24 май – ден за възраждане или поне празник без преяждане

Къде са културата и писмеността?

0 коментара Сподели:

24 май 2017

В междублоковото пространство децата казват на бабите се "Thank you". Още по-престижно е, ако се добавя Danke, Merci и така нататък. Вече почти никой индивид не използва "благодаря."

24 май 2017

Индивидите с грамотен говорим и писмен български са подложени на асимилация и ехиден присмех.

Предлагат им да четат „Под игото“ на шльокавица и май е по-добре, tyj kato 4isto vizualno тя най-много се доближава до арабския и повечето вървежни езици за следващите 50 години.

24 май 2017

Не се заблуждавам, че индивидът може  да оцелява, като пише и говори единствено екзотичния български език. Владеенето само на родния ни език често води до шумно тупане в гърдите, увиснал корем и прогресивно оглупяване.

Но като знам и колко им е импрувнат английският на всички, все си мисля, че остава важно и полезно умението, останало от часовете в училище: да знаеш кога и как се поставя пълен и кога кратък член

създава и усет как да се заявиш завинаги в пространството, и то не само биологично.

24 май 2017

"В телевизора" се  случват интервюта с последните мохикани на добрия ретро вкус. Трима-четирима учители с обемни прически, свежи костюмчета и шарени букетчета, все още със свои зъби са се впуснали да укротяват децата ти, които по-често ги плюят, удрят и блъскат, но пък от време на време се сещат да им казват Thank you. Няма страшно.

Учителите са корави, щом издържат със 700 лева на месец, ще се справят и с боя. Храбростта им е налице, числеността на редиците им обаче – прогресивно намаляваща.

Наблюдава се зов за нов внос.

24 май 2017

Говоря три-четири чужди езика на прилично ниво, но все още най-богато разсъждавам на български. Изпитвам наслада от това. Хубаво ми е и знам, че живеят още няколко хиляди, които също споделят този кеф. Не мога да си обясня този феномен, но

на фона на цялата тази неграмотна силиконова простотия все още виреят български писатели, режисьори, композитори, артисти и още куп луди,

чийто работен инструмент се нарича български език. На 24 май аз им пожелавам да са живи и здрави. Възродени, едва ли.

Виж събитията за тази седмица.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *