Бира в чаша и чаши за бира – наръчник за любители

Налей ми чаша студена бира, стари мой приятелю

0 коментара Сподели:

Бирата е неразделна част от задължителните охлаждащи ритуали и верен другар, когато се колебаем за вечерното ни питие. Да не говорим, че ако я консумираш умерено, дори се вписва в балансирания ти начин на живот (знаем, че се опитваш да го имаш). Някои бири обаче са толкова прецизни, комплексни и богати на вкус и аромат, че непременно трябва да ги консумираш в чаша. Да не говорим, че по този начин можеш да се насладиш и на зрителни специфични характеристики, с които се отличават някои бирени представители.

Ще ти разкрием няколко тайни, за да не съсипваш съвсем добрите бири:

   – Пивото трябва да е добре охладено, но не и ледено – оптималната температура е 6 – 8 оC

   – Не бива да се прелива от една чаша в друга, защото така бързо се окислява

   – Да налееш бира в чаша си е цяло изкуство, знаеш – пивото се сипва бавно в центъра на съда, а след като пяната спадне, накланяш чашата и доливаш внимателно, като изправяш чашата успоредно с изпълването й

   – За да стане „шапка“ от пяна, чашата трябва да е идеално чиста и полирана

За максимално удоволствие (както си е при виното) с подходящата чаша можеш да откриеш неподозирани удоволствия от любимата ти бира. Характерът на стъклото и формата й влияят пряко върху възприятията ни и цялостното преживяване.

Всеки тип бира изисква своя характерен вид чаша. Решихме да ти припомним какви варианти традицията повелява:

ХАЛБАТА ЗА БИРА

Тя е позната в цял свят и няма спор за популярността на тази чаша за бира. Има десетки различни дизайни, тъй като почти всяка марка прави своя собствена халба. Със своята типична цилиндрична форма с дръжка от едната страна и дебело стъкло, което изолира пивото и не му позволява да се стопли, тя е издръжлива на наздравици и събира предостатъчно бира да задоволи нуждите на всеки.

ПИЛЗЕН (PILSNER)

Тази висока и тясна чаша с вариация от размери се използва основно за леки бири – като пилзена, разбира се. „Стройният“ й дизайн ти позволява по-добре да оцениш цветовете на бирата. Леко разширяваща се в горната си част, пилзен чашата помага на пяната да се запази и да покаже истинския си вкус и аромат.

ВАЙЦЕН (ИЛИ ПШЕНИЦАТА – ОТ ДУМАТА WEIZEN)

Тя е подобна на пилзена, но с по-извита форма. И двете чаши изглеждат елегантно, поради което са предпочитани от дамите или за културни събития. Друга важна разлика между двете е, че вайцен чашите са създадени и предимно използвани за пшеничени бири (Weizenbier).

БОКАЛЪТ

Това е една от най-големите и екстравагантни стъклени чаши за бира. Бокалът е чудесен за тежки и малцови бири като белгийския ейл или немския бок. Благодарение на широкия си отвор тази чаша прави ароматите на пивото по-леснодостъпни. Открива се във всякакви размери и е широкоразпространена в пъбовете в България.

ЧАШИТЕ ТИП ПИНТ (PINT)

Или британската бирена чаша за тъмна бира. Този класически модел със своя удобен захват и изчистена форма е предпочитан както от консуматори, така и от баровете. Лесни са за произвеждане и са толкова много, че някои хора дори колекционират пинт чаши от различни места.

СМУКАЧЪТ (ИЛИ ЧАШАТА ЗА КОНЯК)

Предназначена е за дегустиране на коняк и бренди, но малко хора знаят, че е чудесна и за обогатяване на ароматите на бирата. Уникалната форма на чашата позволява да завъртим течността в нея. По този начин изкарваме на преден план истинските й аромати, за да им се насладим по-добре.

ЧАШАТА ЩАНГЕН (STANGEN)

Името й идва от немската дума за прът или пръчка, защото именно на това прилича. Тя е висока и тясна, но стилна със своя изчистен дизайн. Подходяща е за изтънчени бири, защото подсилва деликатните нотки във вкуса.

ЛАЛЕТО И МАГАРЕШКИЯТ БОДИЛ (TULIP ИЛИ THISTLE)

Тези две чаши също имат голяма популярност. Създадени са да задържат и запазят пяната и засилват вкуса и ароматите на малцовото пиво. Thistle (английската дума за трън или магарешки бодил) е леко удължена версия на чашата тип лале и е специално създадена за шотландски видове ейл – магарешкият бодил е национален символ на Шотландия. Лалето е подходящо за силно пиво като белгийския и английския ейл (barleywines).

ЧАШАТА ЗА ДЕГУСТАЦИЯ

Да, наистина има чаши, специално създадени за дегустация на бира. Всъщност те се намират във всякакви форми и размери. Използват се най-често при обиколките на пивоварни или в пъбовете. Но именно заради голямото им разнообразие много любители на бирата имат цели колекции от чашки, които събират от различни места по света.

Както виждаш вече, има голямо разнообразие от чаши, от които можеш да се насладиш на любимата си пенлива напитка. И наистина има значение какъв избор ще направиш, защото всяка от тях е специално създадена да подсили цялостното преживяване – от първата до последната глътка.

А когато сме навън?

А какво да правиш, когато си навън и ти се пие бира? Можеш да го правиш направо от шишето – имаш широк избор. Производителите постоянно пускат на пазара нови дизайни или възстановяват ретро бутилки, които заедно с класическия вкус на бирата те връщат носталгично в едни по-добри и горещи летни дни.

Но е без значение как пиеш, ако има с кого да вдигнеш чаши за наздраве.

Научи повече за бирата тук.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *