Гледаме изумителен 3D мапинг на фасадата на Националната библиотека в навечерието на 24 май

Прожекция на 3D мапинг и гостуване на пейките-букви в Прага - виж какво не трябва да пропускаш на 23 и 24 май

0 коментара Сподели:

Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност – празник, който определено е съкровен за нашите сърца. Всичко това е 24 май и ние откровено вярваме, че трябва да му отдадем заслужените почести и да го празнуваме с цялото си вдъхновение. Ето защо, когато инициативите по честването му са интересни, иновативни и грабващи вниманието, сме по-щастливи от всякога. Случаят е точно такъв с новината, която пристигна топла-топла в редакцията ни – внушителен 3D мапинг, част от проекта „Скритите букви“ на фондация „Прочети София“,

ще бъде прожектиран на фасадата на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ на 23 май от 21:30 до 00:00 ч.

Мапингът се показва за втори път в София, а поканата от Столичната община за реализирането му е по повод Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Празникът е и причината от 20 май пейките букви, които са в основата на проекта, да гостуват в Прага. Създаден от Полина Герасимова (Poliforma), визуалният разказ е посветен на езика като дом, на нюансите на общуването, на идентичността и разбирането на другите. Основни герои са онези уникални букви, чийто графичен образ отразява специфичните звукове, от които е съставен езикът ни.

Поезията за 3D мапинга е написана от Стефан Икога, а музиката е на Kan Wakan.

Проектът „Скритите букви“ започва през 2018, когато в София бяха разположени 14 пейки във формата на онези букви от азбуката (Б, Д, Ж, З, И, Й, Ц, Ч, Ш, Щ, Ъ, ь, Ю, Я), които нямат графичен аналог в латинската и гръцката азбука. Тогава те обособиха малки литературни кътчета, скрити и тихи места за четене. Към всяка пейка имаше и стихотворение на съвременен български поет, написано специално за проекта. Поетите, които участваха в него, бяха Анна Лазарова, Галина Николова, Георги Господинов, Иван Ланджев, Красимира Джисова, Марин Бодаков, Мария Калинова, Мирела Иванова, Надежда Радулова, Никола Петров, Петър Чухов, Силвия Чолева, Стефан Иванов и Цочо Бояджиев.

В идейната основа на „Скритите букви“ бе заложено свързването на поезията, града и типографията и извеждането на съвременната българска поезия и литература на ежедневните пътища на хората.

Именно в същата логика бе създаден и мапингът през 2021 г. Той бе част от серията разнообразни активности, свързани със „Скритите букви“. Графично мапингът се вписва в идентичността на проекта, разработена от Костадин Кокаланов от Sudio Frank, която съчетава шрифта „Комета“ на Кирил Златков, градските фотографии на Денислав Лилков, ръкописния почерк и играе с триизмерната трансформация на буквите в пейки.

Полина Герасимова подхожда с изключителна прецизност към реализацията на този предизвикателен 3D мапинг, в който всеки кадър е отделна рисунка: „3D мапингът следва концепцията на целия проект „Скритите букви“, създавайки прожекция основно от графични елементи. Умишлено 3D анимацията е сведена до минимум и всички ефекти и визуализации са създадени от рисувани графични визии, за да се доближим максимално до природата на създаване на писмеността.

Фасадата на Националната библиотека е белият лист, а в ритъм и цвят „Скритите букви“ оживяват.

Текстурните промени върху релефа са нарисувани картини, които са анимирани със средствата на 2D анимацията. 14 са буквите в кирилицата, които нямат графичен аналог в световните азбуки. Те носят характерната за българския език звучност и твърдост на произношението и смисъла. Поканихме 7 човека да прочетат думи, в които участват скритите букви, и превърнахме тази какофония в музика. Обединихме последователността им с поетичен текст и накрая се получи един много различен 3D мапинг, който спечели специалната награда „Изкуство с кауза“, разказва Полина Герасимова. Прожектиран за първи път по време на пандемията, мапингът приканва към необходимостта да общуваме, но призивът за диалог е от особено значение и днес.

Литературата като покана за диалог е част от идеята, която стои зад гостуването на пейките букви в различни градове по света. От 2019 г. градската инсталация от пейки букви пътешества под името „Българските букви“. До момента проектът е представян в Париж, Рабат, Берлин, Пловдив, Будапеща, Брюксел, Единбург, Мюнстер, Нотулн, Гент, Брезник и Сеул.

По инициатива на Българския културен институт в Прага от 20 май до 7 юли 2024 пейките букви гостуват в чешката столица.

По време на своите „турнета“ в чужбина „Скритите букви“ се превръщат в истински посланици на българката поезия. Те представят историята на кирилицата и включват преведени стихотворения на 28 български поети. В престоя си в различни градове пейките букви спомагат за това хиляди хора да прочетат българска поезия на английски, немски и френски език. „Скритите букви“ е едно от най-видимите и обсъждани български културни събития зад граница.

През 2024 г. всички събития на фондация „Прочети София“ минават под знака на десетгодишнината на организацията. Прожекцията на Скритите букви: 3D мапинг се реализира по покана и с подкрепата на Столичната община. Партньор на събитието е Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“.

За още от същото – виж Събития за седмицата: 20-26 май

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *