И нека пътят те отведе до Lefkada

Тюркоазено синьо море, планина, парещо слънце, сърф... островът, на който почивката ти ще бъде на сто процента

0 коментара Сподели:

mirmasta

Въпреки, че до разгара на лятото остава още някой друг месец и температурите навън трудно успяват да те залъжат, че виждаш ли дойде време за море, картинката с жаркото слънце и всичко останало добива все по-ясен образ, било то засега и само в главата ти. Не са и шепа хората, чиито почивки още от април са уредени с ясна дестинация и маршрут.  Другите обаче, които все още се лутаме, коя точно е перфектната нова муза за летните ни психически настроения, сме повече.

Йонийският остров Lefkada определено може да се нарече муза, която с очарованието си така ще ти завърти главата, че едва ли някога ще я забравиш.

Природата, с която е дарено това кътче от света е повече от забележителна и си заслужава да присъства както в личния ти списък "places to go", така и в кадрите на фотоапарата, защото нищо чудно да ти се прииска да пренесеш огнения залез в рамка на стената.

Да започнем обаче разказа си за цялата тази красота подред. Първото най-важно нещо е, че почивката на острова е съвсем лесно осъществима от гледна точка на достъп. До него се стига с автомобил, като разстоянието от София до Lefkada е около 750км. Казано с други думи, зареждаш част от любимите плейлисти в колата и за има няма 10 часа си там – при онова искрящо синьо море, което е докарало тюркоазения си цвят благодарение на чистотата си. Това, което е добре да направиш обаче, непосредствено преди да преминеш гръцката граница, е да заредиш резервоара до горе, докато сумата за гориво все още е в български лева. Също така, продължавайки по пътя, си приготви 12 евро, които да оставиш на пунктовете за магистрални такси /ако не ме лъже паметта те са 5 или 6 и това е общата цена за всички тях/. Да, на някой може и да не му се плащат подобен род такси, но това е положението и в крайна сметка ще видиш, че хората наистина си поддържат пътищата съвсем прилични и шофирането не е съпроводено от избягване на дупки и игра със скоростния лост.

Пристигайки на острова, опциите какво да правиш, къде да нощуваш и плажуваш са няколко и е въпрос на предпочитания, като аз се наемам да разкажа за тези, които познавам от личен опит и поне според мен са в същината за осъществяването на именно този трип. Lefkada те посреща с не едно примамливо предложение – уиндсърф, кайдсърф, гмуркане, ветроходство, парапланеризъм и всякакви други водни забавления, които да държат пусла ти достатъчно ускорен.

VASILIKI

Ако карането на уиндсърф е част от представите ти за почивка, най-подходящото място, на което да отседнеш е Vasiliki. Това е най-южния град на острова и се намира на 40км от така наречената столица на Lefkada, която също носи името Lefkada. Всяка година на красивият залив на Vasiliki пристигат сърфисти от цял свят.

Това не е никак случайно, тъй като плажът е обявен за един от най-добрите в света за този спорт,

благодарение на постоянния топъл вятър и идеалните климатични условия за опъването на платната. Краят на месец юли се организират и тридневни състезания между различните клубове, а за тези, които искат да направят първия си опит в това "изкуство", курортът предлага много уиндсърф училища и специализирани магазини за екипировка. Всичко необходимо, за да стартираш както си трябва и да бъде изживяването ти максимално пълноценно.

Макар и малко, градчето е напълно уредено и хората са се погрижили нищо да не липсва на младите туристи. Всичко е удобно и наблизо. Около малкото пристанище са разположени повечето таверни, кафенета и пекарни. Една от живописните улички там е събрала на едно място арт галерии, открити барове и примамливи магазини с традиционни продукти на Lefkada, а точно срещу сърфиския плаж има банкомат, напълно зареден и работещ до полунощ супермаркет, малка бензиностанция и скутери под наем.

В случай, че решиш да оставиш колата си за малко на страна и не искаш да се обвързваш с круизните корабчета и лодки, ще са ти необходими скутерите, за да посетиш останалите плажове на западния бряг, известни с девствената си, непокътната природа.

PORTO KATSIKI

Да кажеш, че си бил на остров Lefkada и не си отишъл на този плаж е небивало. Той е най-известния на острова, изключително красив, прекрасен направо, но лично според мен има един минус – в 90 процента от случаите е пренаселен. Площта му е малка, а туристите прииждат към него и по суша и по вода. Това обаче, не би трябвало да те спира да го посетиш поне за едното гмуркане, защото гледката там наистина си заслужава.

Porto Katsiki представлява залив с тюркоазено сини води и малки обли камъчета, вместо пясък, всичко това впито във високо издигащи се бели скали.

До него може да се придвижиш с кола, скутер или чрез пристанищните лодки в града. При първите два варианта, разстоянието от Vasiliki до там е към 30 км. Пътят е изпълнен със забележителни пейзажи, дива растителност, панорамни гледки – шофираш и се наслаждаваш на магията, без да бързаш за никъде. Толкова е спокойно и лежерно. До един момент обаче, когато видиш табелата и отбиеш от пътя към скалите. Предстои ти каране по много тесни места и бая остри завои, на които трудно се разминават две коли и така до самия плаж. Там вече паркираш превозното си средство на паркинга срещу 3 евро и стигаш до вълните слизайки по стълбище със сто стъпала. Плажът има няколко чадъра и шезлонги, но те най-вероятно ще бъдат заети, така че долу те чака само морето, жаркото слънце и природата такава, каквато е, затова веднага щом паркираш си вземи ледена напитка от бара преди да слезеш и си спести поне едно качване на стълбите. Повярвай ми, на 35 градусовия пек няма да ти се сторят просто като 5 етажа.

GIALOS

Gialos е най-дългият плаж на Lefkada, който сравнение с Porto Katsiki е изключително спокойно кътче. Това може би се дължи на факта, че не е толкова рекламиран и не присътва като топ място в туристическите сайтове, но в никакъв случай не е по-лош от популярния си съсед. Плажът притежава също толкова чисти води с тюркоазен цвят и сравнително широка плажна ивица с миниатюрни гладки камъчета, които се срещат със скалите с богата зелена растителност. На посетителите си Gialos предлага не малко шезлонги и чадъри, студени напитки от бара и достатъчно пространство да останеш насаме със себе си. Пътят от Василики до там е около 20 км, наподобява този до Porto, завоите са тесни и не малко, разликата е, че с колата се слиза до самия плаж и има достатъчно места да я паркираш, при това напълно безплатно.

Общо взето Лефкада е остров, на който абсолютно се откъсваш от темпото в ежедневието си, забравяш напълно всякакъв вид суета и просто си почиваш сред природата. Пълниш очите с нейната красота, дишаш чистия ѝ въздух и мечтаеш! Довери се на тази дестинация и не забравяй да вземеш малко леки дрехи и фотоапарат с досатътъно памет!

И за финал, отдели една вечер да изпиеш поне едно ледено студено питие в Exanthia. Това е съвсем малко планинско селце, до което също се стига с кола или скутер. Там отиваш, за да посрещнеш залеза на огромната тераса на доста приятното заведение Rachi, надвесена на височина 600м.

Гледката е запълнена само от гори, йонийско море и небе, в което наред с птиците прелитат и парапланеристи.

Залеза трудно мога да го опиша, няма смисъл и да опитвам, мога да кажа само, че със сигурност всичко, което ще ти се случи, ще те завладее за дълго!


Пренасяме се във Франция: топ 6 на френската Ривиера.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *