Пет филма, с които да се почувстваш патриот

Една специална третомартенска кино селекция

0 коментара Сподели:
Пет филма, с които да се почувстваш патриот

Какъв по-добър повод от националния празник 3 март, Деня на Освобождението на България, 

да се върнем назад през годините и да почетем няколко от най-великите български филми на всички времена?! Дебело подчертаваме, че това не е класация, а просто селекция – при това без претенции за изчерпателност.

Хан Аспарух

Докато чакаме новата ремастерирана версия на легендарната лента на Людмил Стайков по кината, оригиналната трилогия все така заслужава внимание. Неслучайно това е един от най-гледаните български филми на всички времена с над 12 милиона продадени билета общо. Епичната продукция с над 10 000 статисти и безброй коне пресъздава историята на първия век от българската памет и е един достоверен филмов летопис на родината ни. Стойко Пеев е хан Аспарух, Васил Михайлов – хан Кубрат, а в останалите роли са Йосиф Сърчаджиев, Ваня Цветкова, Джоко Росич, Велко Кънев и Аня Пенчева наред с много други. Трите серии „Фанагория“, „Преселението“ и „Земя завинаги“ са с обща дължина 333 минути (почти 6 часа), така че, ако решите да си направите един наистина патриотичен маратон, това заглавие ви е напълно достатъчно.

Козият рог

Макар римейкът от 90-те да има своите качества, тук става дума за оригинала от 1972. Интересен факт: 

това е единственият роден филм, който има римейк, и напълно нормално – лентата се счита за едно от върховите постижения на българското кино.

Режисьор е Методи Андонов, а автор на сценария – майсторът на „дивите разкази“ Николай Хайтов. По съвременните стандарти жанрът на филма е ривендж трилър, в който бащата Караиван (Антон Горчев) тренира цял живот дъщеря си Мария (Катя Паскалева) да отмъсти на турците, които изнасилват и убиват майка ѝ. А в случай че сте забравили – песента на Мария Нейкова „Двама“ е, така да се каже, от саундтрака на този филм.

Лачените обувки на незнайния воин

Автобиографичният филма на Рангел Вълчанов разказва историята на един живот през историята на една песен: докато авторът наблюдава смяната на караула пред Бъкингамския дворец, по погрешка си пуска запис на народна песен и се връща към спомените от своето детство. В изключително красивия, на моменти приказно-сюрреален филм виждаме света през очите на седемгодишно момче, като в центъра на събитията е сватбата на неговия чичо, но покрай това историята минава през целия бит на жителите на малко шопско село в началото на миналия век. Ролите се изпълняват предимно от натуршчици в родното село на режисьора, а докато се сменят смазващи кадри, философските въпроси за смисъла на живота неизбежно минават през главата ни. Филмът е бил толкова напред от времето си, че едва ли не чак сега можем напълно да оценим посланието му.

Оркестър без име

Без съмнение една от най-обичаните родни комедии на всички времена всъщност е дело на творчески тандем от любители на драмата – режисьора Людмил Кирков и сценариста Станислав Стратиев. Двамата получават поръчка да направят „весела, смешна и жизнеутвръждаваща история“, различна от тежките им филми „Кратко слънце“ и „Равновесие“. На Стратиев му хрумва идеята да разкажат истинската история на група музиканти, която свири в родния му софийски квартал „Коньовица“, преди с безброй схеми да пробият даже в чужбина. На Кирков пък му хрумва да събере в състава Велко Кънев, Павел Поппандов, Филип Трифонов, Георги Мамалев и Катето Евро. 

Успехът на филма води до създаването на една от най-популярните комедийни групи в историята – „НЛО“, 

както и ражда цели два вселенски хита: „Оставаме“ на Маргарита Хранова и „Нашият град“ на „Тангра“. Интересен факт: Георги Мамалев и Велко Кънев свирят наистина, докато другите са озвучени допълнително. Катето Евро само си отваря устата.

Опасен чар

Най-великата роля на Тодор Колев и един от най-забавните български филм на всички времена с режисьор култовия Иван Андонов („Дами канят“ и „Вчера“) и сценарист Свобода Бъчварова („На всеки километър“ и „Мера според мера“). Вдъхновена от истинския престъпник Илия Николов – Баровеца, историята включва безброй обрати и смяна на животински прякори, а на екрана през цялото време са само звезди: Невена Коканова, Стефан Мавродиев, Любен Чаталов, Георги Русев, Татяна Лолова, Цветана Манева и още много. 

Без съмнение това е филмът с най-много лафове в историята:

„Всички сме от село“, „Куче касичка“, „Роднина, милиционер“, „Дет ис дъ куесчън“, „Никоя жена не бива да чува, че някога друга жена е била повече обичана от нея… Принцип!“, изобщо списъкът е безкраен. Интересен факт: филмът всъщност е част от крими поредицата „Издирва се“, като е посветен на 40-годишнината от създаването на Народната милиция.

През целия месец март честваме мащабно 90 години от рождението на Йордан Радичков

„Денят на бащата“ – едно семейство, в което всеки е сам за себе си

Какво още се случва в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *