Събития за седмицата: 18-24 март

0 коментара Сподели:
Sabitiya za sedmicata

Малко по малко София се събужда от зимния сън, става все по-топло и въздухът осезателно започва да мирише на пролет.

След броени дни тя официално ще настъпи и вече нищо няма да ни задържа вкъщи. Ако обаче хубавото време не е достатъчен повод, за да те изкара от хралупата ти, ние от GoGuide сме ти подготвили цяла бонбониера от събития – да се чудиш кое да избереш! Затова пък не е и нужно – цялата е за теб, така че ни се довери и давай смело:

„Лебедът“ гостува в София
18 март, Народен театър „Иван Вазов“

Драматичен театър Пловдив гостува в Народния театър с „Лебедът“ от Елизабет Иглоф – пиеса за смъртоносния баланс върху въжето, опънато между реалното и нереалното. За превръщането на страха в любов и на любовта – в страх. За огъня на съня, който превръща ежедневието в пепел. Героите в този хипнотичен сюжет дават възможност на актьорите да покажат дълбинни актьорски умения, да се получи история, в която звъни опасната утопия желаното да бъде прието за действително. Спектакълът е успешно завръщане на режисьора Петър Батаклиев на родна сцена след години работа в Канада.

IVO DIMCHEV
19 март, Клуб Строежа

След успеха на интерактивното му шоу „В Ада с Исус/Toп 40“, което вече впечатли публиката в Ню Йорк и Сан Франциско до степен „Ню Йорк Таймс“ да му посвети голяма статия, ексцентричният пърформанс артист Иво Димчев се завръща в София, за да разтърси българската публика. От началото на годината той пя в театър Frascati в Амстердам, а два дни по-късно излезе на сцената на музикалния фестивал Eurosonic Noorderslag, провеждащ се всяка година в нидерландския град Гронинген. По-късно Иво Димчев беше специален гост на Hotel Café в Лос Анджелис, където представи своя спектакъл. Наскоро провокативния артист гастролира в кабаре „Оазис“ в Сан Франциско, популярен нощен клуб за театър и пърформанси. Американското турне на Димчев продължи от 15 до 25 февруари в експерименталния и независим театър LaMaMa в Ню Йорк. Нямаме търпение да му се насладим на 19 март в Клуб Строежа!

Концерт на „Нова генерация“
20 март, Клуб Строежа

Емблематичнaта българскa ню уейв групa „Нова генерация“ ще зарадва феновете си с бутиков клубен концерт. Бандата не прави концерти често, затова събитието се очертава като своеобразен празник и за публиката, и за самите музиканти. Последното голямо събитие, в което „Нова генерация“ участва, беше през декември в зала „Арена София“, а в „Строежа“ групата не е стъпвала от времето, когато той се намираше в Студентски град. От своето начало през 1987 г. до днес „Нова Генерация“ е една от бандите, която силно повлиява няколко поколения музикални фенове у нас. Вдъхновението на групата идва от нейния основател и двигател – вокалистът и басист Димитър Воев, а текстовете и музикалния му стил сякаш изпреварват времето си. Не пропускайте среща с легендарната група – емблема на модерните музикални течения от началото на 90-те на 20 март в клуб „Строежа“.

Стендъп комедийно шоу със „Златните момчета“
21 март, Зала 1 на НДК, 20:00 ч.

Златните момчета на българската стендъп комедия Димитър Иванов – Капитана, Георги Кючуков и Димитър Донски излизат на 21 март 2024 в Зала 1 на НДК с чисто ново шоу. След серията разпродадени събития в цялата страна, тримата топ комедианти се подготвят за своя нов връх, който идват да покорят със сложни съчетания от шеги и бухалки. С пукването на първа пролет ви каним да се пукнете от смях с триото, чиито композиции не блястят със своята грация и акробатичност, но изпъкват с брилянтен хумор и шеметни истории. Не ги пропускайте!

Премиера на „Решението“
22 март, Топлоцентрала, 19:00 ч.

Представлението по текст на писателя и драматург Александър Мануилов е пиеса-ситуация и дизайн за театрална вечер, разглеждаща темите за вътрешната, лична корупция, важните и често невидими за чужди очи решения, които могат да променят посоката на човешкия живот. Зрителят ще стане свидетел на колебания, писма, дилеми, въпроси, заплетена и многопластова любовна история и малко държавна антиутопия.Артистите, приели предизвикателството да пресъздадат драматичната атмосфера на дилемата при вземането на съдбовни решения, са Василия Дребова, Явор Костов-Йондин, Емилия Тончева.Съществена част от концепцията на представлението е възможността публиката сама да реши как иска да завърши всичко това. Нещо повече – артистите нямат предварително фиксиран сценарий, а публиката е активно въвлечена в търсенето на решение. По този начин представлението се превръща в интерактивно събитие, което без усилие кани всички да се присъединят и изкажат мнението си.

Йордан Камджалов представя Вивалди – „Четирите годишни времена“
23 март, City Mark Art Center, 18:00 ч.

Просветен концертен цикъл, вдъхновен от разбирането, че интердициплинарността е била нещо естествено в човешката история. Много от личностите оставили следи, са били едновременно хора на науката и на изкуството. В първия ден на пролетта и в първото издание от цикъла за 2024 г., Маестро Йордан Камджалов ще представи Антонио Вивалди – свещеник, композитор, педагог. Този интердисциплинарен цикъл има за цел да даде на публиката възможност да надникне в потенциала на хората през вековете, както и да се вгледа и открие своя собствен и да се наслади на неповторима музика. Със специалното съдействие на Софтпрес и MobiSystems.

Творческо ателие „Франкофония в национални костюми“
24 март, Френски институт, 11:00 ч.

Хората в много страни обличат традиционни национални дрехи при определени специални случаи или дори ги носят в ежедневието си. Носиите са символ на традициите на всеки народ, на неговата идентичност и различие. Националният костюм може да се възприеме като етнографски паспорт на жителите на определена област, регион или държава. Франкофонската общност не отстъпва в това отношение и е изпъстрена със забележителни модели на национални костюми. Проектът “Франкофонията в национални костюми” ще разгледа традиционни национални дрехи и аксесоари от Швейцария, Франция, Мароко, Сенегал, Виетнам и разбира се – България, която също е член на Международна организация на франкофонията. Проектът залага на творческият процес в ателие за възпроизвеждане на макети на национални костюми, както и на характерни части от тях – етографски бижута, колани и др. Няма да издаваме много! Очаквайте вълнуващи изненади!

Вселенски хайп по новото от РУШИ и още пет трака, които да чуеш през март

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *