Кажи ми какви са сутрините ти и ще ти кажа какъв си

Денят се познава по сутринта и кофеиновите нотки

0 коментара Сподели:

Нали знаеш как се събуждат хората по филмите? След кроткия зов на фината аларма жената се протяга, кожата й блести, косата е по-сресана, отколкото твоята е била след фризьор, можеш да се закълнеш, че има очна линия или поне спирала, слънцето огрява перфектно белите чаршафи, а усмивката е толкова широка, все едно ще ходи на остров Мавриций вместо на работа.

А сега открий поне десет разлики с твоите утрини, когато съсед те буди с бормашина, в главата си като гнездо, вибрацията на телефона те кара да се питаш защо не си сериен убиец, а колкото до усмивката – нещо наистина се изкривява във физиономията ти, но не е чиста радост и трепет.

Колкото и да си свикнал, че не си morning person, че със сигурност винаги това ще е факт, ако ще цялото кафе от Колумбия да ти се изсипе в кухнята, имам новина.

Малко екзотична и щура мисъл – сутрините могат и да бъдат хубави! Не върти печално и театрално очи, а прочети следващите редове и ги приложи.

ПЛАНИРАЙ

В голяма част от случаите причина за куцото тръгване на деня е стресът, който си създаваме сами. Като например в последния момент да осъзнаеш, че нямаш какво да облечеш, след което да го намериш и да видиш, че не е изгладено. Вече напълно вбесен получаваш топлинен удар от ютията, изпускаш си метрото и закъсняваш за работа, което ще те държи нацупен поне до обяд.

Толкова по-лесно е, ако предишната вечер отделиш 5 – 10 минути да провериш прогнозата за времето и състоянието на гардероба ти. Може да ти звучи като малка незначителна подробност, но наистина непланираните навици обръщат каруцата сутрин, когато и без това си неадекватен и заспал.

КАФЕ

Кларк Гейбъл е твърдял, че никога не се смее, докато не си изпие първото кафе за деня, което намирам за напълно разумно. Важното е обаче да си избереш наистина висококачествен сорт кафе и никога, ама никога да не правиш компромиси с това.

Добрата новина е, че съвършеното кафе съществува и се казва Tezzoro, създадено от Кафина. То съчетава изумителен вкус, селектирани висококачествени сортове и красива визия, защото, ще се съгласите, че всеки един детайл е важен – от аромата до опаковката.

Обичам марки, които се грижат за всички възможни сетива, а тази определено знае как да го направи със своя 25-годишен опит.

Буквално tezzoro означава съкровище и брандът ни предлага три различни бленда – Tezzoro Espresso Classic – интензивен класически вкус с деликатен послевкус, Tezzoro Top Class -свежо съчетание от робуста и арабика за тонус сутрин, и Tezzoro Excellence – плътна 100% арабика. С което и от трите изкушения да започнеш деня си, ако затвориш очи, ще си сигурен, че пиеш истинско кафе. Най-хубавото е, че от Tezzoro предлагат обучения от квалифициран бариста, за да си сигурен, че владееш тънкостите на кофеина и в домашни условия.

РЕЛАКСИРАЩИ НАВИЦИ

За целта трябва определена нагласа. Ако си втълпиш, че мразиш да ставаш преди 12, ще вярваш в това и всеки работен ден ще се будиш леко разгневен на съдбата. Съвсем малко е нужно, за да си направиш приятна утринна рутина – пусни си любимо парче, отвори широко прозорците, за да влезе кислород (светлината изпраща сигнали на мозъка, че е време да будува и да спре да произвежда мелатонин, хормона на съня).

Вместо веднага да се забиеш на телефона или лаптопа, което така или иначе ти предстои в идните 8 – 9 часа, почети любимо списание, за което обичайно не ти остава време. Достатъчно се облъчваме от екрани и се схващаме от седене, за да си го причиняваме и тогава, когато можем да си го спестим.

РАЗДВИЖВАНЕ

Под това не разбирай да хукнеш да тичаш в парка в 6 (за напреднали са подобни предложения), чудесна работа върши и разгрявка вкъщи. Йогата доказано енергизира сутрин, като в същото време успокоява ума. И най-хубавото е, че практиките ни карат да се концентрираме в настоящия момент, което е особено ценно, предвид че непрекъснато се тревожим за бъдещето и съжаляваме за миналото.

Няма нужда да си йога, пилатес или какъвто и да е друго гуру, за да се справиш сам вкъщи. Интернет прелива от видеа за начинаещи, просто проучи, харесай си 1 – 2, изгледай ги предварително, за да ги научиш и да ти е спокойно. Може и просто да вървиш пеша няколко спирки, важното е да събудиш максимално тялото, което така или иначе слагаме в капана на стола и компютъра.

Отварата за пълноценна утрин включва чаша силно ароматно кафе, релаксираща музика, светлина, въздух и малко раздвижване на мозъка и тялото.

Разбъркай в този ред и никога повече няма да започваш инфарктно деня 🙂

Хмм…едни други сутрешни навици.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *