Лакатник – природната утопия на Стара планина

На 50 км от столицата, местността е рай за всеки пътешественик

0 коментара Сподели:

По течението винаги ще се стигне до бряг. Ние – една малка група от ентусиасти, тръгнахме по пътя на Искъра и спряхме на Искърското дефиле край едно малко селце. Не, не сме с лодка, просто решихме да импровизираме с дестинацията. Само на 50 км от София намерихме природната утопия на Стара планина – известна още като гара Лакатник.

При влизане в селцето площадката на Искъра разкрива панорамата на Лакатнишките скали. Отвесите на скалните образувания са уникални с размерите си и гледката, която разгръщат. Мини Гранд каньон бих го нарекла, много умален вариант, но толкова пищен за човешкото око.

Едно от местата, което трябва да посетите, ако сте фен на малиновото вино и горещото шкембе (не в комбинация, разбира се) е хижа „Тръстеная“. Малка, китна хижа, до която се стига по офроуд път из гората – 7-километров. Тя е една от точките, до която да се отбиете по международния маршрут Ком – Емине.

Виж повече: Живот на 1500м надморска височина

След като се заредите с енергия от барбекюто на големия двор пред хижата, долу в селцето има няколко интересни локации за екстремисти. Алпийският заслон „Орлово гнездо“ виси буквално на 300 м над Искъра върху „Черната стена“. Ако сте си взели в раница смелостта, може да се покатерите по въже до горе. Но ако ви е шубе, спокойно, тя все пак е предназначена за алпинисти.

Е, не се разочаровайте, там, където отиваме, не се влиза с въже, а с фенер. Пещерата „Темната дупка“ е една от най-дългите пещери в България. Не е подходяща за неопитни туристи, защото има много входове, подземни водопади, езера и реки. Признавам си, ние навлязохме в дълбините на пещерата, но с опитен водач. Искам да ви кажа, че от 10 посетени пещери това чувство и тази тръпка ги имаше само там. Дълбока и плътна тъмнина, тесни стени и много лабиринти. Едната галерия има подводно езеро, което се пълни за минути, а ако времето е дъждовно, водите излизат през входа на пещерата. (Е, това го разбрахме, след като вече бяхме обиколили пещерата.)

Прилепи нямаше за разлика от страха в непознатото. Ако сте ентусиасти, има още една пещера – Козарската пещера, но за да я намерите, трябва да ви ориентира местен – ще се сетите по името защо.

Виж повече: Планински гайд: Стара планина

Но където и да започнете да обикаляте из селцето, ще намерите тихи кътчета, чисти местенца за пикник покрай реката.

А ако все още не ви се прибира вкъщи, поемете към гара Бов, за да видите 40-метровия водопад „Под камико“. Старопланинската утопия Лакатник е природен рай на по-малко от час път, в който ще се чувстваш все по-прекрасно с всяка измината крачка . 

Още прекрасни места за разходка сред природата, в селекцията Low cost уикенд дестинации.

Какво още се случва?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *