Под небето на мелнишкия (к)рай

Go Travel: Долината на река Струма те приканва на винено приключение

0 коментара Сподели:
Под небето на мелнишкия (к)рай

Нищо друго не пълни душата на вечния бохем така, както гледката към необятни лозови масиви.

Да стоиш и да ги съзерцаваш, докато умът ти свободно се рее в простора наоколо, е блаженство, което отключва следващото ниво на любимата ни игра на хедонизъм. Сега те вземаме с нас на една пленителна разходка, която ще те отведе в легендарния Мелнишки край – в близост до село Капатово, на 20 км от град Сандански и на 19 км от село Рожен.

Тук въздухът е чист, слънчевите лъчи греят ярко, почвите са богати, виното се лее

и тревогите изветряват с първото завъртане на чашата. Хотел, изба, музей – светата троица на „Златен Рожен“ е инкрустирана с идеи, много последователни действия и екип, който успява да изстреля мястото на върха на туризма в България.

Под небето на мелнишкия (к)рай

Историята на „Златен Рожен“ започва със създаването на бутиков хотел в село Рожен през 2009.

Самата сграда е паметник на културата, който семейството реновира и превръща в оригинален хотел, запазвайки мелнишкия стил в архитектурата и интериора – тук дървените мебели и подът са ръчно направени, а ястията в ресторанта на хотела са само по домашни рецепти, приготвени с продукти от малки локални производители. На първото ниво на хотела се намира и просторна дегустационна зала, а забележителностите наоколо са безброй – тук е Роженският манастир, един от малкото запазени средновековни манастири у нас, Националният парк „Пирин“, Мелнишките скални пирамиди… а в близост е и местността Рупите, заедно с храм­-паметник „Света Петка Българска“, както и парк-­музей „Самуилова крепост“. Каквото ти душа иска, същинска идилия за търсещите автентичност приключенци на път.

Нима съществува по­добро съчетание от история, култура, вино? Въпросът е риторичен.

Под небето на мелнишкия (к)рай

Още в онези години семейството се влюбва във вкусовете на местното вино (разбираме ги добре) и красотата на Долината на Струма и купува няколко малки лозя. Първите вина, получени от тях, собствениците Теодор и Маруся споделят с приятели. Впоследствие и без много да му мислят инвестират в собствени лозови масиви с идеята чрез уважение към земята, познаване на местния тероар и

в търсене на уникалния му почерк да представят България и Долината на Струма по възможно най­-добрия начин.

Тази философия определено сработва. Така с търпеливи, бавни, но и обмислени стъпки, точно като при правенето на хубаво вино, през 2014 г. е изградена модерната изба в с. Капатово, а през 2018 г. е открита и дегустационната зала, която може да те посрещне целогодишно и да те запознае с богатството на мелнишкото вино и гостоприемството на хората там. Дегустационната зала не спира да посреща туристи, откакто е отворила, и работи всеки ден (без понеделник), както и в празнични дни.

Под небето на мелнишкия (к)рай

Тъкмо тази отдаденост е сред причините „Златен Рожен“ да държи безкомпромисно ниво

и да не спира да впечатлява с висококачествени резултати винената общност в страната.

През 2022 на бял свят се появява и една друга голяма страст на собствениците –

тази към колекционирането на ретро коли. На територията на избата се намира единственият музей за ретро автомобили в България – културна инициатива, която обогатява туристическия пейзаж на региона по супер оригинален начин и ти дава още една красива причина да посетиш района.

Под небето на мелнишкия (к)рай

В музея са изложени изключителни за Източна Европа експонати,

като Mercedes 300D Adenauer Cabriolet 1960, Messerschmitt 1956, Ford T 1912, Mercedes Pullmann 1964 и много други емблематични съкровища. Експозиция­ та включва 28 автомобила и 20 мотоциклета и може да се разглежда всеки ден (без понеделник) от ценителите на тези редки автомобилни бижута. Освен настоящите автомобили музеят дава възможност и на други собственици да изложат своите колекции и заедно да развиват пространството като място за споделяне на информация и знания.

Под небето на мелнишкия (к)рай

Що се отнася до виното, ситуа­цията е красноречива –

със своите 800 дка, разположени в два големи масива, „Златен Рожен“ поддържат супер баланс между местни (Широка мелнишка лоза, Мелник 55, Мелнишки рубин, Сандански мискет) и международни сортове (Kаберне совиньон, Kаберне фран, Сира, Мерло, Санджовезе, Мурведър и Карменер), донесли на избата редица национални и международни награди от винени изложения,

а експерименти във винарната не липсват –

така се появява емблематичното розе от Санджовезе и бялото вино по метода blanc de noir (бяло вино от червен сорт) от Широка мелнишка лоза. Смел подход, който е на пазара от вече 5 години и показва, че рискът определено си е струвал. Широката мелнишка лоза е абсолютна емблема за района на Мелник още от древността, а виното от него – показна привилегия на трапезите в замъците на венецианските дожи, испанските херцози и френските графове. Интересен факт, който научихме от „Златен Рожен“, е,

че опитите да бъде пренесена и култивирана в други райони винаги са завършвали неуспешно.

Сред останалите отличителни за избата вина са мелнишкият сепаж и санданският мискет, чийто потенциал избата разпознава още с първата реколта през 2010 г. Маруся Осиковска загатва и за други изненади, които отлежават и които тепърва ще се разкриват и разливат.

Под небето на мелнишкия (к)рай

За финал – попитахме Маруся Осиковска, а тя ни отговори:

Как започна всичко, какво накара семейството ви да се захване с винопроизводство?

Преди да се влюбим във виното, се влюбихме в мястото. Удивителната природа и културните забележителности ни връщаха към Мелнишкия край много пъти като гости, преди да станем и инвеститори в региона. Малко по­ малко след създаването на хотела започнахме и работа със собствени лозови масиви. Виното изразява много силно този край, близостта до Средиземноморието, заобикалящите от всички страни величествени планини, реката, песъчливите почви. Природата, в която се влюбихме преди толкова години, днес е отразенa в стила на нашите вина.

Под небето на мелнишкия (к)рай

Коя е реколтата, с която най-много се гордеете?

С всяка следваща реколта се чувстваме по­-свързани с нашите лозя, познаваме по­-добре капризите на времето и местните сортове, чувстваме се по-­уверени. Всяка нова реколта за нас е най­-добрата, защото сме научили повече. Гордеем, се че работим с уважение към тероара, и сме особено горди със санданския мискет, в който повярвахме още преди 12 години, когато не беше толкова добре познат и разпространен в района.

Присъствието на България на световната винена карта расте. Кои са факторите, благодарение на които се случва това?

Българското вино пише своята модерна история от около 20 години и този нов облик има нужда от време, за да бъде припознат и оценен. Най­-осезаемият фактор е времето, а с него и натрупа­ният опит, контакти, създадените регионални общности и сдружения. Другият фактор е знанието и умелата работа със специфични тероари и сортове. Фокусът в тази насока е сравнително нов, но той ще доведе до повече самочувствие и вяра в местните сортове, които ни отличават пред останалия винен свят.

Под небето на мелнишкия (к)рай

Какво предстои за „Златен Рожен“, кроите ли бъдещи планове? 

Последната година беше доста динамична за нас, тъй като брандът ни се сдоби с ново бизнес начинание – музей за ретро автомобили. Усилията в тази посока се оказаха правилни, а екзотичното решение музеят да е точно до избата в село Капатово – съвсем правилно. Съвсем скоро ни предстои и увеличаване на колекцията от неповторими експонати.

Уикенд в Банско: Маршрут с топ 5 места, на които да се отбиеш

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *