освен това гардеробът ще е много по-лесен за подреждане след една старателна чистка.

Най-вероятно имаш и внушителен брой бижута, които са запазени и здрави, но по някаква причина не ти е кеф да носиш. Много по-смислено е да подариш на приятелка, която ще оцени висулката, заседяваща се в кутийка трета година. Наскоро си подреждах купищата бижута и отделих тези, които знам, че ще отлежават дълго, и просто ги подарих на хора, в чийто стил се вписват. Супер готино усещане е и за двете страни, гарантирам!

КОЗМЕТИКА
Поради бълващия отвсякъде маркетинг постоянно имаме усещането, че нямаме нещо, от което имаме грандиозна нужда. Освен това искаме да пробваме всичко ново и екзотично звучащо, в резултат на което накрая пети несесер с козметика прелива. Ако си отделиш час да прегледаш какво се случва в тях, ще намериш такива с изтекъл срок на годност и други, които не са за твоя тип кожа/коса. Изхвърляй и подарявай и си наложи правилото да не се затрупваш с продукти, от които не се нуждаеш.

Какъв е смисълът да имаш повече от две спирали? И пет шампоана, сериозно ли?

Със сигурност все нещо ще излезе от срок на годност, няма как да смогнеш да използваш всичко навреме. И преди да се подведеш по някоя примамлива реклама, отдели няколко минути да се замислиш дали имаш нужда от това конкретно нещо и защо.

С всяка освободено пространство Плюшкинът в теб ще губи от силата си, докато накрая ще изчезне напълно. Повече простор на рафтовете, очите и душата действа терапевтично!

Ето няколко идеи как да превърнеш терасата в от скад в зона за релакс.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *