Иван Иванов – „Любовта е много сложно нещо, Съни!“

Момчето всичко на българското кино отлетя, където „Всичко е любов“, защото великите заслужават безкрая…

0 коментара Сподели:

Когато за пръв път гледахме „Всичко е любов“, нещо в нас се счупи завинаги. Мисля, че тогава, точно в оная секунда, в която Радо се обръща към Албена и ѝ казва:

„Слушай ма, рожбо! Може да не съм голям на години, само че съм си надживял живота двойно и тройно. Ходил съм с милион момичета – с жени, и на никоя не съм се обяснявал. Затова те питам съвсем човешки – ще играеш ли с мене?“,

разбрахме с цялото си същество как започва една любов. Невъзможна, разбира се. Против всички правила, с два изгорени дневника и един блус, с няколко разменени звучни шамара при „Сцената“ (Монте Карлото) в Борисовата градина, със страст между завивките в стаичката в „Дружба“. С неговото: „Съблече се, все едно се съблича по сто пъти на ден, а излезе честна. Мене от такива ме е най страх“, и с нейното: „Аз не те задържам. Аз не искам любов от тебе. Аз ако исках любов от тебе, щеше да стане като търговия. Любовта нищо не иска. Тя трябва да е като дишането. Вдишваш, издишваш, навън, навътре, без да мислиш. И с нас искам да е така. Да не мисля кога вземам и кога давам“.

„Всичко е любов“ от 1979 на любимия Борислав Шаралиев беше филмът, в който Иван Иванов изгря, Янина Кашева се съблече за пръв път, а София остана завинаги запечатана с най-красивите си улици. „Всичко е любов“ беше филмът, в който за пръв път видяхме онзи син поглед на Иван –

Иван, който се превърна след него в мегазвезда. Висок, забележително синеок, с ореол на лошо момче, с огромно сърце и бунтарски принципи, готови да понесат всички шамари на системата, но да не предадат себе си.

Иван, който по-късно игра в култовите „Комбина“ (1982), „Лавина“ (1982), „Мярка за неотклонение“ (1983), „Нощем с белите коне“ (1985) и др. Иван, който каза на Ваня Цветкова в „Комбина“ – „Любовта е много сложно нещо, Съни! Това не е само двама души да бъдат заедно. Трябва още нещо“. Иван, който всички започват да наричат българския Марлон Брандо, а той се носи на вълните на младостта и красотата си.

Иван, за когото се носят легенди как ученички са носили снимката му в портфейлите си след „Всичко е любов“, а известни актриси са оставяли любовни бележки пред апартамента му. Иван, който във „Всичко е любов“ каза:

„Аз не знам какво е щастие. Аз знам така – ако човек иска нещо да се повтори пак, значи му е било хубаво. Бил е щастлив сигурно.

Аз от всички кражби, които съм правил, от всички пари, които съм имал, от всички мацки, с които съм си имал работа – от всичко, от всичко съм искал да се повторят само тия два дни в Бистрица. Това са ми двата най-хубави дни. Въобще!“.

Иван Иванов, който ни напусна днес на 72 години беше велик човек, вдъхновяващ актьор, страхотен мъж и талантлив писател. Иван Иванов, който ни напусна днес, отлетя завинаги там, където „Всичко е любов“, защото великите заслужават безкрая.

Почивай в мир, великане! Ние ще продължим да водим мацки на Монте Карлото и да им разказваме, че големите мъже все още съществуват.

За още от същото – виж „Запалете ми една цигара и си гледайте живота“ Стефан Данаилов

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *